Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Arsenal postavio rekord za ostanak na +8 ispred Cityja

Nogometaši Arsenala su na Emiratesu svladali Leeds United rezultatom 4:1 u okviru 29. kola Premier lige te su ponovno na +8 ispred prvih pratitelja – Manchester Cityja.

Prije početka ovog susreta su izabranici Pepa Guardiole otvorili kolo pobjedom od čak 4:1 protiv Liverpoola na Etihadu kojom su samo nakratko smanjili zaostatak na 5 bodova za „Topnicima“. Mikel Arteta se danas odlučio za standardnih 4-3-3, no ovog puta je Bukayo Saka ostao na klupi jer nije spreman za svih 90 minuta te je umjesto njega utakmicu započeo Leandro Trossard, dok je umjesto Williama Salibe, koji se ozlijedio u uzvratnoj utakmici osmine finala Europske lige protiv Sportinga i vjerojatno propušta ostatak sezone, u prvoj postavi na poziciji desnog stopera krenuo Rob Holding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši Leedsa su svega 10 sekundi nakon što se lopta zakotrljala zaprijetili preko Rasmusa Kristensena čiji udarac punom nogom s ruba šesnaesterca iskosa brani Aaron Ramsdale, a do kraja uvodne minute zaprijetio je i Arsenal preko Gabriela Martinellija, no njegov udarac završava u bloku Robina Kocha. U 11. minuti je Granit Xhaka iz lijevog međuprostora uputio precizan centaršut prema petercu gdje je usamljen Gabriel Jesus koji glavom prebacuje gol Illana Mesliera.

U sljedećih 20 minuta su gosti bili mnogo konkretniji. Najveću štetu su pravili po lijevoj strani po kojoj su “operirali” Junior Firpo, Jack Harrison te Crysencio Summerville te su upravo potonja dvojica u tom razdoblju upisali dva udarca u okvir gola reprezentativnog vratara Engleske, no on je u oba slučaja to mirno ukrotio. Ramsdale je zasigurno bio najbolji pojedinac prvog poluvremena s 3 obrane i to sve 3 nakon udaraca unutar 16 metara.

I onda je u jeku Leedsovih napada i neiskorištenih prilika stigla kazna. Gabriel Jesus je u kaznenom prostoru gostiju uspio zaljuljati Kristensena i Aylinga, a kapetan gostiju ga udara po koljenu pa Darren England bez okolišanja pokazuje na bijelu točku. Brazilac je sam preuzeo odgovornost i mirno zabio za 1:0. Bio mu je ovo 6. prvenstveni pogodak ove sezone te prvi od listopada kada je zabio Tottenhamu u pobjedi od 3:1.

To je bilo sve što se prvog dijela tiče. Javi Gracia je postavio odličan obrambeni blok danas te se oslonio na kontranapade, no trenutak individualne klase je prevagnuo u prvom dijelu.

U drugom dijelu je sve to vrlo brzo palo u vodu. Praktički tek što se krenulo s centra, Zinchenko i Martinelli su kratko kombinirali po lijevoj strani nakon čega Brazilac ubacuje prizemno na drugu stativu na kojoj je sve dobro pratio Ben White koji je ušao iza Harrisonovih leđa za svoj drugi prvenstveni pogodak ove sezone. Arsenalov desni bočni je izravno sudjelovao kod barem jednog pogotka u 3 od posljednje 4 utakmice u Premier ligi. U 55. minuti je Arsenal i zaista riješio pitanje pobjednika nakon što je Gabriel Jesus na asistenciju Trossarda povećao prednost domaćih na 3:0. Belgijac ima impresivnih 7 asistencija u 11 nastupa za “Topnike” u Premier ligi. Već smo pisali o njegovom utjecaju na igru vodeće momčadi natjecanja. Samo Kevin De Bruyne (12) ima više asistencija iz otvorene igre od Trossarda (8) među engleskom elitom ove sezone.

Arsenal se tada umirio pa su gosti dosta sretno smanjili na 3:1 u 76. minuti kada Kristensen s ruba 16 metara upućuje udarac kojeg bi vjerojatno Ramsdale obranio, ali ona na putu do njega pogađa Oleksandra Zinchenka te mijenja putanju i završava u mreži. Bio je ovo drugi pogodak Kristensena od dolaska iz Salzburga i to u drugom uzastopnom kolu.

Konačnih 4:1 je postavio Granit Xhaka. Saka je najprije navukao trojicu protivničkih igrača na sebe, dodao za Martina Ødegaarda koji šalje briljantan centaršut kojeg Švicarac ne propušta realizirati glavom. On je tako postao peti nogometaš Arsenala s 5 ili više pogodaka u Premier ligi ove sezone, a ovo je “Topnicima” sedma uzastopna pobjeda u prvenstvu što je Artetin novi rekord na klupi londonskog kluba. Arsenal u sljedećem kolu gostuje na Anfieldu kod Liverpoola u nedjelju, dok će Leeds imati dupli program sljedećeg tjedna jer im u utorak u goste dolazi Nottingham Forest, a u nedjelju Crystal Palace.

Komentari

Povezano