Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

“Barakude” ostale bez pogotka u četvrtoj četvrtini i izgubile titulu prvaka Europe

Hrvatska je ove godine po treći put u povijesti bila domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu, a ”Barakude” su i po treći put izborile plasman u finale. Večeras je protivnik bila reprezentacija Španjolske koja je slavila s 11:10 poslije velike drame.

Početak nije mogao biti bolji jer je Hrvatska u prvom napadu izborila peterac kojeg je u pogodak pretvorio Marko Žuvela, međutim Španjolci odgovaraju već u idućem napdu preko Bernata Sanahuje koji iskorištava prvu situaciju s igračem više za 1:1. Izabranici Ivice Tucka su realizirali i drugi napad u ovom finalu golom Luke Bukića s igračem više za 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alvaro Granados je izjednačio na 2:2 novim pogotkom s igračem više, a do prvog vodstva Španjolska stiže golom Alberta Munarriza na početku pete minute nakon što je lopte prošla ispod ruke Marku Bijaču. Odgovorio je Ante Vukičević pogotkom već u sljedećem napadu za 3:3, dok je nakon toga Luka Bukić ukrao loptu u obrani, otplivao sam do kraja i zabio za prednost od 4:3 čime se nastavio festival pogodaka u prvoj dionici.

Veliki niz Hrvatske se ubrzo nastavio. Na jednoj strani je Bijač zaustavio Granadosa, dok u napadu Žuvela pronalazi usamljenog Jerku Marinića Kragića na lijevom krilu, a vaterpolist splitskog Jadrana zabija za 5:3 što je natjeralo izbornika Španjolske na minutu odmora.

Nakon te pauze, više nismo vidjeli niti jedan pogodak u prvoj četvrtini pa se na odmor otišlo s vodstvom Hrvatske od 5:3.

Niz ”Barakuda” se nastavio u prvom napadu druge četvrtine jer je Bukić još jednom probio Unai Aguirrea za svoj treći gol na dvoboju za 6:3. Nakon gotovo šest minuta bez postignutog gola, Alberto Munarriz i Marc Larumbe prekidaju post Španjolske i u dva uzastopna napada zabijaju za -1.

Četiri i pol minute je Hrvatska bila bez pogotka, a onda Bukić iz kontranapada zabija za 7:5 i tako nastavlja spektakularnu individualnu predstavu. Do kraja prvog poluvremena smo vidjeli još samo jedan pogodak, a njega je postigao Alejandro Bustos s igračem više pa je Hrvatska na odmor otišla sa 7:6.

Španjolska se u potpuni egal vratila pogotkom Bernata Sanahuje u drugoj minuti treće četvrtine i stvari su ponovno na početku. Nakon par napada bez pogotka s obje strane, Marinić Kragić svojim drugim golom vraća Hrvatsku u novo vodstvo od 8:7.

Roger Tahull je nakon odlične akcije s igračem više izjednačio na 8:8, ali već u sljedećem napadu Žuvela probija Aguirrea i još jednom dovodi Hrvatsku u vodstvo. U posljednjem napadu treće četvrtine, Loren Fatović samo tri sekunde prije kraja postiže nevjerojatan gol i odvodi našu reprezentaciju na 10:8 pred posljednjih osam minuta utakmice.

Obrana Hrvatske na čelu s briljantnim Bijačem na golu je zaključala pristup golu, međutim napad nije dobro funkcionirao pa poslije četiri minute igre u četvrtoj dionici nismo vidjeli niti jedan gol. Ipak, prvi gol u završnoj četvrtini postiže Sanahuja s igračem više te tako smanjuje na 10:9, a nakon novog posta bez pogodaka Granados izjednačava na 10:10 i tako ulazimo u veliku dramu u posljednjih 90 sekundi utakmice.

”Barakude” nisu uspjele realizirati sljedeći napad, a onda 48 sekundi prije kraja Granados “šraubom” postiže pogodak za preokret i vodstvo od 11:10. U posljednjem napadu je Fatović oprobao udarac s igračem više, no biva izblokiran i Španjolska slavi na bazenima Mladosti za prvi naslov prvaka Europe u povijesti i plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Španjolsku su do pobjede predvodili Alvaro Granados i Bernat Sanahuja s po tri pogotka, dok je vratar Eduardo Lorrio Bejar koji je ušao u igru u posljednjoj četvrtini zadržao mrežu netaknutom s tri obrane. U redovima Hrvatske je sjajan bio Marko Bijač s čak 14 obrana, dok je najbolji strijelac utakmice bio Luka Bukić s četiri gola.

Za Hrvatsku je ovo šesta medalja u povijesti Europskih prvenstava, a treća srebrna.

Komentari

Povezano