Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Albanci zasjeli na čelo svoje skupine, Srbi i Slovenci uvjerljivo slavili

Večernji nedjeljni termin kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. donijelo nam je pet iz skupina iz četiri skupine – B, E, G i H.

U tvrdoj su utakmici Albanci na domaćem terenu nadvisili Poljake te time preuzeli prvo mjesto u grupi E. S tri ih pobjede i jednim remijem iz pet utakmica na kontu imaju 10 bodova, a u prilog im ide i činjenica da drugoplasiranu Češku u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu dočekuju u Tirani. Večeras su pak trupe izbornika Sylvinha pale u rezultatski minus već u 21. minuti kada je Jakub Kiwior zabio pogodak za 0:1. Ipak, VAR provjera pokazala je kako je u začetku akcije bilo zaleđe te je pogodak poništen. U 37. minuti pak nije bilo mogućnosti poništenja pogotka, Jasir Asani sjajno je opalio izdaleka iskosa zdesna i doveo Orlove u vodstvo. Igrala se 63. minuta kada je Albanija udvostručila svoje vodstvo – Ylber Ramadani prezicnim je ubačajem pronašao bivšeg igrača Osijeka, Mirlinda Dakua, koji zabija za 2:0 niti minutu nakon što je ušao na teren. Dakuu je ovo bio drugi nastup (u samo nekoliko dana) i prvi pogodak za albansku reprezentaciju, nakon što je od 2020. do 2021. upisao pet nastupa za reprezentaciju Kosova. U važnoj je pobjedi Albanaca sudjelovalo još nekoliko poznatih ex-HNL lica: Ardian Ismajli, Sokol Cikalleshi i Myrto Uzuni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tablice omogućuje Sofascore

Nešto južnije u Ateni, tradicionalni golgeterski škrti Grci prekinuli su tradiciju, te s visokih 5:0 ispratili reprezentaciju Gibraltara. S manje od 30% posjeda lopte i niti jednim upućenim udarcem, bilo je samo pitanje koliko će Grci biti milosrdni. U prvom je poluvremenu već bilo 2:0, kada je paljbu započeo Dimitrios Pelkas, a nastavio Konstantinos Mavropanos. Stigao je Mavropanos u 83. zabiti još jedan pogodak, a doppiettu je upisao i Georgios Masouras, zabivši u 70. i 91. minuti. I dok je Masouras grčke fanove već navikao na pogotke, stasitom Mavropanosu su ovo bili prvi zgoditci u nacionalnom dresu u 20. nastupu, ali i prvi put u karijeri da je u jednoj utakmici dva puta bio strijelcem. Grci su sada bodovno izjednačeni na drugom mjestu skupine B s 9 bodova, koliko imaju i Nizozemci s utakmicom više.

I spomenuti Nizozemci su večeras upisali slavlje, preokrenuvši Irsku na gostovanju u Dublinu. Nije pak započelo bajno za Leteće Holandeze, jer već u 4. minuti susreta Virgil van Dijk igrao je rukom u svom kaznenom prostoru, a Adam Idah posljedično zabio s bijele točke za vodstvo domaćina. Već u 19. minuti Gavin Bazunu na irskim vratima “uzvratio je uslugu” srušivši Denzela Dumfriesa na drugoj strani terena. Cody Gakpo stavio je loptu na kreč i izjednačio rezultat. Izgledali su Nizozemci nešto bolje u tom dijelu utakmice, nastavivši s pohodim k irskom golu i u drugom poluvremenu. Tada je pouzdani super-sub Wout Weghorst stupio na scenu, te u 56. minuti u mrežu proslijedio Dumfriesov ubačaj za 1:2. Ulazak irskih ofenzivaca nije puno promijenio situaciju na terenu, te su Nizozemci kući otišli sa sva tri boda.

Tablice omogućuje Sofascore

Odlazak u Saudijsku Arabiju očito je godio Aleksandru Mitroviću, koji je na kaunaškom gostovanju već u prvom poluvremenu zabio hat-trick i doveo Srbiju do pobjede nad Litvom. U 21. je minuti doveo Orlove u vodstvo zabivši glavom nakon ubačaja Filipa Mladenovića. Jedanaest minuta kasnije vidjeli smo gotovo identičnu akciju koja je završila novim pogotkom srpskog napadača. Konačno, u 43. je minuti Dušan Tadić bio asistentom, a Mitrović nogom pospremio pogodak za svoj treći hat-trick u dresu Srbije. Prvi ozbiljni napada Litvanaca u smiraju poluvremena rezultirao je pogotkom, a strijelac je bio Fedor Černych. Imali su gosti i u drugom poluvremenu dodatnih prilika za pogodak, no utakmica je završila 1:3. Bivši igrač Gorice Paulius Golubickas zamijenjen je na poluvremenu u momčadi Rinktine. Srbija se ovom pobjedom izjednačila na prvom mjestu skupine G s 10 bodova, koliko ima i Mađarska, ali uz utakmicu manje. Baš će se ove dvije momčadi sučeliti u listopadu u sklopu sljedeće reprezentativne pauze.

Tablice omogućuje Sofascore

Sammarinezi su za razliku od Gibraltaraca nekoliko ulomaka više, protiv Slovenije uspjeli uputiti dva udarca, no svejedno su teško poraženi. Kekci su na gostovanju u omalenoj državi slavili s 4:0. U slavlju svakako treba istaknuti Žana Karničnika koji je podijelio dvije asistencije prije nego li je i sam zabio u 67. minuti za konačan rezultat. Prije toga su u prvom poluvremenu zabijali Žan Vipotnik, te donedavni Hajdukov napadač Jan Mlakar. Mlakaru je ovo bio drugi pogodak u reprezentativnom dresu u 9. nastupu, nakon što je u travnju 2021. zabio Gibraltaru. Golgeterski niz imenjaka prekinuo je Sandi Lovrić dalekometnim pogotkom u 61. minuti, a za oba je pogotka u drugom poluvremenu asistirao Andraž Šporar. Peti je pogodak za goste zabio i nekadašnji igrač Rijeke Adam Gnezda Čerin, no pogodak je poništen zbog zaleđa. Uz spomenute bivše HNL-ovce, spomenimo i Petra Stojanovića koji je odigrao 65 minuta utakmice, dok je Erik Janža prosijedio cijeli susret na klupi za pričuve. Kekovi su momci pobjedom skupili 13 bodova i zasjeli na vrh veoma guste skupine H. Isti broj bodova imaju Danci na drugom mjestu, dok 3. i 4. mjesto sa samo jednim bodom manje zauzimaju Finci i Kazahstanci.

Tablice omogućuje Sofascore

Komentari

Povezano