Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Amerikanka i Kineskinja postale olimpijske pobjednice desetljeće nakon utrka

Od Olimpijskih igara u Londonu je prošlo 10 i pol godina, a ovog tjedna su potvrđene tri relokacije atletskih medalja. Međunarodni olimpijski odbor (IOC) je službeno potvrdio diskvalifikacije tri ruske atletičarke što je dovelo do izvjesnih promjena u poretcima.

Ruska atletičarka Natalya Antyukh je u Londonu osvojila zlatnu medalju u utrci na 400 metara s preponama nakon što je ciljem prošla u vremenu 52.70. To je bilo 7 stotinki brže od Amerikanke Lashinde Demus te 68 stotinki brže od Čehinje Zuzane Hejnove. U travnju 2021. godine su svi Natalyjini rezultati od lipnja 2013. godine pa nadalje bili izbrisani, dok su u listopadu prošle godine izbrisani i oni između lipnja 2012. i lipnja 2013. godine. Tada je zahtjev za relokaciju medalja predan Međunarodnom olimpijskom odboru koji ju je ovog tjedna i potvrdio. Demus je tako postala olimpijska pobjednica čime je ujedinila titule svjetske i olimpijske prvakinje, Hejnová je stigla do srebra, dok je četverostruka pobjednica Dijamantne lige, Kaliese Spencer, postala osvajačica olimpijske medalje. Inače, u kvalifikacijama na 400m prepone je nastupila i Hrvatica Nikolina Horvat koja je s vremenom 58.49 zauzela osmo mjesto u svojoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Antyukh, suspenziju su zaradile i Elena Lashmanova te Olga Kaniskina, osvajačice zlata i srebra u brzom hodanju na 20 kilometara. Lashmanova je ciljem prošla u vremenu 1:25:02 što je bilo točno 7 sekundi brže od Kaniskine te 14 sekundi brže od Kineskinje Shenjie Qiejang. Sada, kada su dvije Ruskinje diskvalificirane zbog dopinga, sve tri su medalje otišle u Kinu. Shenjie je postala olimpijska pobjednica s novim olimpijskim rekordom što joj je jedina zlatna medalja s velikih natjecanja u karijeri, srebrom se okitila četverostruka svjetska prvakinja Liu Hong koja je tako kompletirala kolekciju medalja s OI jer ima zlato iz Rio de Janeira iz 2016. te broncu iz Tokija iz 2021. godine, dok je do bronce došla Lü Xiuzhi koja je broncu osvojila i u Riju. Na koncu, to je ujedno bilo i jedino atletsko natjecanje u ženskoj konkurenciji na OI u Londonu na čijem su postolju bile tri atletičarke koje predstavljaju istu državu.

Komentari

Povezano