Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Argentina i Ekvador raspucavanjima s bijele točke odlučili o prolasku

Vrlo napeto bilo je u prvoj četvrtfinalnoj utakmici ovog izdanja Copa Américe. Tamo su branitelj naslov Argentina i Ekvador odmjerili snage u utakmici koja je sa sobom donijela više nervoze nego li oku-lijepog nogometa. Ipak, zanimljivosti i drame svakako je bilo, pa je tako Argentina tek nakon jedanaesteraca izborila prolaz protiv underdoga u ovom odnosu snaga.

Bolje su u utakmicu ušli Ekvadorci i prvi kreirali opasnost pred argentinskim vratima. Jedan dobar prodor po lijevoj strani napada u 15. minuti loptu je donio do Jeremyja Sarmienta koji se duboko u kaznenom prostoru Gauchosa lažnjakom riješio čuvara, ali onda nepotrebnim dodirom viška dopustio Emilianu Martínezu da mu zatvori kut za udarac. U nastavku akcije udarac je s ruba kaznenog prostora okušao i Kendry Páez no poslao je loptu malo preko okvira gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo minutu kasnije stiže sjajna dubinska lopta za Ennera Valenciju koji odlazi u širinu a potom fenomenalnom povratnom loptom u petercu pronalazi usamljenog Ángela Preciada koji iz velike blizine loptu šalje preko gola.

Ispuhali su se nakon toga Ekvadorci, a Argentina uspostavila kontrolu nad susretom. Prva ozbiljna akcija Argentinaca stiže tek u 27. minuti. Iz jednog reposjeda lopta stiže desno do Nicolása Gonzáleza čiji ubačaj pronalazi glavu Enza Fernándeza, no ovaj odabire zahtjevan udarac glavom te lopta neopasno prolazi pored gola.

U 35. minuti prva prilika za Argentinu – i odmah pogodak! Korner s desne strane izveo je Lionel Messi, na prvoj je stativi loptu glavom prebacio Alexis Mac Allister, a uigrana kombinacija potpuno je zbunila ekvadorsku obranu koja je zaboravila na Lisandra Martíneza kojem je preostao najlakši posao na svijetu. S nekoliko metara udaljenosti glavom je loptu pospremio u nebranjenu mrežu za 1:0.

Drugo je poluvrijeme jednim stihijskim pokušajem otvorio Lautaro Martínez u 55. minuti, da bi pet minuta kasnije La Tri dobila savršenu priliku za poravnanje. Nakon kornera Ekvadoraca netko je od argentinskih igrača loptu dotaknuo rukom. Loptu je inače s metra udaljenosti prethodno skrenuo jedan ekvadorski igrač, pa će se i o interpretaciji ove situacije zasigurno još pričati.

Ipak, za glavnog suca, Urugvajca Andrésa Matontea, nije bilo spora, te je Ekvador izborio kazneni udarac. Loptu je na kreč postavio Valencia, najbolji strijelac u povijesti ekvadorske reprezentacije. Martíneza je poslao u jednu stranu, a loptu u drugu – ali pogodio samo stativu! Ostalo je tako na semaforu 1:0 za Gauchose.

U sjajnoj se prilici Messi našao u 67. minuti. Jedan ubačaj Rodriga De Paula s desne strane krivo je procijenio Félix Torres, te dopustio lopti da stigne do argentinske desetke. Loptu je u sjajnoj situaciji primirio, te potom iz dobre pozicije snažno opalio, no s obzirom da se radilo o slabijoj desnoj nozi uspio je to ukrotiti Alexander Domínguez na ekvadorskim vratima.

Pokušali su Ekvadorci u smiraju susreta pritisnuti Argentince i stići do pogotka vrijednog izjednačenja, no bili su to uglavnom usiljeni pokušaji koji nisu predstavljali stvarnu opasnost za momčad Lionela Scalonija. Ipak, jedna takva akcija u sudačkoj je nadoknadi ipak urodila plodom.

Igrala se prva minuta produžetka kada je John Yeboah ubacio s desne strane, a Kevin Rodríguez, dojam je, bez pretjeranog ciljanja loptu okrznuo glavom. Bilo je to dovoljno da prevari Martíneza među argentinskim vratnicama i loptu smjesti u dalji kut za dramatičnih 1:1. Bio je to prvi gol koji je Argentina primila na ovom izdanju Cope.

Primljeni pogodak šokirao je Argentince, pa su tako Ekvadorci samo nekoliko minuta kasnije mogli i do potpunog preokreta. Alan Minda iščeprkao je jednu loptu na lijevoj strani, ušao u kazneni prostor, pričekao dolazak svojih suigrača, te ubačajem savršeno pronašao glavu Jordyja Caiceda koji je nadirao iz drugog plana. Ovaj pak iz jako dobre pozicije ne pogađa loptu dobro, te ju šalje samo pored vrata ukopanog Martíneza.

Sukladno pravilima Cope, po završetku regularnog dijela utakmice odmah se prešlo na jedanaesterce. Prvi je loptu na bijelu točku postavio Messi, no njegov pokušaj panenke završio je na prečki i odbio se izvan igre! Nije se morao jedan od najboljih igrača svih vremena previše gristi, odmah nakon njega udarac Ángela Mene pročitao je Martínez i tako održao rezultatski egal.

Julián Álvarez svoj je udarac pospremio u rašlje, da bi nakon toga Martínez novom obranom vratio boju u lica argentinskih navijača. Kao i Mena prije njega, Minda je također odabrao “popularnu” metodu pucanja poluvisoko i polu-u-stranu što je bio lak posao za Dibua.

Svi su pucači nakon toga bili precizni, što je Nicolásu Otamendiju dalo priliku da svojim preciznim pogotkom završi ovu seriju jedanaesteraca i Argentinu pošalje u polufinale. Tamo će čekati pobjednika između dvoboja Venezuele i Kanade, gdje će svjetski prvaci opet biti favoriti. Argentini je ovo peti put zaredom da su stigli do polufinala natjecanja, zadnji put su isto propustili 2011. kada su bili domaćini.

Komentari

Povezano