Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Bosna i Hercegovina uvjerljivom pobjedom otvorila kvalifikacije za EURO

Reprezentativci Bosne i Hercegovine su nastup u skupini J kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine otvorili pobjedom od 3:0 nad Islandom na Bilinom Polju u Zenici. Dva pogotka je postigao Rade Krunić koji je večeras poduplao svoj golgeterski učinak u dresu reprezentacije s 2 na 4, dok je preostali pogodak postigao igrač utakmice – Amar Dedić.

BiH je u drugom debiju Faruka Hadžibegića na klupi reprezentacije (bio je izbornik od ožujka do listopada 1999. godine) krenula bez kapetana Edina Džeke koji je ostao na klupi, a u napadu su, kao i u posljednjoj utakmici Ivayla Peteva na klupi “Zmajeva”, bili Smail Prevljak te Ermedin Demirović. Za BiH je večeras debitirao i 20-godišnji član Rome Benjamin Tahirović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna i Hercegovina je povela u 14. minuti kada se Rade Krunić najbolje snašao u petercu gostiju te uz odbijanac poslao loptu u mrežu Runara Alexa Runarssona. Najveći dio posla kod pogotka je odradio desni bočni Amar Dedić koji je, nakon što je Benjamin Tahirović promijenio težište igre na desni bok, u svom stilu probio stranu i uputio prizeman ubačaj prema sredini kaznenog prostora gdje se nalazi Smail Prevljak čiji udarac završava u bloku, a na odbijancu je veznjak Milana koji atmosferu u Zenici podiže do usijanja.

Minuta je 40., a BiH po istom principu dolazi do vodstva od 2:0. Dedić je s desne strane ubacio za Prevljaka čiji atraktivan pokušaj ponovno završava u bloku, dok je još jednom na odbijancu najbrži Krunić koji matira Runarssona. Ovo je za Krunića bila tek druga “doppietta” u karijeri, a prvu je imao u dresu Donjeg Srema kada je 2013. godine dva pogotka postigao Partizanu.

Bila je ovo prva utakmica Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za veliko natjecanje u kojem je u prvom poluvremenu postigla dva pogotka još od 12.10.2019. godine kada su na poluvremenu 7. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine imali vodstvo od 2:0 protiv Finske u Zenici.

U 62. minuti je najbolji pojedinac susreta, Amar Dedić, odlučio i sam zapucati na islandski gol. Dobio je loptu na desnoj strani ruba šesnaesterca koju je uz male poteškoće iskontrolirao te je krenuo prema sredini te je s otprilike 18 metara uputio snažan udarac za prvijenac u reprezentativnom dresu i konačnih 3:0.

S 20 godina, 7 mjeseci i 5 dana, Dedić je postao treći najmlađi strijelac u povijesti reprezentacije Bosne i Hercegovine. Kao mlađi su zabijali samo Hasan Salihamidžić (19 godina, 9 mjeseci i 6 dana), te Miralem Pjanić (19 godina, 11 mjeseci i 1 dan).

U istoj skupini je Portugal s 4:0 svladao Lihtenštajn, dok su Slovačka i Luksemburg remizirali bez pogodaka. U sljedećem kolu, Bosna i Hercegovina gostuje kod Slovačke u Bratislavi.

Komentari

Povezano