Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Bosna i Hercegovina šaptom pala u Bratislavi

Nogometna reprezentacija Slovačke je večeras u Bratislavi na stadionu Tehelné pole s 2:0 svladala Bosnu i Hercegovinu u susretu 2. kola skupine J kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Slovačka je mnogo bolje otvorila susret te su uvodnu inicijativu naplatili pogotkom Róberta Maka u 13. minuti kada je udarcem s distance provukao loptu kroz noge Ermedina Demirovića koji je kasnio s izlaskom u blok i tako matirao Ibrahima Šehića koji je, dojma smo, bio krivo postavljen. Maku je to bio 15. pogodak u reprezentativnom dresu čime se osamostalio na 4. mjestu vječne ljestvice te je još više povećao prednost na 1. mjestu u konkurenciji aktivnih reprezentativaca Slovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosne i Hercegovine nije bilo u prvih 45 minuta pa je tako Slovačka u 40. minuti zasluženo povećala vodstvo na 2:0 nakon što se Lukáš Haraslín otarasio Hrvoja Miličevića i Anela Ahmedhodžića i precizno pogodio u malu mrežu.

Upravo je Miličević 3 minute kasnije umalo postigao apsurdni autogol, međutim Šehić na vrijeme stiže do lopte i ispucava ju u korner. Branič AEK Larnace je igru napustio već na poluvremenu.

Izabranici Faruka Hadžibegića su bili apsolutno neutralizirani te su prvo poluvrijeme kompletirali bez ijednog udarca na gol Martina Dúbravke. Formacija 3-5-2 je ostavljala previše prostora i otvorenih koridora za Slovake, dok je njihov dolazak u protivničku trećinu bila “misaona imenica” što je bila posljedica izvrsnog visokog presinga Slovaka koji im nije dozvolio razvijanje napada iz faze obrane. Vezni red Slovačke je apsolutno nadigrao kolege iz redova BiH. Juraj Kucka, Stanislav Lobotka i Robert Mak su kombinirano osvojili 12/22 duela i oduzeli 6 lopti.

Hadžibegić je u 62. minuti u igru uveo kapetana Edina Džeku zajedno sa Sanjinom Prcićem. Samo četiri minute kasnije je BiH imala svoju najbolju prigodu na susretu. Amar Dedić je uputio izvrstan centaršut s desne strane, dok se Ermedin Demirović znalački ubacio ispred Norberta Gyombera, ali njegov udarac glavom odlazi pokraj gola.

Slovačka je u 76. minuti izašla u kontranapad te je imala fenomenalnu priliku za završiti posao, međutim 20-godišnji Tomáš Suslov nakon Haraslinove asistencije promašuje prazan gol…

Do kraja susreta nismo vidjeli ništa naročito vrijedno spomena pa su domaći navijači mogli započeti prvo slavlje na vlastitom terenu još od 7.9.2021. godine kada su s 2:0 svladali Cipar u 6. kolu kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Nakon dva odigrana kola, Portugal je vodeći u skupini J sa 6 bodova, dok je Slovačka druga s 4. BiH i Island ih slijede s 3 boda. U 3. kolu koje je na rasporedu 17.6. ove godine, BiH gostuje kod Portugala, dok Slovačka gostuje kod Islanda.

Komentari

Povezano