Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Booker se izjednačio s Barkleyem, uz Sunse slavili i Sixersi te Warriorsi

Ljubitelji NBA lige nastavljaju održavati svoje podočnjake, a večeras smo gledali tri utakmice u kojima su Sixersi došli na samo jedan korak od plasmana u konferencijsko polufinale, dok su Warriorsi smanjili zaostatak na 2-1, a Sunsi poveli s 2-1 protiv Clippersa.

[6] Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers [3] 97:102 (0-3)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarkaši Philadelphia 76ersa su u Barclays Center došli s omjerom od 6 pobjeda i 0 poraza u ovosezonskim susretima protiv Brooklyn Netsa što dovoljno govori o tome kakav je zadatak bio ispred ekipe Jacquea Vaughna u nastojanjima da produlje seriju. Večeras su, s obzirom na sve okolnosti, prosuli nevjerojatnu priliku za to.

Nakon samo dvije i pol minute igre smo vidjeli poveći incident. Spencer Dinwiddie je bacio alley-oop za Nicolasa Claxtona koji zakucava preko Joela Embiida i odlučuje prekoračiti preko njega, dok je Kamerunac bio na parketu. Nije se to svidjelo Embiidu te ga je udario nogom s poda, a suci su odlučili obojici dati tehničku pogrešku. Netsi su igrali osjetno bolje u prvih 5 minuta, a to su potkrijepili vodstvom od 19:11 poslije dvije trice Mikala Bridgesa. Nisu taj početak domaći košarkaši uspjeli kapitalizirati te su Sixersi na predah otišli s vodstvom od 32:28. Tyrese Maxey je bio najbolji strijelac Philadelphije s 12 poena, dok je na suprotnoj strani Spencer Dinwiddie postigao 11.

Sixersi su do svoje prve dvoznamenkaste prednosti stigli Maxeyevom tricom za 51:40 nešto manje od 4 minute prije kraja prvog poluvremena. Bila je ovo još jedna utakmica ove serije u kojoj je 22-godišnji bek Sixersa najviše profitirao od činjenice da su Netsi kvalitetno udvajali Embiida pa je negdje morao ostati slobodan prostor kojeg je on itekako iskorištavao. Upravo se s prednošću Philadelphije od 11 poena razlike (58:47) otišlo na predah, a uz spomenutog Maxeya koji je ubacio 15 poena, dvoznamenkasti su još bili i James Harden s 12 poena te Tobias Harris sa 10. U domaćim redovima je Spencer Dinwiddie zabio 15, a Mikal Bridges 13 poena.

Netsi su bolje otvorili i drugo poluvrijeme pa su serijom od 14:2 preokrenuli susret i poveli s jednim poenom razlike, a u tome ih je predvodio Bridges s 9 postignutih poena u prve četiri minute. Fenomenalnu treću četvrtinu je odigrao njegov suigrač Cameron Johnson koji je u toj dionici postigao 12 poena. Samo je James Harden održavao Philadelphiju u životu postigavši 9 od 18 poena svoje ekipe u trećoj četvrtini, a onda je, samo 13.6 sekundi prije kraja, isključen nakon što je napravio prekršaj u napadu nehotice udarivši Roycea O’Nealea u međunožje. Netsi su nakon 36 minuta košarke vodili sa 82:76 i stvari su za njih izgledale odlično – Harden je isključen, Embiid je bio skroz van utakmice, a njihove glavne vedete su igrale sjajno.

Nakon 3 minute i 10 sekundi košarke u posljednjoj dionici, isključen je i Nicolas Claxton. On je zakucao preko Embiida za 87:81 te mu se ponovno unio u lice što suci ne toleriraju i centar Netsa dobija drugu tehničku i napušta igru. Veći dio četvrte četvrtine je ličio na zidanje, a ne na košarku. Embiid je bio vidno izmoren, a gledali smo i mnogo promašaja i izgubljenih lopti s obje strane. U posljednje dvije minute se, poslije nove Maxeyeve trice, ušlo s vodstvom Brooklyna od 96:94, a isti košarkaš je poslije ukradene lopte zabio u kontranapadu za poravnanje. Nije se Philadelphijin bek zaustavio na tome pa je svojom petom tricom doveo goste u vodstvo od 3 poena razlike 45 sekundi prije kraja dvoboja. Na drugoj strani terena je Dinwiddie pospremio jedno od dva slobodna bacanja, dok Maxey promašuje šut s poludistance s istekom napada poslije kojeg Netsi osiguravaju skok. Dinwiddie se ponovno sjurio prema košu Sixersa i krenuo na polaganje, ali onda se pojavljuje Embiid koji ga monstruozno blokira.

