Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Borussia Dortmund zaustavila nalet Leverkusena za njihov prvi “kiks” u dva mjeseca

Derbi kola njemačke Bundeslige između trenutnog lidera tabele Bayer Leverkusena i Borussije Dortmund nam je ponovo ponudio zabavu kroz gotovo cijelu utakmicu, te je unatoč što je završilo 1:1 opravdao očekivanja.

Utakmica je počela onako kako smo naviknuti kada je dvoboj ovih klubova u pitanju, izrazito napadački s obje strane, ali je inicijativa prevagnula na stranu gostiju koji su preko Juliana Ryersona došli do prednosti. Vrijedi istaknuti i sjajnu rolu Niclasa Füllkruga kod vodećeg gola žutih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa Xabija Alonsa bila je grogirana nakon primljenog pogotka, te su narednih 15 minuta izgledali loše. Vatru je ponovno upalio Granit Xhaka koji je u 21. minuti u svom stilu raspalio dalekometni udarac s 20-ak metara, ali je lopta završila pored vrata Gregora Kobela.

“Apotekari” su od tog trenutka krenuli prijetiti. Ponajviše iz prekida gdje je Jonathan Tah imao nekoliko izglednih situacija, te Alejandro Grimaldo čiji je slobodan udarac u 31. minuti sjajno odbranio Kobel. Treba pohvaliti i obranu Dortmunda koja je u krucijalnim momentima akcije napada domaćih pravovremeno reagirala, te su potpuno izolirali Victora Bonifacea i stalno vršili pritisak na svakom njegovom prijemu lopte.

Pritisak se isplatio u 45. minuti kada je nakon asistencije Jeremija Frimponga, Florian Wirtz postigao izjednačujući pogodak, ali on biva poništen od strane VAR-a zbog zaleđa, te je rezultat ostao na 0:1.

Drugo poluvrijeme je pokazalo koliko je dobar ovosezonski Bayer Leverkusen i koliko je sistem igre Xabija Alonsa postavljen od glave do pete. Edin Terzić bio je primoran potpuno povući linije svog tima i da šanse traže u kontrama, dok su domaći potpuno preuzeli kontrolu u postavljenim napadima.

Akcije su se stvarale ali onog pravog udarca jednostavno nije bilo, no pritisak nije prestajao. Ipak, ako želite biti vrhunski trener, nije samo taktika ono što vas čini dobrim, već i prepoznavanje koga ubaciti za jokera s klupe. To je Alonso odradio s Patrickom Schickom koji je nekoliko sekundi nakon svog ulaska u 79. minuti, sjajno namjestio gol za Bonifacea i potpuno ludilo na BayAreni.

Mogao je Nigerijac kompletirati preokret u 87. minuti kada je njegov udarac iz sjajne situacije spriječio fenomenalni Kobel. Samo minut nakon je u još boljoj situaciji bio Patrick Schick ali njegov udarac glavom nije završio u okviru gola.

Igrači Dortmunda su izdržali te mogu biti zadovoljniji s konačnim rezultatom, dok njihovi protivnici imaju za čime žaliti. Bayer i dalje ostaje na prvom mjestu zbog odgođene utakmice Bayerna, ali Bavarci sada imaju priliku ponovno preuzeti vrh.

Komentari

Povezano