Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Australija izborila čak 49. finale Davis Cupa

Davis Cup je stigao gotovo do same završnice pa smo tako danas u Malagi gledali prvi polufinalni ogled između Australije i Finske. U tom srazu u kojem je Australija ciljala čak 49. finale Davis Cupa, dok je Finskoj ovo bilo prvo povijesno polufinale, teniski reprezentativci Australije su slavili s 2-0 te su tako izborili drugo uzastopno finale ovog natjecanja.

Ozljedom Emila Ruusuvuorija, Otto Virtanen je u ogledu protiv Kanade imao status prvog reketa Finske, no njegovim povratkom za ovo polufinale, Virtanen je ponovno bio u ulozi drugog reketa. 171. tenisaču svijeta se danas suprotstavio osvajač ovogodišnjeg Plava Laguna Croatia Opena u UmaguAlexei Popyrin. Popyrin je opravdao status favorita te je Australiji donio prvi bod slavivši sa 7:6 6:2 čime je prekinuo Virtanenov niz od četiri uzastopne pobjede u Davis Cupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prvog seta nismo vidjeli niti jednu break loptu sve do Popyrinovog servisa za tiebreak. Tada je Virtanen došao do break i set lopte, ali Popyrin to spašava i prvi set biva odlučen u “trinaestoj igri”. Iako je Finac poveo s 5:4, Australac je osvojio tri poena u nizu i tako osvojio prvi set.

Drugi set je također krenuo mirno sve do 2:2, a onda Popyrin osvaja četiri gema u nizu za pobjedu vrijednu vodstva od 1-0. Virtanen je kod zaostatka od 3:2 i 30-30 napravio dvije uzastopne break prigode te je nakon toga jednostavno ispao iz kolosijeka. Popyrin je tako slavio i u njihovom drugom međusobnom meču jer je sa 7:5 6:2 bio bolji na početku godine na Challengeru u bahreinskoj Manami.

Treba istaknuti kako je ovo bio Popyrinov treći meč u Davis Cupu i druga pobjeda. Dosad je jedinu pobjedu ostvario protiv Nermana Fatića 2019. godine u kvalifikacijama protiv Bosne i Hercegovine, dok ga je 2021. godine svladao Borna Gojo u ogledu skupine D protiv Hrvatske.

Nakon njih dvojice, na teren su izašli prvi reketi reprezentacija – Emil Ruusuvuori, 69. tenisač svijeta te Alex De Minaur koji zauzima 12. mjesto. Bio je to njihov prvi međusobni ogled, a do pobjede od 6:4 6:3 je došao australski tenisač.

Finac je bolje otvorio meč te je ekspresno poveo s 2:0, međutim Australac osvaja pet gemova zaredom te od zaostatka od jednog breaka dolazi do prednosti od dva. Ipak, kod vodstva od 5:2 i De Minaurovog servisa za set, Ruusuvuori osvaja dva gema u nizu i ostaje na životu. Taj se “život” ugasio nakon što je De Minaur iskoristio treću set loptu na svom servisu kod 5:4 i tako poveo s 1-0 u setovima.

Ruusuvuori je drugi set započeo na sličan način samo što ovog puta kod 1:0 nije uspio realizirati break loptu. To mu se obilo o glavu već u sljedećem servis gemu u kojem je De Minaur izborio dvije break lopte te je već prvu kapitalizirao za 3:1.

De Minaur je imao priliku dovršiti posao kod 4:2 kada je imao ukupno pet break lopti, no Ruusuvuori je svih pet spasio i ostao u igri. U konačnici, De Minaur je do drugog breaka stigao kod 5:3 kada je iskoristio prvu meč loptu fenomenalnom bachand paralelom po samoj crti za konačnih 6:4 6:3.

Za Australiju će ovo biti 49. finale, a zasad imaju omjer od 28 pobjeda i 20 poraza. Više finala (61) i titula (32) imaju samo Sjedinjene Američke Države s tim da su Australci posljednju titulu osvojili 2003. godine pobjedom od 3-1 protiv Španjolske. Sada u finalu čekaju pobjednika sutrašnjeg dvoboja između Srbije i Italije.

Komentari

Povezano