Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Alcaraz preokretom svladao Sinnera u sjajnom finalu Pekinga

Carlos Alcaraz je osvajač ATP turnira u Pekingu. Španjolac je u finalnom meču između dvojice najboljih tenisača na svijetu svladao Jannika Sinnera rezultatom 6:7 (6), 6:4, 7:6 (3).

Za dva najbolja tenisača svijeta, ovo je bilo drugo međusobno ATP finale poslije Croatia Opena u Umagu 2022. godine kada je Talijan preokretom slavio s 2-1 u setovima. Također, današnji ogled je bio njihov 10. međusobni na ATP razini, a trenutno je 6-4 za španjolskog tenisača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alcaraz je bolje otvorio meč te je već u prvom Sinnerovom servis gemu došao do tri vezane break lopte, no Talijan ih je uspio spasiti. Nakon toga je Španjolac osvojio tri uzastopna gema tako što je kod 1:1 spasio jednu break prigodu, dok je kod vodstva od 2:1 stigao do breaka tako što je prvi tenisač svijeta napravio neprisiljenu pogrešku backhandom. Alcaraz je taj break potvrdio i tako poveo s 4:1.

Aktualni osvajač Roland Garrosa i Wimbledona je od početka preuzimao incijativu u poenima te je manje griješio što se i osjetilo na rezultatu. Ipak, aktualni osvajač Australian Opena i US Opena se razigrao kako je set išao kraju pa je tako kod Alcarazovog servisa za set kod 5:3, poslije dva vrhunska poena, iznudio break loptu. Nju je odmah iskoristio tako što je s dvije vezane jako duboke loptice prisilio Alcaraza na pogrešku pa je smanjio na 5:4, a onda u sljedećem gemu potvrđuje break za 5:5.

Alcaraz je pri vodstvu od 6:5 došao do break i set lopte, ali Sinner se nakon toga s tri uzastopna sjajna prva servisa doveo u poziciju za kvalitetne napada te je odveo set u tiebreak. Iako je Španjolac u “trinaestoj igri” poveo sa 6-4, Talijan je s četiri uzastopno osvojena poena došao do prvog seta.

Nevjerojatan je podatak da je Sinner osvojio 18 od posljednjih 19 odigranih tiebreakova.

U drugom setu su oba tenisača uspješno osvajala svoje servis gemove bez dopuštene break prilike sve do 3:3 kada je Alcaraz briljantnom backhand paralelom iznudio dvije vezane prilike za oduzimanje servisa Sinneru. Talijan je prvu spasio nakon servis+1 kombinacije, dok je kod druge Španjolac napravio neprisiljenu pogrešku backhand sliceom nakon dosta riskantnog drugog servisa Sinnera.

Najbolji tenisač svijeta se na kraju s četiri uzastopno osvojena poena spasio iz teške pozicije i poveo s 4:3. Sinner je u idućem gemu, zasigurno najuzbudljivijem u dotadašnjem dijelu meča, došao do break lopte u dva navrata, međutim Alcaraz je prvu spasio as servisom, a drugu servis-winnerom te je na kraju, poslije gotovo 10 minuta, izjednačio na 4:4.

Alcaraz je pri tom rezultatu iznudio nove dvije break lopte, a ovog puta koristi tu drugu zahvaljujući Sinnerovoj neprisiljenoj pogrešci za prednost od 5:4. Ovog puta je uspio ”dovršiti posao” te je odservirao za 6:4 i 1-1 u setovima.

Alcaraz je odlučujući set otvorio na briljantan način. Imao je vodstvo od 3:1 i dvije break lopte za praktički zaključiti meč, no Sinner se uspio iščupati iz te neugodne situacije i ostati u meču. Kod zaostatka od 4:3 je talijanski tenisač iznudio tri vezane break lopte te je nadoknadio break zaostatka i poravnao rezultat na 4:4.

U konačnici je pobjednik meča odlučen u tiebreaku trećeg seta. Sinner ga je otvorio vodstvom od 3-0 uz dva ”mini-breaka”, ali Alcaraz već do promjene strana nadoknađuje oba i izjednačava na 3-3. Na tome nije stao već je nizom od sedam uzastopno osvojenih poena došao do trijumfa od 7-3 u tiebreaku.

Za Alcaraza je ovo bio četvrti naslov ove godine i 16. u karijeri. Zanimljivo, Sinneru je ovo bio peti poraz u finalima pa su obojica trenutno na omjeru od 16-5 u finalima na ATP Touru.

Sinner će nakon Pekinga ostati na prvom mjestu ATP ljestvice, dok će Alcaraz preskočiti Alexandera Zvereva pa će ponovno biti drugi. Obojici slijedi nastup na Masters turniru u Šangaju gdje će Sinner u drugom kolu igrati protiv pobjednika meča između Egora Gerasimova i Taro Daniela, a Alcaraz protiv pobjednika duela između Juncheng Shanga i Chak Lam Coleman Wonga.

Komentari

Povezano