Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Alcaraz prekinuo Đokovićevu dominaciju na Wimbledonu i osvojio svoj drugi Grand Slam naslov

Zavjesu na ovogodišnji Wimbledon spustili su Novak Đoković i Carlos Alcaraz. Osim za naslov pobjednika Wimbledona, ovo je bio i dvoboj za prvo mjesto na ATP ljestvici od ponedjeljka. U fantastičnom petosetnom meču, 20-godišnji Španjolac je došao do pobjede od 3-2 u setovima i svog drugog Grand Slam naslova u mladoj karijeri.

Đoković je furiozno krenuo u meč i ostavio Alcaraza bez ikakvih šansi u prvom setu. Izgledao je superiornije te mu je svaki udarac padao točno na crtu. U takvim postavkama brzo je pobjegao na 5:0 te sa 6:1 poveo u setovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alcaraz se uspio otresti straha velikog finala i povesti s 2:0 odmah na početku drugog seta. Ipak, sreća je bila kratkog vijeka jer je Đoković sa svoja dva gema u nizu vratio stvari na početak. Nakon toga su oba tenisača mirno držala svoj servis pa je odluka o osvajaču drugog seta pala u tie-breaku.

Tamo je bolje krenuo Đoković koji je poveo s 3:0, no Alcaraz se brzo vraća i izjednačava na 3:3. Poslije toga su tenisači osvajali poene na svoj servis sve do rezultata od 7:6 za Alcaraza kada je Španjolac fantastičnim returnom po paraleli osvojio poen za 8:6 i izjednačenje u setovima. Time je Alcaraz zaustavio Đokovićev niz od čak 15 uzastopno osvojenih tie-breakova na Grand Slamovima.

Početkom trećeg seta stanje se u potpunosti okrenulo na stranu Alcaraza. Španjolac je odmah na početku oduzeo servis Đokoviću i poveo s 2:0. U svom idućem servis gemu Alcaraz je preživio dvije vezane break lopte i tako zadržao prednost.

Nakon toga je uslijedio nestvaran gem u trajanju od čak 26 minuta koji je na kraju otišao na stranu Alcaraza. Alcaraz je iskoristio sedmu break loptu i pobjegao na 4:1. Do kraja seta je Alcaraz još jednom oduzeo servis Đokoviću i sa 6:1 mu uzvratio za prvi set.

Na samom početku četvrtog seta je Alcaraz imao dvije vezane break lopte s kojima je mogao u potpunosti slomiti Đokovića, no nije ih uspio iskoristiti. Kazna je uslijedila pri rezultatu od 2:2 kada Đoković koristi treću break loptu tog gema i oduzima servis Alcarazu za prednost od 3:2.

Srpski tenisač je uspješno odservirao svoja dva sljedeća gema, dok je još jednom oduzeo Alcarazov servis nakon dvostruke pogreške Španjolce za 6:3 i izjednačenje na 2-2 u setovima.

Već u prvom servis gemu petog seta, Alcaraz je došao do break prilike nakon izvrsnog backhand passinga, no Đoković je to anulirao precizno ubačenim prvim servisom kojeg Španjolac nije uspio vratiti u polje. Alcaraz se također u svom prvom servis gemu susreo s break prilikom koju je uspio spasiti nakon nevjerojatnog poena kojeg je Đoković završio promašenim volejom.

Prvi je do prednosti breaka u petom setu stigao Alcaraz nakon još jednog dugog poena kojeg je Španjolac na break lopti dobio poslije sjajne forehand paralele za vodstvo od 2:1. Poslije tog poena je Đoković razbio reket.

Pokazat će se to ključnim trenutkom meča jer je Alcaraz do kraja uspješno servirao te nije dopustio Đokoviću nijednu break priliku pa je odlučujući set osvojio sa 6:4. Španjolac je tako “pomogao” Federeru koji ostaje tenisač s najviše osvojenih Wimbledona (8), dok je Novaka također zaustavio u naumu da osvoji kalendarski Grand Slam.

Alcarazu je ovo drugi Grand Slam naslov nakon prošlogodišnje titule na US Openu, a danas je postao treći najmlađi tenisač s osvojenim Wimbledonom nakon Borisa Beckera i Bjorna Borga koji su to učinili sa 17 odnosno 18 godina.

Komentari

Povezano