Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

BiH pala u nadoknadi, Portugal srušio rekord

Kvalifikacije za EURO 2024. u ponedjeljak su zaokružene s četiri utakmice u 20:45. Wales je slavio protiv Latvije 2:0, Island protiv Bosne i Hercegovine 1:0, Portugal je demolirao Lihtenštajn 9:0, a Slovaci su furioznim startom pobijedili Luksemburg 3:0.

Latvija je dočekala Wales na svom terenu u nadi da će doći do svojih prvih bodova, no ta je misija bila bezuspješna. Velšani su svoju konstantnu dominaciju potvrdili pogotkom u 29. minuti. Precizan je iz kaznenog udarca bio Aaron Ramsey. Latvijci su imali svoje prilike, ali do izjednačenja nisu došli. Konačnu potvrdu pobjede postavio je David Brooks na dodavanje Harryja Wilsona u 96. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

u Reykjaviku snage su odmjerili Island te Bosna i Hercegovina. U prvom poluvremenu nije se dogodilo gotovo ništa. Iako je BiH uglavnom stajala nešto bliže protivničkom golu, u prvih 45 minuta nismo vidjeli niti jedan udarac u okvir gola.

Nastavak je bio nešto zanimljiviji. Gosti su u par navrata prijetili preko Edina Džeke, Ermedina Demirovića i Nemanje Bilbije, no bez uspjeha. S druge strane, najopasniji pokušaj domaćina došao je preko Mikaela Andersona, koji nije uspio iskoristiti grešku obrane. Ipak, za potpuno razočaranje Bosne i Hercegovine bio je zaslužan Alfreð Finnbogason. Islanđanin je u 91. minuti pogodio za 1:0 i vrijedna tri boda svoje reprezentacije. Jedini način preko kojeg se BiH sada može plasirati na EURO ostaju dodatne kvalifikacije. Iz šest utakmica ekipa Mehe Kodre skupila je isto toliko bodova, a još im predstoje utakmice s Lihtenštajnom, Portugalom, Luksemburgom i Slovačkom.

Portugal nije imao težak zadatak protiv Luksemburga. U 12. je minuti Bruno Fernandes vanjskim dijelom kopačke poslao fantastičnu loptu na glavu Gonçala Inácia, a stoper je precizno pogodio za 1:0. Pet minuta poslije stigao je novi pogodak. Dodao je Bernardo Silva, a Gonçalo Ramos uspješno je završio akciju. Ramos se još jednom upisao na listu strijelaca u 34. minuti. Dodao mu je Rafael Leão, a PSG-ov napadač fantastičnom se minijaturom oslobodio čuvara i zabio za 3:0. Da je noć nogometaša imena Gonçalo, potvrdio je Inácio svojim drugim golom. Opet glavom i opet na asistenciju Fernandesa.

Fantastični Fernandes upisao je hat-trick asistencija u 57. minuti kada je dugim dodavanjem pronašao Dioga Jotu, što je Liverpoolov napadač iskoristio. U golijadi svoj doprinos je imao i Ricardo Horta, koji je silovitim udarcem zabio za 6:0. Portugal nije pokazivao milosti. Jota je opet pogodio u 77. minuti, a šest minuta poslije Bruno Fernandes pogotkom za 8:0 okrunio je svoju fenomenalnu partiju. João Félix svojim se dalekometnim golom pobrinuo da Portugal upiše svoju rekordnu pobjedu od 9:0, čime su nadmašili svoje dosadašnje rekorde od 8:0, koje su postavili protiv Lihtenštajna i Kuvajta.

Treći sraz skupine J na samom je otvaranju ponudio veliku zabavu. U prvih šest minuta Slovačka je zabila čak tri gola Lihtenštajnu. U prvoj akciji na cijeloj utakmici Slovaci su stigli do vodstva preko lijepe završnice Dávida Hancka. Nakon lošeg izlaska vratara, Ondrej Duda je spretno reagirao i pogodio za 2:0. U šestoj minuti ubacio je László Bénes, a egzekutor je bio Róbert Mak. Drugo poluvrijeme nije ponudilo veće zanimljivosti, pa se s rezultatom od 3:0 završio dvoboj.

Komentari

Povezano