Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Bez golova na oproštaju Josipa Pivarića

U prvoj utakmici posljednjeg kola sezone Super Sport Hrvatske nogometne lige, pred 2400 gledatelja na stadionu “Varteks” sastali su se Varaždin i Lokomotiva te odigrali mršavih 0:0 u utakmici bez velikih uzbuđenja.

Svoju posljednju utakmicu u karijeri je odigrao kapetan Lokomotive Josip Pivarić. Ovo mu je bio 248. nastup u HNL-u od čega je 133 upisao za Lokomotivu. Igrajući za Dinamo, Dinamo Kijev i Lokomotivu, u svojoj karijeri je osvojio Kup i Superkup Ukrajine, 3 Kupa Hrvatske te 5 naslova prvaka Hrvatske. S Dinamom je 3 puta igrao skupine Lige prvaka, a najviše se pamti da je zabio gol za 1:0 u velikoj pobjedi protiv Arsenala 2015. godine. Za Hrvatsku reprezentaciju je nastupio 26 puta, a svakako najveći uspjeh u karijeri mu je srebrna medalja sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. U Rusiji je nastupio u 4 utakmice, upisavši asistenciju protiv Islanda u skupini te je realizirao penal u raspucavanju protiv Danske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su gotovo sve tenzije oko ove utakmice splasnule nakon posljednjeg kola u kojem je postalo jasno da Varaždin ne može izboriti kvalifikacije za Konferencijsku ligu, ipak se ne može reći da se u zadnjem kolu ne igra za ništa. Naime, novac od TV prava će klubovi dijeliti na kraju sezone ovisno o plasmanu tako da nije svejedno na kojem mjestu će završiti nakon posljednjeg kola. Važno je napomenuti da u HNL, sukladno propozicijama natjecanja, o plasmanu od 5. do 8. mjesta odlučuje gol razlika, a ne međusobni omjer (ne pitajte zašto, to nitko ne zna).

Za osvojeno 5. mjestu klubu pripada cca 916 tisuća eura, za 6. mjesto cca 863 tisuće eura, za 7. mjesto cca 825 tisuća eura te za 8. mjesto cca 780 tisuća eura. Dakle, razlika između dvije krajnosti je oko 136 tisuća eura. Možda se nekome čini mala razlika, ali taj iznos za Varaždin (a i ostale približno) predstavlja oko 9% godišnjeg proračuna za plaće igrača.

Obje momčadi su u završnici sezone u lošoj formi pa je tako Varaždin upisao svega 2 pobjede u zadnjih 9 utakmica, dok je Lokomotiva još gora s 2 pobjede u zadnjih 11 utakmica. Doduše, Varaždin je te 2 pobjede upisao u zadnja 3 kola, ali su u prošlom izgubili od Gorice 5:2 u najvažnijoj utakmici sezone. U odnosu na sastav iz te utakmice, trener domaćina Mario Kovčević je izvršio 3 promjene. Umjesto Luke Jelenića (koji vjerojatno ide na Euro U21) na stoperskoj poziciji je susret započeo Marko Stolnik dok je umjesto suspendiranog (3 žuta kartona) Marina Pilja susret u srcu vezne linije započeo Leon Belcar. Nakon više od mjesec dana od ozljede, u sastavu Varaždina je osvanuo Lovro Banovec. Podsjetimo, 21-godišnji krilni igrač, koji je za Varaždin upisao 5 ligaških asistencija ove sezone, se ozlijedio 16.4. u utakmici protiv Istre i to u 86. minuti, niti 3 minute nakon ulaska u igru. Lista ozlijeđenih u Varaždinu je poduža, ali barem se netko uspio vratiti prije kraja setyone.

Trener gostiju Silvijo Čabraja nije mogao računati na suspendirane Lukasa Kačavendu i Sandra Kulenovića. S obzirom na njihove ugovore i šuškanja oko transfera, moguće je da su njih dvojica već odigrali posljednju utakmicu za Lokomotivu. U odnosu na prošlu utakmicu i pobjedu protiv Istre, u sastav se na desnom beku vratio Branimir Cipetić, dok su priliku za start također dobili Jakov Anton Vasilj i Indrit Tuci.

Prva opasna situacija na utakmici se dogodila u 2. minuti kada je na centaršut s desne strane u sredini kaznenog prostora Varaždina najbolje reagirao Vladan Bubanja i pucao glavom prema Oliveru Zeleniki koji je s lakoćom ulovio loptu. Svega minutu kasnije uzvraća Varaždin kada je nakon brze tranzicije Leon Belcar snažno pucao s 20-ak metara prema vrataru Nikoli Čavlini koji sigurnom intervencijom uspijeva odbiti loptu od svog gola. Na početku gledamo vrlo otvorenu utakmicu pa tako već u 6. minuti ponovno prijeti Lokomotiva preko Vasilja koji se driblingom izbacio na lijevu nogu malo unutar kaznenog prostora te pucao visoko preko gola. Ovaj brzi početak nas je dosta zavarao jer se utakmica nakon toga, uz povremene slabe pokušaje prema golu, ugasila sve do kraja poluvremena.

