Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Bivša najbolja tenisačica svijeta se vraća, smanjena joj kazna za doping

Sportski arbitražni sud u Lausanni je smanjio suspenziju zbog dopinga nekadašnjoj najboljoj tenisačici svijeta Simoni Halep s četiri godine na devet mjeseci. Osvajačici Wimbledona i Roland Garrosa je prva kazna izrečena nakon US Opena 2022. godine, a nakon toga su joj u svibnju 2023. otkrivene nepravilnosti u biološkoj putovnici. Ona je čitavo vrijeme negirala krivicu te je tvrdila da će istina izaći na vidjelo.

Simona je bila pozitivna na roksadustat, lijek protiv anemije koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, no sud je donio novu odluku nakon razmatranja svih dokaza te je utvrdio da nije namjerno uzimala zabranjeni pojačivač krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pažljivo razmotrivši sve predočene dokaze, CAS je utvrdio da je Simona Halep utvrdila, na temelju omjera vjerojatnosti, da je Roxadustat ušao u njezino tijelo konzumiranjem kontaminiranog dodatka koji je koristila u danima malo prije 29. kolovoza 2022.”, priopćio je sud.

“Roksadustat, kako je otkriveno u njezinom uzorku, potječe iz tog kontaminiranog proizvoda. Kao rezultat toga, vijeće CAS-a je utvrdilo da je Halep također utvrdila, na temelju omjera vjerojatnosti, da njezino kršenje antidopinških pravila nije bilo namjerno. Iako je vijeće CAS-a utvrdilo da je gospođa Halep snosila određenu razinu krivnje ili nemara za svoje prekršaje, budući da nije bila dovoljno pažljiva kada je koristila Keto MCT dodatak, zaključilo je da nije snosila nikakvu značajnu krivnju ili nemar”, zaključio je sud.

Vijeće je jednoglasno odlučilo da se razdoblje zabrane od četiri godine koje je izrekao ITF-ov neovisni sud treba smanjiti na devet mjeseci počevši od 7. listopada 2022., koje je isteklo 6. srpnja 2023. S obzirom na taj istek, Rumunjka koja je provela 64 tjedna na prvom mjestu WTA liste između 2017. i 2019. godine se može odmah vratiti tenisu.

Komentari

Povezano