Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Boris Krčmar izborio plasman na Svjetsko prvenstvo u pikadu

Alexandra Palace u Londonu bit će poprište 31. po redu PDC Svjetskog prvenstva u pikadu, a po osmi put će Hrvatska imati jednog predstavnika na tom natjecanju. Riječ je naravno o najboljem hrvatskom igraču pikada današnjice – Borisu Krčmaru.

Danas se u Barnsleyu održao kvalifikacijski turnir za posljednja četiri mjesta na kojem je nastupilo 59 pikado igrača. Boris je bio postavljen za 10. nositelja te je u prvom kolu sa 6-5 svladao Engleza Adama Smith-Nealea nakon čega je sa 6-4 svladao Belgijca Ronnyja Huybrechtsa. U osmini finala je igrao protiv Bradleya Brooksa protiv kojeg je nadoknadio zaostatak od 5-3 te je slavio sa 6-5 i to zahvaljujući izlazu na 120 u trenutku kada je Brooks bio na 84.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici je, u odlučujućem ogledu igrao protiv Nijemca Pascala Rupprechta koji je na putu do četvrtfinala izbacio drugog nositelja Mervyna Kinga. Susret je bio izrazito uzbudljiv. Rupprecht je poveo s 5-3, Krčmar je izjednačio na 5-5 i imao izlaz na duplo 20 za novi break i potpuni preokret, no to ne uspijeva kapitalizirati, već Nijemac dolazi do prednosti od 6-5. Krčmar je dobio sljedeći leg te je o posljednjem sudioniku Svjetskog prvenstva odlučivao posljednji 13. leg.

Oba igrača su gađala otprilike slično, a Rupprecht je iskoristio prednost koju je imao jer je prvi bacao te je imao izlaz na dvostruko 20, međutim Krčmar mu ne dozvoljava uopće priliku da ima tri strelice za to jer on izlazi na 124 i dolazi do pobjede vrijedne njegovog petog nastupa na smotri najboljih pikado igrača na svijetu.

Za Krčmara će to biti peti nastup na PDC Svjetskim prvenstvima nakon 2011., 2021., 2022. i 2023. godine (godine označavaju godine u kojima se igralo finale jer naziv predstojećeg SP-a je PDC Svjetsko prvenstvo 2024. pošto turnir počinje 15. prosinca, ali se finale igra 3. siječnja). Najveći uspjeh je ostvario na prošlom izdanju kada je u prvom kolu svladao Japanca Toru Suzukija s 3-0.

Uz Krčmara, još su dvojica Hrvata nastupila na SP-u u pikadu. 2013. i 2015. godine je to bio Robert Marijanović koji je ujedno upisao i prvu pobjedu jednog Hrvata kada je 2015. svladao Nizozemca Jermainea Wattimenu u preliminarnoj rundi s 4-3, dok je Alan Ljubić 2018. također bio u preliminarnoj rundi u kojoj je izgubio od Brendana Dolana.

Na Svjetskom prvenstvu će nastupiti 96 pikado igrača, a titulu prvaka brani Michael Smith. 44-godišnjeg Krčmara u prvom kolu očekuje dvoboj protiv Keegana Browna, 99. sa svjetske ljestvice, dok će pobjednik tog duela igrati protiv Nizozemca Dirka van Duijvenbodea, trenutno 12. pikado igrača svijeta.

Komentari

Povezano