Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Argentina prvi finalist Copa Américe

Na MetLife stadionu u New Jerseyju sinoć je odigrano prvo polufinale ovogodišnjeg izdanja Copa Américe u kojem su snage odmjerili Argentina i Kanada. Gauchosi su na kraju slavili s 2:0 i osigurali svoje mjesto u finalu natjecanja. Učinili kao branitelji naslova po prvi put nakon 31 godine.

Obje strane su se plasirale u polufinale nakon uspješnih izvođenja jedanaesteraca, pri čemu je La Albiceleste pobijedila Ekvador, a Kanađani su nadjačali Venezuelu te postali tek treća momčad iz CONCACAF-a koja se kvalificirala u polufinale na svom debiju na Copi i prva iz regije koja je stigla tako daleko od SAD-a 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica je očekivano otvorena dominacijom Argentine, te nije trebalo dugo da svjetski prvaci zabilježe prvi pogodak. Igrala se 22. minuta kada je Julián Álvarez sjajno zabio niskim udarcem nakon što je primio loptu od Rodriga de Paula, čime su Kanađani put primili gol u prvom poluvremenu prvi puta u posljednjih deset natjecateljskih utakmica. Zanimljivo kako je napadač Manchester Cityja sada zabijao u polufinalima Copa Américe, Svjetskog prvenstva i Lige prvaka – a tek su mu 24 godine.

Nakon što su u posljednjih šest utakmica u drugom poluvremenu nadigrani s ukupnim rezultatom 7-1, upalila se uzbuna za Canuckse. Iako je Ángel Di Maria bio blizu da udvostruči vodstvo Argentine volejem deset minuta prije kraja prvog poluvremena, Kanada je završila poluvrijeme na boljoj nozi, a Jonathan David je natjerao Emiliana Martíneza na obranu iz neposredne blizine na samom kraju poluvremena.

Kanađani su na otvaranju turnira izgubili od Argentine 2:0, te su se nakon samo šest minuta igre u drugom poluvremenu našli u istom rezultatskom minusu. Tada je Lionel Messi preusmjerio udarac Enza Fernándeza u kanadsku mrežu. Drugi gol Argentine učinkovito je neutralizirao svaku kanadsku prijetnju za preostali dio utakmice, a Canucksi su postali 11. uzastopnom žrtvom La Albiceleste na Copi.

Messi je 14. pogotkom na Copi preskočio sunarodnjake Gabriela Batistutu i Joséa Manuela Morena i stigao na diobu petog mjesta ljestvice najbolji strijelaca u povijesti natjecanja, a dijeli ga s Peruovim Paulom Guerrerom i Čileovim Eduardom Vargasom. Tri su gola na prvom mjestu udaljeni Messijev sunarodnjak Norberto Méndez i Brazilac Zizinho.

Argentinci će se u finalu suočiti s Urugvajem ili Kolumbijom, a sada su na velikom turniru na američkom tlu neporaženi u regularnom vremenu još od 1994. kada ih je Rumunjska izbacila sa Svjetskog prvenstva. Dok su trostruki svjetski prvaci stigli do svog trećeg uzastopnog finala na velikim turnirima, Kanada napušta natjecanje uzdignute glave, jer su stigli dalje nego što je većina očekivala.

Komentari

Povezano