Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Aston Villa nije najbolja Aston Villa na svijetu

Ok, ekipa Unaia Emeryja možda igra fantastičnu sezonu i u kalendarskoj 2023. godini ima drugi najveći broj bodova od svih engleskih klubova, ali zasigurno niste znali da to nije najbolja Aston Villa na svijetu? Dozvolite da pojasnimo.

Poznati su nebrojeni primjeri brojnih Dinama i Hajduka diljem Hrvatske, kao i Mladosti, s obzirom da čak 76 klubova diljem Hrvatske nosi to ime. Nešto internacionalnije, brojni klubovi zovu se baš Inter, a postoji i nekoliko Nationala, America, Sportinga, Barceloni, River Platea, Independientea, pa sve do Liverpoola, Evertona i Arsenala koji svoje istoimenike imaju diljem Južne Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, vjerujemo da niste znali da u svijetu postoji još jedna Aston Villa, koja se nalazi u sklopu Antigve i Barbude!

Za one koji žele znati više, riječ je o malenoj karipskoj državi koja se sastoji od dva najveća otoka Antigue i Barbude te još nekolicine manjih i koja broji nešto više od 100.000 stanovnika. Otoke je prvi od Europljana otkrio Kristofor Kolombo, a od 17. stoljeća pa sve do 1981. godine otoci su bili pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, prije no što li su se referendumom proglasili samostalnom državom.

Antigva i Barbuda i danas je dio britanskog Commonwealtha, s Charlesom III. kao poglavarom, a osim što su popularna turistička destinacija i porezna oaza, stanovnici ovih otočja su i odlični sportaši te se njihovi sprinteri i sprinterice često nalaze u završnicama utrka na 100 i 200 metara, iako do samih medalja još nisu uspjeli stići.

Oosim atletike, na Antigvi i Barbudi vole i nogomet, a Digicel/Red Stripe Premier Division najjači je rang ligaškog nogometa u sklopu kojeg se natječe 10 klubova. Liga je osnovana 1968. godine, zbog vremenskih se uvjeta (cikloni) uglavnom igra između rujna i ožujka, a najjuspješniji klub je Empire FC s 13 osvojenih titula prvaka, premda nije osvojio niti jednu još od 2001. godine.

Kao Empire, niti junaci današnje priče, Aston Villa FC svoj naslov prvaka nisu osvojili desetljećima. Villa Lionsi iz glavnog grada St. John’sa, kako se tada ekipa zvala, naslov prvaka osvajali su 1984. i 1986. godine. No ako se po jutru dan poznaje, ove godine moglo bi biti nešto drukčije. Ekipa koja ima isto ime i isti grb kao i puno slavniji original iz Birminghama koji je trenutno treći u prvenstvu, drži čelo prvenstvene ljestvice nakon 3 kola i ponosi se činjenicom da su trenutno najuspješnija Aston Villa na svijetu.

Tko zna, s obzirom na novi format, možda jednog dana na Svjetskom klupskom prvenstvu u nogometu dočekamo i da se u izravnom dvoboju susretnu i Aston Villa i – Aston Villa?

Komentari

Povezano