Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Bivši euro-protivnik Rijeke osvojio titulu nakon 45 godina

Nakon što su nam andorska i moldavska liga podarile nove prvake, i u luksemburškoj ligi smo jučer na tronu vidjeli ekipu koje tamo nije bilo gotovo pola stoljeća. Radi se o Differdangeu koji je minimalnom 0:1 pobjedom nad Progrès Niederkornom dva kola prije kraja prvenstva stigao na nenadoknadivih sedam bodova prednosti nad drugoplasiranim Dudelangeom.

Differdange je kroz svoju povijest šest puta bio prvak najmanje države Beneluksa. Većina titula stigla je između dva svjetska rata, da bi 1979. osvojili zadnji naslov. Znači to da se pehar namijenjen prvaku Luksemburga vratio u Differdange nakon čak 45 godina čekanja! Sitničavci će možda kazati kako je ovo prva klupska titula, jer je prethodnih šest osvojio Red Boys Differdange, prethodnik kluba koji se 2003. spojio s AS Differdangeom i kreirao FC Differdange 03.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između navedenih dvaju titula prvaka klub je sedam puta završio na drugom mjestu, a nešto su više sreće imali u Luksemburškom kupu koji su samo u ovom stoljeću osvajali pet puta, odnosno 20 puta ukupno.

Kako je to već uobičajeno u samoj državi, i u klubu imamo veći broj Portugalaca, uz sveprisutne Francuze, ali su najbrojniji ipak Luksemburžani. Uz par Argentinaca, u kadru nalazimo i Dominikanca, Bisau-Gvinejca, Angolca, Brazilca, Belgijca te rezervnog golmana Enisa Nurkovića iz Crne Gore.

Najviše su pažnje na sebe skrenuli portugalski napadač Jorginho koji je na sjajnih 26 golova i pet asistencija u 29 utakmica; mladi Francuz Kenny Nagera koji je prošlog ljeta pristigao iz akademije PSG-a, a koji je zabio deset i asistirao za šest golova. Konačno, tu je glavni kreator momčadi – francuski veznjak Guillaume Trani koji je u put k naslovu ugradio 13 pogodaka i osam asistencija.

Kroničari hrvatskog nogometa sjetiti će se Differdangea iz 2009. godine, kada su u svom prvom ikad nastupu u UEFA-inoj Europa ligi pobijedili NK Rijeku 1:0. Luksemburžan hrvatskog porijekla Pierre Piskor tada je zabio za veliku pobjedu svoje momčadi i veliku sramotu Riječana. Ipak, u uzvratu je Rijeka predvođena braćom Sharbini slavila 3:0 i tako izborila prolazak u sljedeću rundu natjecanja. Ista je pak bila kobna za Bijele, jer su tamo ispali od ukrajinskog Metalista iz Harkiva.

Komentari

Povezano