Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Bayern dočekuje Borussiju Dortmund / Najava

U jednoj od najzanimljivijih borbi za naslov posljednjih godina, odgovore na neka pitanja mogli bismo dobiti u Münchenu gdje Bayern s novim trenerom Thomasom Tuchelom dočekuje Borussiju Dortmund u Der Klassikeru. Razlika na tablici je samo 1 bod u korist Žuto-crnih, a iako su do dugo u sezoni blizu vrha bili i Union Berlin i Freiburg, očekujemo kako će se naslov na kraju ipak dijeliti između najtrofejnijeg i trećeg najtrofejnijeg (ne zaboravite Nürnberg s 9 naslova!) njemačkog kluba.

Optina superračunala procjenjuju šanse za pobjedu Bayerna na 66,8%, a šanse za osvajanje naslova Bayerna u slučaju pobjede sa 75,4% skaču na 89%. Zanimljivo, iako je ovo 19. put da se Bayern i Dortmund sučeljavaju dok zauzimaju prva dva mjesta na tabeli Bundeslige, to je tek peti put da je BVB ispred Bayerna na prvenstvenoj ljestvici. Posljednji put kad smo imali sličan scenarij bio je u 28. kolu sezone 2018./2019., a tada je Bayern s velikih 5:0 razbio svoje najveće rivale i osvojio Bundesligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj rezultat nije bio izuzetak u posljednjih nekoliko godina, jer Bayern već neko vrijeme ima prednost nad Dortmundom. Štoviše, posljednje slavlje nad Bayernom Borussia je upisala prije 4 i pol godine, točnije 10.11.2018. godine s rezultatom 3:2, a nakon toga je uslijedilo 7 uzastopnih poraza i remi u prvom dijelu ove sezone. Niz je još gori ako potražimo posljednje slavlje Borussije na Allianz Areni, jer za njega moramo posegnuti u sezonu 2013./2014. kad su gosti slavili s velikih 3:0, iako je Bayern na kraju osvojio naslov s velikih 19 bodova prednosti. Niže vas podsjećamo na sastave iz te utakmice, a pogotke su postizali Mkhitaryan, Reus i Hofmann.

Dakle, može se zaključiti kako Allianz Arena u zadnjim godinama nije bila mjesto sreće za navijače BVB-a. Bayern je na osam uzastopnih domaćih slavlja s prosječnih 4 i više pogodaka po utakmici i ukupnom gol razlikom od 33:6. Kroz svoju bundesligašku povijest, Dortmund je duži niz poraza u gostima imao samo protiv jednog protivnika, izgubivši na 10 uzastopnih gostovanja kod Werdera iz Bremena između 1979. i 1989. godine.

Važnost ovog rezultata na utrku za naslov prvaka u Bundesligi čini ovo najuzbudljivijim Klassikerom u posljednje vrijeme, a dodatnu težinu daje i vijest koja je zapanjila sportski svijet prošlog tjedna. Julian Nagelsmann je smijenjen, a na njegovo je mjesto stigao Thomas Tuchel. Tuchel je vodio Borussiju Dortmund od 2015. do 2017. godine i iako nije uspio osvojiti bundesligaški naslov, već u vitrinama ima DFB Pokal iz 2017. godine, on je po prosječnom broju osvojenih bodova najbolji trener u povijesti kluba. U svim natjecanjima počevši od 1963., samo jedan trener Dortmunda koji je vodio najmanje 20 utakmica može se mjeriti s Tuchelovim omjerom pobjeda od 63% u klubu. To je trenutni trener Edin Terzić, koji je također dobio 63% utakmica. Tuchel će se također nadati nastavku dobre tradicije Bayernovih trenera. Naime, niti jedan Bayernov trener nije izgubio svoju prvu ligašku utakmicu još od Franza Beckenbauera u veljači 1994. i porazu od 3:1 kod kuće protiv VfB Stuttgarta.

Na žalost navijača klubova i neutralnih promatrača, objema ekipama će nedostajati ključni igrači. Baš kao i u susretu u listopadu, vratar BVB-a Gregor Kobel će izostati zbog ozljede, a i Bayernov prvi izbor Manuel Neuer. Ostali igrači Borussije Dortmund koji su upitni ili su otpali za ovu utakmicu su Julian Brandt, Karim Adeyemi, Jamie Bynoe-Gittens i Youssoufa Moukoko, dok je kod Bayerna otpao Lucas Hernandez.

Što se tiče trenutne forme, Bayern je u 2023. pobjedio u samo pet od svojih 10 utakmica u Bundesligi, a s trenutno osvojenih 52 boda iz 25 utakmica, ovo je njihova najslabija sezona u Bundesligi u posljednjih 11 godina. U sezoni 2011./2012. imali su 51 bod nakon prvih 25 utakmica, a baš je te sezone Borussia Dortmund osvojila naslov s Bayernom koji je završio s osam bodova zaostatka na drugom mjestu. To je ujedno bila i posljednja sezona u kojoj Bayern nije osvojio naslov prvaka, nakon čega je uslijedilo 10 uzastopnih slavlja.

Bayern je posebnu slabost iskazao u obrani, primivši 14 golova u 10 ligaških utakmica (1,40 po utakmici). Za usporedbu, prije pauze zbog Svjetskog prvenstva, Bayern je primio samo 13 golova u 15 utakmica Bundeslige (0,87). U posljednjoj utakmici koju je Nagelsmann vodio u Bayernu stigao je poraz od Bayer Leverkusena s 2:1, iako su Bavarci vodili. Zanimljivo, to je bilo prvi puta u ovoj sezoni da je Bayern izgubio utakmicu u kojoj je vodio, a još je zanimljivije da su oba Bayerova gola stigla iz jedanaesteraca. Bayern nije primio 2 gola iz jedanaesteraca u bundesligaškoj utakmici od davne 1993. godine, kad je s 4:1 izgubio od Werder Bremena.

S druge strane, dok se Bayern (za svoje standarde) mučio, protivnik Borussia Dortmund bila je gotovo savršena u 2023. Na kraju studenog 2022., Borussia Dortmund bila je 6. na ljestvici s 9 bodova minusa, a zatim je osvojila 28 od mogućih 30 bodova i nadoknadila zaostatak. Njihov zbroj bodova je sedam više od bilo koje druge momčadi i 10 više od Bayerna, a vode i u ukupnom broju postignutih golova (30), ukupnim udarcima na gol (165) i očekivanim golovima (21,4).

Sve sumnje da će Dortmundova forma početi padati, nakon tjedna u kojem su izgubili 2:0 od Chelseaja u Ligi prvaka, a zatim remizirali 2:2 u Ruhr derbiju, su otklonjene su dominantnom domaćom predstavom protiv Kölna i pobjedom od 6:1, što je bilo prvi put da je ekipa pod vodstvom Edina Terzića postigla 6 golova u bundesligaškoj utakmici.

Svi preduvjeti za spektakl su tu, a nama ne preostaje udobno se smjestiti pred naslonjače u 18:30h i uživati u utakmici!

Komentari

Povezano