Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Američka nogometna liga uvodi tektonske promjene pravila

Prošlog se četvrtka susrela Uprava MLS-a, najjače američke profesionalne nogometne lige, kako bi vijećala o novim inicijativama za poboljšanje zdravlja igrača, njihove sigurnosti, ali i transparentnosti sudačkih odluka tijekom utakmica.

Raspravljalo se i o uvođenju pravila za četvrtog Designated Playera, tj. igrača koji su izvan salary capa i predviđenih plaća ili plaćanja odštete, no komesar lige Don Garber za sada je tu mogućnost odbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MLS je ove promjene pravila testirao tijekom godine dana u MLS Next Pro, natjecanju rezervnih momčadi MLS-a na uzorku većem od sto utakmica.

Najveće promjene tiču se sljedećeg:

Pravilo za uštedu vremena

Ukoliko je igrač koji prijavljuje ozljedu na tlu dulje od 15 sekundi, suci će zaustaviti igru kako bi igrač mogao izaći i kako bi mu se mogla ukazati lječnička pomoć, nakon čega neće moći ući u igru dodatne dvije minute! Postoje par iznimki od ovog pravila, prvenstveno one koje se tiču ozljeda glave, ozljeda vratara, faulova koji rezultiraju žutim ili crvenim kartonima ili drugim ozbiljnijim događajima koji iziskuju lječničku pomoć. Pravilo je prvenstveno usmjereno k anuliranju simulacija ozljeda u završnim minutama ili sudačkim nadoknadama, kojima ekipe koje su u rezultatski povoljnom rezultatu, pokušavaju odugovlačiti ili razbiti ritam protivnika.

Drugo pravilo tiče se igrača koji izlaze iz igre u sklopu zamjene. Ukoliko ne izađu u roku od 10 sekundi, tada će zamijenjeni igrač moći ući tek nakon 60 sekundi i to u sljedećem prekidu igre. Iznimke se tiču zamjena koje se rade zbog ozljeda ili zamjene vratara. Zanimljivo, po implementaciji pravila, u MLS Next Pro utakmicama na uzorku od 3.200 zamjena, njih 99,70% bilo je izvedeno unutar propisanog vremena.

Transparentnost

Pravilo koje IFAB kao nadležno tijelo za nogometna pravila i njihovu implementaciju još mora blagosloviti, no MLS namjerava VAR odluke objašnjavati gledateljima na stadionu i na TV-u, i to od strane samih sudaca na terenu ili u VAR sobi. Cilj je povećati povjerenje gledatelja u odluke VAR sobe.

Uz to, službeni semafori na stadionima neće se zaustavljati nakon 45 ili 90 minuta, već će brojat i sudačku nadoknadu u prvom i drugom poluvremenu, što su do sada činili samo semafori na TV prijenosima.

Ostale promjene tiču se pravila o izmjeni rostera ekipa za vrijeme trajanja sezone, a cilj svih navedenih promjena je senzibilizirati javnost i destigmatizirati sudačku organizaciju, istovremeno kažnjavajući igrače koji simuliraju ili namjerno zadržavaju vrijeme kako bi naštetili drugoj ekipi.

Komentari

Povezano