Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Irak i Japan potvrdili prolaz pobjedama

S dvije utakmice grupe D ovogodišnjeg izdanja Azijskog kupa otvorena je sportska srijeda, a u njima su se sučelili Japan i Indonezija, odnosno Irak i Vijetnam.

Japanci su nakon šokantnog poraza od Iraka u drugom kolu došli na svoje, te partijom koja priliči kvaliteti pozvanih igrača razmontirali Indoneziju i upisali uvjerljivo slavlje. Već u 6. minuti Ayase Ueda bio je precizan s bijele točke za 1:0 vodstvo Plavih samuraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držali su Japanci loptu u svom posjedu čak 77% vremena u prvom dijelu utakmice, ne dopustivši Indonežanima niti da zapucaju po njihovim vratima. U drugom su poluvremenu dopustili tek nešto više slobode otočkim protivnicima, no tek nakon što su povećali na 2:0. Bio je to lijepo izvedeni kontranapad u 52. minuti u kojem je Ritsu Dōan na pladnju servirao loptu Uedi koji zabija svoj drugi gol dana.

U 88. su minuti Japanci stigli i do 3:0, a opet je u žarištu akcija bio Ueda čiji udarac u vlastitu mrežu skreće Justin Hubner. Crveno bijeli su u sudačkoj nadoknadi stigli do utješnog pogotka koji bi im na koncu mogao puno značiti, a strijelac je bio Sandy Walsh.

Golovi su padali i na drugoj utakmici ranijeg termina, gdje su revijalnu utakmicu za obje strane igrali Irak i Vijetnam. Kažemo revijalnu, jer je Irak s maksimalnih šest bodova već izborio prolazak u sljedeću rundu natjecanja, dok je Vijetnam s dva poraza izgubio šansu za nastavkom.

Manjak pritiska omogućio je objema momčadima da se razigraju, no većinu smo te akcije vidjeli tek u drugom poluvremenu. U prvom je Vijetnam bio opasnija momčad, pa su tako u 17. minuti poveli autogolom Zaida Tahseena, no VAR je ustanovio zaleđe zbog čega je pogodak poništen. U 42. minuti nije bilo neregularnosti, a Bùi Hoàng Việt Anh zabio je za 1:0 iz jedinog vijetnamskog udarca prve polovice susreta.

Khuất Văn Khang dobio je krajem prvog poluvremena drugi žuti karton, a razigrali su se Iračani i vrlo brzo stigli do izjednačenja. Već u 47. minuti Rebin Sulaka zabija za 1:1, da bi u 73. Ayman Hussein kompletirao preokret Lavova Mezopotamije. Mogao je Hussein učvrstiti titulu heroja utakmice, no u 83. je minuti propustio realizirati kazneni udarac.

Stigli su zato Ratnici zlatne zvijezde do pogotka i izjednačenja u 91. minuti, kada je zabio Nguyễn Quang Hải, no nisu im Iračani dopustili niti osvajanje utješnog boda. Duboko u sučevoj nadoknadi, točnije u 102. minuti, Hussein je ispravio propušteno i zabio iz penala za pobjedu i stopostotni grupni učinak momčadi koja je 2007. bila prvakom Azije.

Dva favorita skupine tako su izborili prolazak, premda su mnogi očekivali Japan, a ne Irak, na prvom mjestu skupine. Između dvije slabije momčadi grupe Indonezija je svladala Vijetnam u međusobnom susretu, te i dalje ima šanse nastaviti natjecanje u knock-out fazi istog. Kako bi se to dogodilo moraju se nadati da Oman našeg Branka Ivankovića sutra neće pobijediti, ili da će Bahrein teško stradati.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano