Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Au revoir Alžir! Mauritanija porazila favorita i ostvarila povijesni rezultat

Gotovi svaki tekst posljednjih nekoliko dana počinjemo na sličan način, ali nastavljaju se ludi rezultati u Afričkom kupu nacija! Iste smo mogli vidjeti i sinoć u dvama utakmicama grupe D gdje su se sučelili Angola i Burkina Faso, te Mauritanija i Alžir.

Burkina Faso je i prije odigranog susreta bila siguran putnik u eliminacijsku rundu natjecanja, pa im je protiv Angole nedostajao rezultatski imperativ. Usprkos tome, valja reći kako su bili dominantnija i opasnija momčad, no golove smo vidjeli samo na jednoj strani. Angola je bila gotovo pa siguran prolaznik grupe, no pobjeda bi te šanse dignula na maksimalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 36. je minuti Mabululu na asistenciju kapetana Fredyja iz slobodnog udarca glavom zabio za 1:0 i početak ostvarivanja gore opisanog scenarija. I u drugom se poluvremenu nastavila dominacija Pastuha no do pogotka nikako nisu mogli. Dodale su zato Crne palanke svoj drugi pogodak u sudačkoj nadoknadi utakmice. Zaboravljeni Zini tada je iz blizine samo pospremio odbijanac u mrežu za 2:0 i veliko slavlje svojih navijača.

Pravu smo dramu istovremeno gledali u utakmici Mauritanije i Alžira, u kojoj su pretprošli prvaci Afrike bili odlučni pokazati svoju neospornu kvalitetu, nakon što im isto nije pošlo za rukom u prve dvije utakmice skupine. Držale su Pustinjske lisice posjed 75% vremena, uporno napadale i pucale prema mauritanskim vratima, no ona su sinoć bila začarana.

Prilike Lavova Chinguettija su bile malobrojne, ali jednu od njih uspjeli su pretvoriti u pogodak. U 37. minuti Alžirci nisu dobro očistili loptu nakon kornera Mauritanije, a novi karambol loptu je servirao do kapetana Mohameda Dellahija Yalija koji od stative zabija za 1:0.

Naprosto je nevjerojatno što su sve uspjeli promašiti Alžirci do kraja utakmice, no tu svakako treba istaknuti mauritanskog vratara Babacara Niassea koji je imao nekoliko vrsnih obrana. Mauritanci su do kraja utakmice dočekali još jednu veliku priliku, a bilo je to u 81. minuti kada je Pape Ibnou Ba iz velike blizine umjesto praznih vrata pogodio gredu.

Varaždinov stoper Lamine Ba odradio je svih devedeset minuta u srcu mauritanske obrane. Bio je ovo prvi put u povijesti da je Mauritanija povela u nekom susretu Afričkog kupa nacija, a samim time i njihova prva povijesna pobjeda. Prethodna dva prvenstva bili su im i jedini nastupi na najjačoj afričkoj nogometnoj smotri, a oba su završili u grupnoj fazi kao zadnja momčad skupine.

Angola će tako po treći puta u svojoj povijesti igrati knock-out fazu AFCON-a, a u oba su dosadašnja navrata ispadali na prvoj prepreci – izgubivši 2008. od Egipta, a 2010. od Gane. Mauritanci su zato ispisali povijest, te po prvi puta natjecanje nastavljaju u eliminacijskoj rundi. Ovi su rezultati značili i da Gana sada sigurno ispada s turnira jer više ne mogu biti među četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano