Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Boston poveo u finalnoj seriji, dominirali Brown i Porzingis

Najbolja košarkaška liga došla je do vrhunca. U noći s četvrtka na petak prvu utakmicu NBA finala odigrali su Boston Celticsi protiv Dallas Mavericksa. Obje ekipe dugo su bez naslova, Boston od 2008. dok Dallas na svoju čeka od 2011. Korak bliže prekidu suše došao je Boston pobjedom na domaćem parketu.

Potpuno suprotno tipičnim playoff utakmicama, u ovu se krenulo žestokim ritmom i brzim napadima. To nužno nije značilo i puno poena, bar u prvih par minuta. Celticsi su za tri šutirali 2/8 te im je to stvaralo problem. Međutim, Dallas nije mogao zatvoriti obrambeni skok pa su promašaji ostali nekažnjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog timeouta domaćinima je krenulo dok su Mavericksi uglavnom imali bezidejne napade. Najzaslužniji za veliku razliku na kraju prve četvrtine bili su Kristaps Porziņģis (osam poena) te Derrick White s dvije uzastopno pogođene trice. Celticsi su prvu četvrtinu utakmice završili sa 17 poena prednosti.

Latvijski krilini centar nastavio je raditi razliku i u drugoj četvrtini. Iz igre je šutirao sa 75% uspješnosti (6/8) te je svoju ekipu doveo na 21 poen razlike i tako natjerao Jasona Kidda na novi timeout. Kiddova ekipa nikako nije mogla zaustaviti Porziņģisa, a u napadu osim što nisu imali ideje, nisu ni dobro šutirali. S linije za tri poena šutirali su ispod 20%. Odnosno, od 11 šuteva pogodili su samo dva. Ni nakon “minute odmora” situacija nije bila bolja. Zapravo je bila i gora, Jaylen Brown je napravio seriju 5:0, a priključili su mu se i Jayson Tatum te White čime su došli do najvećih +29.

Do poluvremena su Mavericksi na pogon Luke Dončića uspjeli nešto smanjiti rezultat. Osam poena Slovenca pred kraj poluvremena značilo je i smanjenje razlike na 21, odnosno na rezultat 63:42.

Utakmica je pred početak drugog poluvremena bila skoro pa riješena, stoga je samo bilo za vidjeti može li Dallas pokazati da mu je mjesto u finalnoj seriji. Uspjeli su se sabrati te su smanjili na -16 i natjerati Joea Mazzullu na timeout ali i dalje im je nedostajao šut za tri poena te Kyrie Irving koji nikako nije uspio ući u ritam. Dva puta je propustio pogoditi važnu tricu za smanjenje rezultata.

Ipak, kako je to dosad bilo u doigravanju, kad jednu zvijezdu Dallasa ne ide, druga izvlači. Dončić je prije isteka treće četvrtine zabio deset poena, od čega dvije step-back trice u svom stilu čime je Dallas po prvi put nakon prve četvrtine došao na jednoznamenkast zaostatak (-8).

Nakon timeouta Boston se posložio te su se još jednom odvojili ponajviše radi doprinosa Browna i Tatuma. Brown je osim dobre igre u napadu, u obrani zabilježio i dvije blokade. Sve to pomoglo je Celticsima da dođu ponovno na velikih +20.

Posljednja četvrtina bila je samo formalnost za obje momčadi. Najbolji pojedinci na utakmici bili su Brown (22 poena) i Porziņģis (20 poena) za Celticse te Dončić (30 poena) za Maverickse. Na kraju je Boston obranio svoj parket rezultatom 107:89.

Druga utakmica je na rasporedu u noći s nedjelje na ponedjeljak u 2 sata nakon ponoći po srednjoeruopskom vremenu. U njoj će Dončiću podršku trebati pružiti netko od stožernih igrača momčadi. Ako se to ne dogodi, velike su šanse da se u Dallas ode sa zaostatkom 0:2.

Komentari

Povezano