Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Australija iz gubitne situacije došla do polufinala Davis Cupa

Nakon što je Finska jučer postala prvi polufinalist Davis Cupa, danas su doznali svoje protivnike. Bit će to reprezentacija Australije koja je s 2-1 svladala Češku.

Prvi su na teren izašli Tomaš Machač i Jordan Thompson, a do pobjede od 6:4 7:5 je došao češki predstavnik. Machač je na samom početku meča oduzeo servis suparniku te ga je uspješno čuvao sve do kraja seta. Kod 4:2 je imao tri vezane break lopte za dvostruki break, no nije ih iskoristio pa je u sljedećem gemu i sam morao spašavati dvije u čemu je i uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom setu su oba tenisača uspješno osvajala svoje servis gemove bez dopuštene break prilike sve do 4:4, međutim onda je u sljedeća tri gema viđeno devet break lopti i sva tri breaka. Machač je u konačnici uspješno odservirao za pobjedu od 2-0 u setovima za izjednačenje međusobnog omjera na 1-1 (Thompson slavio ove godine u kvalifikacijama Mastersa u Miamiju) i prednost Češke na startu dvoboja.

Nakon njih su na teren izašli prvi reketi, Jiri Lehečka s jedne strane te Alex De Minaur s druge. U njihovom prvom međusobnom dvoboju, Lehečka je poveo s 1-0 u setovima, ali je De Minaur preokretom na kraju slavio sa 4:6 7:6 7:5.

31. tenisač svijeta je jedini break prvog seta napravio kod rezultata od 2:2 kada je iskoristio drugu break loptu gema za prednost koju će očuvati do kraja. Problema je imao tek u servis gemu u kojem je servirao za set kada je De Minaur imao ček pet break prilika, no Čeh je spasio svih pet i došao do prvog seta.

Lehečka je i drugi set otvorio ranim breakom kojeg je, uz spašene tri break lopte kod 4:3, držao sve do servisa za meč. Tada je servis gem kod 5:4 izgubio bez osvojenog poena, a u konačnici gledamo tiebreak. Odlučujuću igru je Australac dobio s glatkih 7:2 čime je izborio treći set nakon što se našao u izrazito teškoj situaciji.

Na tom valu je De Minaur oduzeo servis Lehečki na otvaranju trećeg seta te je poveo s 2:0. Ipak, Jiri ekspresno odgovara i dolazi do vodstva od 3:2 i ima tri vezane break lopte za potpuni prokret. Ipak, nijednu od te tri prilike nije iskoristio i De Minaur je izjednačio na 3:3.

Nakon toga nijedan od tenisača nije zaprijetio protivniku na servisu sve do 5:5 kada Australac dolazi do dvije break lopte te drugu iskorištava za break vrijedan pobjede. De Minaur je taj break potvrdio bez izgubljenog poena te je poravnao rezultat na 1-1.

Kao i jučer, o pobjedniku četvrtfinala je odlučivao dvoboj parova. Češka je na teren uz Adama Pavlašeka poslala Jirija Lehečku, dok su se Australci ponovno odlučili za Matthewa Ebdena i Maxa Purcella koji su opravdali status favorita te su trijumfirali sa 6:4 7:5.

Ebden i Purcell svojim protivnicima nisu dozvolili niti jednu break priliku, dok su na drugoj strani izborili njih pet te su dvije iskoristili, po jednu u oba seta za pobjedu od 2-0 u setovima. Njih dvojica ove godine imaju maksimalan učinak od četiri pobjede iz isto toliko Davis Cup mečeva.

Australija je tako dodatno poboljšala vlastiti rekord kojeg drže s 27 plasmana u polufinale Davis Cupa. Najbliži su im Amerikanci koji broje 24. Sada ih u polufinalu očekuje Finska kojoj je ovo prvi nastup među četiri najbolje reprezentacije.

Komentari

Povezano