Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Alžir potvrdio nastup na Kupu nacija, Ilaix Moriba do prvog gola

Grupa H

Još u nedjelju je dvama utakmicama započeto i 4. kolo kvalifikacija za Afrički kup nacija 2023. Otvorili su ga gotovo-pa-susjedskim okršajem Lesoto i Zambija. Leicesterov Patson Daka stigao je prvo do svog jubilarnog 10., a potom i 11. gola u reprezentativnom dresu te Bakrenim Mecima donio 0:2 pobjedu. Premda su gosti bili papirnati favoriti, po svim je statističkim parametrima ovo bila izjednačena borba, koju je ipak presudila igračka kvaliteta. Rijekin Emmanuel Banda odigrao je svih 90 minuta za goste, koji su s 9 bodova u skupini H gotovo pa osigurali nastup na Kupu. Tamo pak definitivno nećemo vidjeti poražene iz ovog susreta, Lesoto, koji je izgubio i matematičku šansu za plasmanom. Reprezentacija Komora će tako morati tražiti veliki skalp Obale Bjelokosti kako bi zadržala realne šanse za plasmanom, dok već znamo da su Bjelokošćani plasman osigurali kao domaćin natjecanja.

Prijevod donje rečenice natpisa bio bi “Lesoto nema more”, podbadanje prema zemlji koja je geografska enklava, u potpunosti okružena Južnoafričkom Republikom. Ironično je pak da ni Zambija nema izlaz na more…

Grupa A

Momci iz Sijera Leonea riješili su već u prvih 20-ak minuta utakmicu kod Svetog Tome i Principa. Golovima Abu Bakarra Samure, a potom i Alhassana Korome vodili su 0:2 što je bio i konačni rezultat susreta. Spomenutom Samuri bio je ovo prvi, a Koromi drugi pogodak u dresu Zvijezda Leonea. Steven Caulker pak muku muči s borbama za plaće u Wiganu, no nije to omelo kapetana gostiju da sačuva mrežu svoje momčadi kroz svih 90 minuta. Iskupili su se tako Sijeraleonci za remi s istim takmacima nekoliko dana ranije, dok isto napravili i Nigerijci jučer, pobjedviši Gvineju-Bisau 0:1. Strijelac jedinog pogotka bio je Nantesov napadač Moses Simon. Usprkos nedavnom kiksu, Nigerijci su se oporavili i vratili na čelu skupine A s 9 bodova, te preskočili svog protivnika koji na drugom mjestu ima 7 bodova. Nadu u plasman još mogu imati i Sijerleonci koji imaju 5 bodva, dok su Sutomljani sada i matematički izgubili mogućnost kvalifikacije.

Grupa E

Srednjoafrikanci su vezali i drugu pobjedu protiv Madagaskara u samo nekoliko dana, i ponovno je isti igrač zabio 2 gola, Quevillyjev Louis Mafouta, koji se s ova četiri pogotka u samo nekoliko dana popeo na vrh ljestvice najbolji strijelaca u povijesti Divljih Zvijeri! Prvo mjesto s ukupnih 10 pogodaka i dalje dijeli s Hilaireom Momijem, koji je svoju reprezentativnu karijeru zaključio 2018. No, Momiju je za ovaj skor trebalo 33 utakmice, dok je Mafouta to postigao u – 19! Žive tako Srednjoafrikanci lijepe dane, trenutno stanuju na drugom mjestu skupine sa 7 bodova, te gaje solidne nade u prvi ikad plasman na Kup nacija. Tamo svakako nećemo vidjeti Madagaskar koji je nakon 4 kola uknjižio samo 1 bod. Ganci pak i dalje ne gaje bajnu formu, nastavno na Svjetsko prvenstvo, te su u Luandi odigrali 1:1 s Angolom. Bio je to izjednačeni dvoboj u kojoj je domaćin možda pokazao “mrvicu” više, te su stigli i do vodstva početkom drugog poluvremena zahvaljujući novoj “akviziciji”. Lucas João 2015. je godine upisao dva nastupa za portugalsku nacionalnu vrstu, da bi lani ipak odabrao zemlju svojih predaka, a jučer je u svom trećem nastupu za Angolu s bijele točke zabio i prvi gol. Radi se inače o 29-godišnjem napadaču Readinga, koji je u proteklih 8 sezona isporučio 70-ak golova u engleskom Championshipu. Vrijedni bod je gostima u 72. minuti donio Zvezdin napadač Osman Bukari, tek minutu nakon što je ušao na teren. S ovim bodom su Ganci ostali na prvom mjestu skupine i ukupno 8 bodova, dok će što za reći imati i Angolci koji imaju 5 bodova na trećem mjestu.

