Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Andrade pobijedila Biles na preskoku; 16-godišnjakinje izdominirale na dvovisinskim ručama

Prvog dana finala po spravama na Svjetskom prvenstvu u gimnastici, gledali smo dodjelu medalja u pet disciplina.

Prvi su na strunjaču izašli parteraši. Izraelac Artem Dolgopyat je opravdao status favorita za titulu svjetskog prvaka te je za najbolju izvedbu bio nagrađen ocjenom od 14.866 što je bilo više nego dovoljno za zlatnu medalju. Dolgopyat sada u svojoj kolekciji ima dva europska, jedno svjetsko i jedno olimpijsko zlato na parteru uz po dva svjetska i tri europska srebra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno 0.200 bodova manje je skupio srebrni Japanac Kazuki Minami koji je imao najtežu vježbu što je izniveliralo njegov nešto slabiji nastup pa je tako po drugi put u karijeri osvojio srebro na SP-u. Broncom se s ocjenom od 14.500 okitio Kazahstanac Milad Karimi kojemu je to najveći uspjeh u karijeri i prva medalja s nekog od dva najveća natjecanja (OI, SP).

Nakon njih su slijedila uzbuđenja u ženskom preskoku. U središtu pozornosti su bile Simone Biles i Rebeca Andrade, a ovog puta, suprotno od finala višeboju, slavila je Brazilka. Andrade je za svoja dva preskoka dobila ocjene od 15.000 i 14.500 što joj je donijelo prosječni zbroj od 14.750, dok je Biles dobila 14.433 te 14.666 za prosječni zbroj od 14.549. Amerikanku je novog zlata koštao pad nakon prvog doskoka jer je zbog toga dobila kaznu oduzimanja 0.500 bodova.

Za Andrade je ovo treća zlatna medalja sa SP-a u povijesti nakon što je 2021. također bila zlatna u preskoku, a 2022. u višeboju. S druge strane, za Biles je ovo bila 28. medalja sa SP-a i četvrto srebro. Broncu je, kao i na Olimpijskim igrama u Tokiju, osvojila Južnokorejka Seojeong Yeo s prosječnim zbrojem ocjena od 14.416.

Treće finale po redu je bilo ono muško na konju s hvataljkama, a u njemu je dominantno do zlata stigao Irac Rhys McClenaghan. On je s najboljom vježbom finala osvojio 15.100 bodova te je tako obranio naslov svjetskog prvaka.

Najbolji od ostatka skupine je bio Amerikanac Khoi Young s ocjenom 14.966, dok se broncom okitio Ahmad Abu Al-Soud iz Jordana, srebrni sa SP-a iz 2022. godine, s ocjenom 14.633.

Nakon njih je uslijedilo finale na dvovisinskim ručama, jedinoj disciplini u kojoj Simono Biles nedostaje zlatna medalja sa SP-a. Na tome je i ostalo jer je s ocjenom 14.200 zauzela tek peto mjesto u finalu.

Zlatom se okitila 16-godišnja Qiu Qiyuan, trostruka prvakinja Azije, koja je za svoju izvedbu dobila ocjenu od 15.100 što je bilo za samo 0.067 bodova bolje od još jedne 16-godišnjakinje, Alžirke Kaylie Nemour koja je pritom ispisala povijest postavši prva predstavnica Alžira i cjelokupnog afričkog kontinenta koja je osvojila medalju na Svjetskom prvenstvu u gimnastici.

Dvije gimnastičarke, Shilese Jones i Zhuofan Huang, su imale ocjenu 14.766, ali je Amerikanka Jones došla do bronce na račun bolje izvedbe za koju je dobila ocjenu 8.466, dok je Kineskinja imala veću početnu ocjenu, ali joj je izvedba bila lošija.

Posljednje finale je bilo ono na krugovima, a tu smo na postolju vidjeli poznata imena. Zlato je s ocjenom 15.233 osvojio olimpijski pobjednik iz Tokija Kinez Liu Yang, dok je broncu osvojio njegov sunarodnjak i srebrni iz Tokija – You Hao s ocjenom 14.833. Između njih dvojice se “ubacio” trostruki svjetski prvak i olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira, Grk Eleftherios Petrounias s ocjenom 15.066.

U nedjeljnim finalima nas očekuje i nastup hrvatskog gimnastičara Tina Srbića čije finale na preči zatvara Svjetsko prvenstvo.

Komentari

Povezano