Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Auckland City osvojio Ligu prvaka uz gol 17-godišnjaka hrvatskog porijekla

Jučer je u jutarnjim satima po našem vremenu odigrano finale Lige prvaka Oceanije u kojoj je novozelandski Auckland City s visokih 4:0 slavio nad Piraeom iz Francuske Polinezije (Tahitija). Nije to neko veliko iznenađenje, jer u najjačem klupskom natjecanju Oceanije gotovo isključivo pobjeđuju klubovi iz Novog Zelanda.

I jučer je to bila jednosmjerna ulica, već u 6. minuti Michael den Heijer dovodi Auckland City u vodstvo, u 30. minuti bilo je 2:0, da bi s dva pogotka u prvih 15 minuta drugog poluvremena utakmica bila riješena. Pogodak za 3:0 zabio je Stipe Ukich, 17-godišnji mladić hrvatskog porijekla koji se ove sezone pridružio prvoj ekipi Aucklanda, a u Ligi prvaka u pet utakmica upisao impresivna dva pogotka i dvije asistencije. Prvi je pogodak bio jedini gol u polufinalnoj pobjedi nad AS Magentom pred nekoliko dana, stoga je očito kako talentiranog momka čeka lijepa nogometna budućnsot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Auckland City klub je jakog utjecaja hrvatskih doseljenika u najvećem gradu Novog Zelanda. U grbu možemo vidjeti šahovnicu sa žutim poljima, predsjednik kluba Ivan Vuksich također je hrvatskog porijekla te se na toj funkciji nalazi od osnivanja kluba 2004. godine, a igrač s najviše nastupa u povijesti reprezentacije Novog Zelanda, Ivan Vicelich, odigrao je čak osam sezona u klubu.

Njima je ovo čak 12. titula kontinentalnog prvaka, te su uvjerljivo najuspješnija momčad natjecanja – tek se njihovi sudržavljani iz Waitakere Uniteda mogu pohvaliti s više od jedne titule, njih točno dvije!

Samo natjecanje svoje je prvo izdanje imalo 1987. godine kada je australski Adelaide City nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca slavio nad novozelandskim University-Mount Wellingtonom. Sljedeće izdanje odigrano je tek 1999., potom 2001., da bi tek od 2005. krenula redovna i svakogodišnja izdanja (s iznimkom COVID-perioda).

S obzirom da su otprilike tih godina Australci napustili OFC i prebacili se u Azijski nogometni savez, tako je i 2006. započeo novozelandski monopol na ovo natjecanje, pa su tako od 17 narednih izdanja tog natjecanja slavili na njih 15. U jednom je navratu do titule stigao PRK Hekari United s Papue Nove Gvineje, dok je 2019. Hienghène Sport iz Nove Kaledonije slavio naslov.

Komentari

Povezano