Grupa G

Južni Sudan je nakon šokantne pobjede nad Republikom Kongo bio blizu novog iznenađenja u vidu osvojenog boda protiv istog protivnika, no kako su u sučevoj nadoknadi uzeli trobod u Brazzavilleu, tako su sada izgubili u tanzanijskom Dar es Salaamu (premda je građanski rat u Južnom Sudanu završio, nasilni ispadi izmeđ dvaju strana i dalje, nažalost, nisu rijetkost, zbog čega Južni Sudan ne može biti domaćinom u svojoj državi). U 90. minuti Gabriel Charpentier, Parmin napadač koji je tek pred 4 dana debitirao za Kongo, zabija za 0:1 i gostujući trobod. Borba za drugo mjesto u skupini i dalje je otvorena za tri momčad, dok bi favorizirani Mali današnjom pobjedom protiv Gambije potvrdio plasman na AFCON.

Grupa F

I Alžirci su protiv Nigera u nedavnom ogledu tek kasno potvrdili pobjedu, pa su u uzvratu primijenili suprotnu taktiku. Ranim zgoditkom Baghdada Bounedjahe riješili su susret koji je i završio s uvodnih 0:1. Bounedjah je ovim zgoditkom došao na brojku od ukupno 25 pogodaka za Pustinjske Lisice, svrstao se na 6. mjesto vječne ljestvice, i prestigao našeg “poznanika” Hillala Soudanija, nekadašnjeg napadača Dinama. Stopostotnim učinkom su Alžirci već sada potvrdili sudjelovanje na Kupu nacija, postavši prva zemlja van domaćina koja je to učinila za ovo izdanje natjecanja. Nigerieni pak imaju 2 boda, no usprkos mršavom učinku i dalje im igra plasman, jer oponenti Tanzanija i Uganda imaju po 4, odnosno 1 bod, te će danas odmjeriti snage.

Grupa D

Pucački su izuzetno raspoloženi bili Etiopija i Gvineja, koje su odigrale 2:3. Kapetan gostiju Naby Keïta već u 4. minuti dovodi Gvinejce u vodstvo, da bi u 34. minuti Canaan Markneh izjednačio za Etiopljane. Ubrzo nakon enfant terrible Ilaix Moriba zabija za novo vodstvo gostiju u prvi gol u dresu matične zemlje. Dodao je Moriba u 70. minuti i asistenciju za zgoditak Morgana Guilavoguija i 1:3. Morgan je inače desno krilo Paris FC-a, te ga ove sezone u francuskoj Ligue 2 krasi dobra forma s 10 golova u 24 utakmice. Ako vam se njegovo složeno prezime čini poznato, to je zato jer se radi o mlađem bratu Josuhe, koji već godinama igra za Wolfsburg, no sam je predstavljao francusku reprezentaciju. U 95. minuti Kitika Jemma zabija utješni (ali svoj debitantski reprezentativni) zgoditak za konačnih 2:3. Gvinejci predvode skupinu s 9 bodova, a vrlo vjerojatno će im se na diobi mjesta pridružiti Egipćani koje danas čeka dvoboj s Malavijem. I oni i Etiopljani, s trenutno 3 boda na kontu, će teško do Kupa nacija pored dvaju moćnika.

Grupa I

Ova bi nam skupina nakon jučerašnje utakmice potencijalno mogla biti najzanimljivija za praćenje do kraja kvalifikacija, jer bi sve momčadi do tada mogle biti u igri za plasman! Naime, Sudan je na domaćem terenu porazio Gabon 1:0 škaricama Muhameda Komea, 32-godišnjaka kojem je ovo bio prvi gol za Sekretare, te koji je tek nedavno uopće debitirao za nacionalnu vrstu. Izjednačeni je dvoboj tako odlučen jednim zgoditkom, kojim su Sudanci došli na 6 bodova i drugo mjesto skupine. Gabonci su i dalje prvi sa 7 bodova, no za vrat objema momčadima pušu Mauritanija s 4 boda, odnosno DR Kongo s 3 boda, a danas im predstoji i međusobni susret.

Danas i sutra nam slijedi još 13 utakmica kojima će se završiti reprezentativni ciklus za afričke reprezentacije, kao i 4. kolo kvalifikacija za Afrički kup nacija 2023.

Komentari

Povezano