Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Aryna Sabalenka srušila Pegulu za svoj prvi US Open

Najbolja tenisačica na tvrdoj podlozi, Aryna Sabalenka, potvrdila je svoju dominaciju na betonu i na US Openu. Nakon osvojenog Australian Opena, pokorila je i New York. U finalu je s 2-0 u setovima svladala Jessicu Pegulu.

Bjeloruskinja u meč nije krenula opušteno, što je bilo za očekivati s obzirom na to da se radi o Grand Slam finalu. U prvom gemu je izvukla 0-30, no u trećem je Pegula stigla do breaka. Međutim, Pegula nije uspjela zadržati svoj servis, a zatim se Sabalenka budi. Osvaja ukupno četiri gema u nizu za vodstvo 5:2. Tada se ponovno mometnum prebacuje na drugu stranu. Pegula prvo smanjuje na 3:5, a zatim radi i break kojim osigurava da na svom servisu poravna na 5:5. To i čini te dovodi Sabalenku u stanje nervoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjeloruskinja se mučila na svom početnom udarcu, pogotovo nakon promašenog prvog servisa; tada je osvajala samo 32% poena. Tako je u 11. gemu omogućila Amerikanki da dođe i do break lopte. Uspijeva je spasiti te se momentum ponovno seli na Sabalenkinu stranu. Dolazi prvo do 15-40, no lošim odlukama pomaže Peguli da se vrati u gem. Kasnije stiže i do dodatne dvije set lopte koje također ne koristi te Pegula dolazi do svoje prve gem lopte. Ni Amerikanka ne završava gem; Sabalenki dopušta petu set loptu koju Bjeloruskinja ovaj put koristi za 7:5 i vodstvo 1-0 u setovima.

Prenijela je bolju igru s kraja prvog seta Sabalenka i u drugi te brzo dolazi do vodstva 3:0. Izgledalo je kao da je priči došao kraj, pogotovo kada je Bjeloruskinja stigla i do break lopte za 4:0. No, ne koristi je te još jednom vidimo momentum shift. Pegula se u potpunosti vraća u set. Stiže do 3:3 te prijeti na returnu. Dolazi do break lopte, kao i u prvom setu kad se vratila s 2:5 na 5:5. Međutim, ovaj put Pegula oduzima servis Sabalenki te stiže do vodstva 4:3. Povećala je zatim Amerikanka broj osvojenih gemova u nizu na pet i došla do prednosti od 5:3.

Tada se ponovno mijenja stanje na terenu. Sabalenka smanjuje prvo na 5:4, a zatim stiže i do 0-40 na primanju servisa. Prvu break loptu je Pegula spasila tako što je isforsirala grešku Bjeloruskinje dok je na drugoj Sabalenka napravila neprisiljenu pogrešku. Na trećoj ipak nije bilo spasa za Pegulu jer je Sabalenka forehandom poentirala za poravnanje na 5:5. U 11. gemu drugog seta 2. igračica svijeta nije imala problema te je uz jedan izgubljen poen stigla na gem od osvajanja svoje treće Grand Slam titule.

Nastavila je Sabalenka s igrom koju je pronašla kod 3:5 te dolazi do dvije meč lopte, koristi drugu te osvaja svoj prvi US Open. Bjeloruskinji je ovo treći Grand Slam, prvi izvan Australije, a sva tri su stigla na tvrdoj podlozi. Što se tiče rankinga, Sabalenka će idući tjedan i dalje biti 2. tenisačica svijeta dok će Pegula skočiti na treće mjesto, što je ujedno i izjednačavanje njenog rankinga karijere.

Komentari

Povezano