Tucker je došao do lopte te je brzo fauliran, a on postiže svoj tek 3. poen na utakmici pogodivši jedno od dva slobodna bacanja za vodstvo od 100:97 osam sekundi prije kraja dvoboja. Netsi su poslije timeouta napravili glupost. O’Neale je izvodio aut sa strane, a namjera je bila da se Bridges oslobodi i da njemu lopta ide u ruke. Ipak do toga nije došlo jer se njih dvojica nisu dobro razumjeli te je O’Neale doslovce dodao protivničkom košarkašu – De’Anthonyju Meltonu koji lagano zabija za konačnih 102:97. Tyrese Maxey je predvodio Sixerse s 25 poena, dok je James Harden, usprkos ne igranju u posljednjoj četvrtini, bio drugi najbolji strijelac s 21 poenom. Joel Embiid je u tihoj večeri za svoje standarde upisao “double-double” učinak od 14 poena i 10 skokova uz samo 38% šuta iz igre i 5 izgubljenih lopti. Kod Netsa je Mikal Bridges zabio 26 poena, a Spencer Dinwiddie 20, dok je Nicolas Claxton do isključenja imao 18 poena na 8/9 iz igre.

Četvrta utakmica ovih ekipa je na rasporedu u subotu od 19:00 po našem vremenu.

[6] Golden State Warriors – Sacramento Kings [3] 114:97 (1-2)

Košarkaši Golden Statea su se po prvi put nakon 27 playoff serija pronašli u zaostatku od 2-0 u jednoj seriji NBA doigravanja te im je pobjeda u večerašnjoj utakmici bila od iznimne važnosti, a na ruku im nije išla činjenica da je njihov ponajbolji košarkaš (uz sve svoje mane, on to ipak je), Draymond Green, suspendiran nakon što je u prošloj utakmici namjerno nagazio Sabonisa po prsima dok je Litavac bio na parketu. Ipak, Warriorsi su lakše od očekivanog smanjili zaostatak na 2-1 u seriji ne dopustivši gostima niti jedno jedino vodstvo.

Obje momčadi su susret otvorile šutiravši hladno u prvoj četvrtini (34% Warriorsi, 39% Kingsi), a prednost od 29:20 su imali domaći košarkaši zbog 4 pogođene trice više i isto toliko izgubljenih lopti manje. U drugoj četvrtini je fenomenalan bio Stephen Curry, prošlogodišnji MVP Finala, koji je ubacio 15 od 24 poena koliko su košarkaši Golden Statea postigli u drugoj dionici nakon koje su vodili sa 53:41.

Branitelji naslova su u trećoj četvrtini konstantno zadržavali vodstvo stvoreno u prvom dijelu, a Curryjevim košem uz iznuđen prekršaj je ono dosegnulo maksimum od 18 poena razlike (82:64) minutu i pol prije kraja dionice. De’Aaron Fox je svojom serijom od 6 poena spustio zaostatak na -12, a on i Harrison Barnes su kombinirano ubacili 21 od 31 momčadski poen u tom periodu.

Warriorsi su serijom od 14:7 otvorili četvrtu četvrtinu i tako odagnali sva pitanja oko večerašnjeg pobjednika. Steph Curry ih je predvodio do trijumfa sa 36 postignutih poena, dok je Andrew Wiggins dodao 20, a Jordan Poole 16 poena. Kevon Looney je imao neuobičajenu statistiku od 4 poena, 20 skokova i 9 asistencija. U redovima poraženih je De’Aaron Fox flertovao s “triple-double” učinkom te je susret okončao s 26 poena, 9 skokova i 9 asistencija, a Domantas Sabonis je ubacio 15 poena uz 16 skokova.

Četvrta utakmica je na rasporedu u nedjelju od 21:30 po našem vremenu.

