Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Arsenal jednostavno i uvjerljivo slavio protiv nemoćnog Chelseaja

Na Emiratesu smo večeras imali prilike vidjeti susret dvaju ekipa koje su do ove utakmice bile u trenutno najslabijoj formi. Nakon 90 minuta, Arsenal je jednostavno i uvjerljivo slavio i Franka Lamparda ostavio na 100% “uspješnosti” poraza na klupi Chelseaja te, barem do sutra, uzeo k sebi prvo mjesto na tablici Premier lige.

Uoči same utakmice, nade Arsenala u osvajanje prve titule nakon 19 godina u mnogome su se stanjile nakon poraza od Manchester Citya proteklog tjedna i općenito uzimanjem tek 3 boda u posljednje 4 utakmice, što znači da više nemaju sudbinu u svojim rukama, a potrebne su im pobjede uz nadu u kiks Guardiolinih Građana. Na drugoj strani ih je čekao gradski rival Chelsea pod vodstvom novog/starog/privremenog trenera Franka Lamparda koji je bio u nizu od 5 poraza u 5 utakmica tokom kojih je njegova ekipa postigla 1, a primila 9 pogodaka, zbog čega je europski nogomet u sezoni 2023./2024. već prekrižen, a u medijima se čak špekuliralo i o tome da postoji realna mogućnost Chelseajevog ispadanja iz Premier lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikel Arteta je u odnosu na susret protiv Manchester Citya na teren poslao ekipu s 3 izmjene: Holding, Martinelli i Partey su startali s klupe, a Trossard, Kiwior, kojem je to bio prvi start u Arsenalu u karijeri, i Jorginho su ušli u prvih 11. Velika vijest za Chelsea je povratak bivšeg Arsenalovog kapetana Pierrea-Emericka Aubameyanga u prvih 11 nakon gotovo 6 mjeseci – njegov posljednji start od prve minute za Chelsea bio je još 6.11.2022. i to baš protiv Arsenala. Uz njega, u odnosu na prošli susret, u prvih 11 ušao je i Noni Madueke, jedan od brojnih igrača koji su ove zime pristigli u Chelsea, a da nisu dobili pravu priliku.

Utakmica je krenula obostranim ispitivanjem snaga, a Arsenal je bio taj koji je kontrolirao tempo i posjed, onemogućavajući Chelsea da iznese loptu iz zadnje linije visokim presingom. A ono što se kuhalo 18 minuta, proključalo je u kad je na povratnoj lopti Granita Xhake, Martin Ødegaard izmaknuo pažnji Matea Kovačića i školski ispravno zakucao loptu ispod prečke nemoćnog Kepe za 1:0.

Po primljenom pogotku vezni red Chelseaja je konačno došao do lopte, a Kante bio neuobičajeni kreator najbolje prilike za goste na susretu kad je sjajno proigrao Chilwella iza leđa Whitea, no Aaron Ramsdale ponovno pokazuje svoju vrijednost i sjajno brani udarac čiji je xG bio nemalih 0,22.

U 28. minuti, sporna situacija kad je Fofana u jednom bloku centaršuta igrao rukom, no sudac Rob Jones nije vidio elemente za kazneni udarac, kao ni VAR soba. Vidjeli smo kaznene udarca koji su se dodijeljivali i za manje…

No, Arsenalu nije bilo potrebno pucati s bijele točke, jer prostora za golove bilo je dovoljno i kroz igru. Arsenalovi igrači bez presinga, bez duela, kombinirali su kao na treningu, a recept za drugi gol bio je kopija prvog: s lijeve strane je opet ubacio Xhaka, a nečuvani Ødegaard na identičan način posprema loptu u gol za 2:0. Ødegaard je svojom doppietom došao do brojke od 14 golova i primaknuo se do sada najproduktivnijem veznjaku Arsenala otkad je Premier lige – Cescu Fabregasu koji je prije 13 godina postigao njih 15.

Arsenal je namirisao krv i potpuni raspad Chelseaja čiji su se igrači međusobno okrivljavali za to tko treba preuzeti kojeg igrača, pa samo 2 minute nakon stiže i gol za 3:0. Arsenalovi su igrači kombinirali oko šesnaesterca, pa i u petercu, nisu uspjevali gosti raščistiti opasnu situaciju, pa je Gabriel Jesus zabio iz velike blizine. Kamere su pokazivale Franka Lamparda koji je jednostavno sjeo i gledao u nevjerici u prazno, vjerojatno se pitajući: što još mogu napraviti? Na poluvremenu se odlučio iz igre izvući Aubameyanga koji je upisao 9 dodira s loptom, od čega su 4 bila prilikom izvođenja početnih udaraca s centra igrališta.

Kako smo završili prvo poluvrijeme, tako se nastavilo i u drugome: Arsenal je u prvih par minuta imao prilike postići četvrti pogodak, no čupali su igrači Chelseaja loptu s gol crte, Xhakin udarac je obranio Kepa, a Jesus je nakon kornera iz velike blizine prebacio cijeli gol.

Arsenal je nakon toga stao, a Chelsea iz prve prave akcije i udarca na gol smanjuje rezultat na 3:1. Kovačić je poslao sjajnu loptu za odlično kretanje Maduekea koji bježi Zinchenku i posprema loptu iza leđa Ramsdalea za svoj debitantski pogodak.

Iako su se navijači Arsenala počeli brinuti kako njihova ekipa ne zna sačuvati vodstvo, nakon 65. minute susret je ipak otišao u mirne vode, a ritam obje ekipe razbio se izmjenama s obje strane, pa do kraja susreta nismo vidjeli velike prilike, a Arsenal je pokazao kako će zadržati pritisak prema Manchester Cityu do kraja sezone.

Komentari

Povezano