Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Angola i Nigerija prvi četvrtfinalisti Afričkog kupa nacija

S jučerašnjim je danom započela eliminacijska runda ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija, a mogli smo vidjeti prva dva para osmine finala natjecanja. Tamo su snage odmjerila dva para susjeda: Angola – Namibija i Nigerija – Kamerun.

U drugom najvećem gradu Obale Bjelokosti Bouakéu započelo je s klasičnim odmjeravanjem snaga između Angole i Namibije. Nismo u prvih 20 minuta tako vidjeli puno zanimljivosti, da bi jedna velika greška obrane Angole u 17. minuti gurnula Namibiju bliže pobjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je Gaspar izgubio jednu loptu kao posljednji čovjek obrane, a prva zvijezda Namibije Peter Shalulile krenuo je sam prema protivničkim vratima. Vratar Angole Neblu ispravno je anticipirao pokušaj loba namibijske devetke i obranio udarac, no učinio je to izvan svog kaznenog prostora i time zaradio izravni crveni karton.

Nije to pokolebalo Crne palanke koje su u 37. minuti s igračem manje stigle do vodstva. Jedan od istaknutijih igrača dosadašnjeg dijela turnira, kapetan Fredy sjajno je izbjegao zaleđe i primio loptu u šesnaestercu Namibije, te zatim izvrsno proigrao Gelsona Dalu koji iz blizine lakoćom zabija za 1:0.

Samo par minuta kasnije brojčano stanje na terenu je izjednačeno, kada Lubeni Haukongo ruši jednog igrača Angole koji je hitao u kontranapad, a igraču Hrabrih ratnika bio je to drugi žuti karton. Još par minuta kasnije, utakmica je bila blizu svog rješenja.

Angola je već pokazala koliko može biti opasna iz prekida, a ponovili su taj poučak u 42. minuti kada Fredy upisuje novu asistenciju, ubačajem ponovno pronalazi Dalu, a ovaj glavom zabija za 2:0.

Drugo je poluvrijeme susreta također bilo izjednačeno, a Angolci su finiširali posao u 66. minuti. Tada je Dala nakon pogotka upisao i asistenciju, gurnuvši Mabululua u kontranapad. Ovaj je povukao loptu preko polovice terena, te zatim sjajnom henryjevskom završnicom zabio za konačnih 3:0.

Sjajna Angola tako je zasluženo ušla u četvrtfinale natjecanja i time izjednačila svoje najbolje nastupe u povijesti ovog natjecanja – radi se o AFCON-ima 2008. i 2010. kada su u toj fazi Angolci gubili od Egipta, odnosno Gane.

Nešto kasnije u Abidjanu smo gledali El Classico afričkog reprezentativnog nogometa, dvoboj giganata Nigerije i Kameruna koji između sebe nose čak osam titula prvaka Crnog kontinenta. Kamerun je na jedvite jade prošao kroz grupnu fazu, dok je Nigerija neuobičajeno pragmatičnim nogometom bez većih trzavica izborila prolaz kroz svoju skupinu.

Dojmovi su se samo nastavili i u ovom susretu, jer Kamerun je bio taj koji je više držao loptu u svojim nogama, no kroz cijeli susret nisu ozbiljnije zaprijetili Nigerijcima. Super orlovi su pak s druge strane svoje prilike iskoristili.

Već u 9. minuti bilježimo jednu groznu reakciju kamerunskog vratara Fabricea Ondoe koji leti u prazno na centaršut, nakon čega Nigerijci preko Semija Ajayija stižu do vodstva. Ipak, pogodak je nakon VAR pregleda poništen zbog zaleđa.

Nova teška greška Nepokorivih lavova dogodila se u 36. minuti kada Nouhou Tolo gubi loptu kao zadnji igrač obrane. Vrebao je takvu priliku Victor Osimhen koji je ukrao loptu i sjurio se prema golu, te zatim proigrao desno za usamljenog Ademolu Lookmana koji uz pomoć nove neuvjerljive reakcije kamerunskog vratara zabija za 1:0.

Drugom nam je poluvrijeme jedva ponudilo trenutke u kojima bismo se ustali sa stolica, sve do 90. minute i novog pogotka Nigerije. Calvin Bassey tada je nisko ubacio s lijeve strane a na loptu je natrčao Lookman i zabio svoj drugi gol večeri za veliko slavlje Nigerijaca. Trebali spomenuti kako je i ovdje lopta kliznula kroz prste Ondoi, inače nekadašnjem vrataru Istre 1961?

Nigerija je tako druga momčad koja je izborila četvrtfinale AFCON-a, čime su već sad isprali gorak okus prošlog natjecanja koje su završili baš u osmini finala kada su ispali od Tunisa. Suprotno se može reći za Kamerun koji je u prošlom izdanju turnira završio kao trećeplasirana momčad, dok se ovdje razočarali i dojmom i rezultatom.

Ogledi osmine finala nastavljaju se danas kada su nam na rasporedu utakmice Ekvatorijalna GvinejaGvineja i Egipat DR Kongo.

Komentari

Povezano