Lokomotiva je u prvom poluvremenu imala možda nešto više od igre iako je jedini iole opasan pokušaj (osim onih sa samog početka utakmice) imao lijevi bek Varaždina Itsuki Urata koji je u 39. minuti izvana pucao pokraj gola. Od pojedinačnih učinaka u prvom proluvremenu možemo eventualno istaknuti Lovru Banoveca koji je imao 2 ključna dodavanja, 2/2 driblinga te je osvojio 3 od 4 duela u kojima se našao. O tome kakvu smo utakmicu gledali do tog trenutka možda nam najbolje govori da sudac Ante Terzić nije produžio utakmicu niti minutu.

Trener domaćina je na poluvremenu ostavio Niku Domjanića kojeg je zamijenio (nakon 2 utakmice odsutstva) Michele Šego. A drugi dio nam je započeo slično kao i prvo poluvrijeme. Odmah u 48. minuti Fran Brodić u svom “Brodinjo” stilu ulazi u kazneni prostor između nekoliko braniča Lokomotive te vraća savršenu povratnu loptu Banovecu koji negdje oko točke penala puca snažno, vratar Čavlina to sjajno brani i odbija, a na tu loptu prvi natrčava Jozo Stanić koji šalje loptu daleko iznad vrata. Niti minutu kasnije opasno prijeti i Lokomotiva kada je nakon brze akcije Vasilj praktično na petercu lažnjakom povaljao svog čuvara i potom gađao suprotni kut, ali njegov udarac odlazi malo pored gola.

Sljedećih 10 minuta ponovno ulazimo u razdoblje bez velikih prilika, ali utakmica je imala ipak puno bolji ritam nego u prvom poluvremenu. U 59. minuti je zbog ozljede kod Varaždina morao iz igre izaći Agon Elezi kojeg je zamijenio 22-godišnji Portugalac Rafa Pererira koji je tako upisao nastup u 3 utakmice zaredom nakon što je prethodno u cijelom “proljetnom” dijelu prvenstva nastupio samo 1 od 13 mogućih utakmica. Doveden je na zimu uz pedigre Portove škole nogometa, a ugovor ga za Varaždin (prema Transfermarktu) veže do kraja ove kalendarske godine.

U 68. minuti u dobroj prilici se našao Marin Šotiček koji je u igru ušao 10 minuta prije umjesto Vasilja. Brza tranzicija Lokomotive završava oštrim ubačajem unutar kaznenog prostora Silvija Goričana koji je poslao loptu kroz petarac, a na drugoj strani je Urata dovoljno omeo Šotičeka te je on tako pucao pokraj vrata. U 75. minuti u redovima Varaždina iz igre izlazi Belcar, a zamjenio ga je Vito Težak koji tako s 18 godina upisuje svoj treći nastup za prvu momčad. U prošloj utakmici mu je trebalo samo 7 minuta na terenu da u 89. minuti zabije i svoj HNL prvijenac. Istovremeno, kod Lokomotive iz igre izlazi Tuci, a mijenja ga također 18-godišnji Fabijan Krivak koji je nedavno juniorima Lokomotive donio naslov pobjednika Kupa jedinim golom u finalu protiv Dinama. Upravo je Krivak par minuta kasnije pucao izvana, ali lopta odlazi daleko od gola.

U 82. minuti po posljednji put u karijeri iz igre izlazi Josip Pivarić. Ispraćen je uz pljesak cijelog stadiona, a momčad Lokomotive mu je priuštila i pravi špalir po izlasku. Nezanemariv pečat je ostavio Pivke u svojoj karijeri te će svakako nedostajati našoj ligi. Zamijenio ga je Ivan Milićević.

U 88. minuti u igru po drugi put u HNL, a prvi put na domaćem terenu kod Varaždina umjesto Banoveca ušao je mladi krilni napadač Nick Ocvirek. On je s 9 postignutih golova 4. najbolji strijelac juniroskog prvenstva ove sezone.

Do kraja utakmice je dobru priliku za Lokomotivu imao Krivak koji se našao sam na 5 metara od vrata, ali je loše zahvatio loptu glavom. Još jednom u sudačkoj nadoknadi Lokomotiva prijeti nakon ubačaja iz kuta kada je pucao Jon Mersinaj, ali je Zelenika sjajno reagirao i sačuvao svoju mrežu praznom. Na kraju je ostalo 0:0, a ne možemo baš reći da ćemo utakmicu pamtiti po bilo čemu osim oproštaju Josipa Pivarića.

Varaždin će tako sezonu završiti s 46 osvojenih bodova i minimalno na 6. mjestu. Trenutno su 5. na ljestvici, a tamo će ostati samo ako Istra izgubi sutra kod kuće protiv Slaven Belupa. Istra ima trenutno bod manje, ali i 8 golova bolju gol razliku od Varaždina. Lokomotiva je pak sezonu završila s 43 osvojena boda što je bod više nego prošle sezone, a osvojiti će 7. mjesto ako Slaven Belupo ne uspije pobijediti Istru. U suprotnom će pasti na 8. poziciju što bi im bio nagori plasman u Ligi 10 uz sezonu 2020./21.

Foto: NK Lokomotiva
Komentari

Povezano