[5] LA Clippers – Phoenix Suns [4] 124:129 (1-2)

Smatralo se da je večerašnji ogled u Crypto.com Areni odlučen i prije nego što je počeo, a razlog tome je bila informacija koja je izašla u javnost 6-7 sati prije utakmice da najbolji košarkaš domaćih, Kawhi Leonard, neće moći nastupiti. Clippersi su njegovim izostankom morali mijenjati obrambene koncepte, a na drugoj strani parketa su gubili ubojito, gotovo nenadoknadivo oružje, ali su večeras ipak dovoljno dugo odolijevali favoriziranim gostima.

Uvodna četvrtina je protekla u izjednačenosti, a da ta rečenica bude u potpunosti točna, pobrinuo se Marcus Morris koji je sa zvukom sirene pogodio tricu iz kuta za 27:27. Devin Booker je u redovima Sunsa krenuo s 12 poena, dok je Norman Powell za Clipperse zabio 10.

Clippersi su po prvi put u drugoj četvrtini poveli 3:23 minute prije kraja poluvremena nakon koša našeg Ivice Zubca za 42:41, no to je samo prethodilo seriji Sunsa od 3 uzastopne trice, redom Duranta, Paula i Bookera, kojom su se vratili u vodstvo. Kako se gosti nebi odvojili, pobrinuo se Norman Powell koji je zabio svih 9 posljednjih poena svoje momčadi pa se na poluvrijeme otišlo s prednošću Phoenixa od 54:51.

Do prve dvoznamenkaste prednosti su Sunsi stigli sredinom treće četvrtine košem Devina Bookera za 69:59, a to vodstvo je s dva precizna slobodna bacanja na +12 povećao Kevin Durant. Nakon toga je uslijedio niz Russella Westbrooka od 7 uzastopnih poena kojom je spustio zaostatak na -5, a i na to su Sunsi imali spreman odgovor pa su svojom serijom od 8 uzastopnih poena došli do nove najveće prednosti od 13 poena razlike. Sa 74 kombinirana poena, bila je ovo najefikasnija četvrtina ove serije NBA doigravanja, a 28 su potpisivali Russell Westbrook (15) i Devin Booker (13).

Nastavile su obrane obje ekipe propuštati na sve strane, a to je na najbolji način iskorištavao Booker koji je s dva uzastopna koša doveo Sunse u novo dvoznamenkasto vodstvo od 10 poena razlike nakon što su Clippersi u par navrata prije toga spustili zaostatak na -6. 26-godišnji bek Phoenixa je 6 minuta prije kraja susreta imao 40 poena kraj svog imena čime je došao do 5. takve utakmice u karijeri u doigravanju čime je izjednačio rekord franšize u vlasništvu Charlesa Barkleya.

Sunsi su imali vodstvo od 119:110 tri minute prije kraja, ali onda Clippersi postižu 6 uzastopnih poena pa gledamo zanimljivu završnicu koja odlazi na stranu Phoenixa. Najprije je Torrey Craig postigao tricu za +6, onda Booker na jednoj strani parketa blokira Westbrooka, a na drugoj postiže koš uz iznuđen prekršaj za +9. U napadu poslije toga Norman Powell postiže tricu uz prekršaj, dok Chris Paul s druge strane promašuje oba slobodna bacanja. Pri rezultatu 125:120 za Sunse je Bones Hyland imao otvorenu tricu za smanjenje na samo -2 25 sekundi prije kraja, ali lopta nekako curi van, dok na drugoj strani Kevin Durant s dva pogođena slobodna bacanja stavlja točku na i.

Devin Booker je za Phoenix ubacio 45 poena na 62% šuta iz igre uz još 7 skokova, 3 ukradene lopte i dvije blokade, dok je Kevin Durant ubacio 28 poena uz 6 skokova i 5 asistencija. Kod poraženih je Norman Powell ubacio 42 poena, dok je Russell Westbrook zabio 30 poena uz 12 asistencija i 8 skokova. Hrvatski reprezentativac Ivica Zubac je za 22 minute na parketu ubacio 6 poena i uhvatio 8 skokova.

Nakon što su sinoć Jamal Murray (40) i Anthony Edwards (41) ubacili 40 i više, a večeras Devin Booker (45) i Norman Powell (42), po prvi put u povijesti doigravanja smo imali situaciju da su u dvije večeri u nizu dva košarkaša sa suprotnih strana parketa ubacivali 40 ili više poena.

Četvrta utakmica je na rasporedu u subotu od 21:30 po našem vremenu.

Komentari

Povezano