Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Brazil i Kolumbija remijem osigurali prolaz, poznati parovi četvrtfinala Cope

Sinoć su odigrane i zadnje utakmice ovog izdanja Copa Américe. Na rasporedu su nam bile dvije utakmice grupe D u kojima su Brazil i Kolumbija međusobnim dvobojem odlučivali o prvom mjestu skupine. Remi je bio dovoljan objema momčadima za prolaz, pa smo na koncu i vidjeli rezultat 1:1. Skinulo je to važnost s drugog susreta u kojem je Kostarika upisala pirovu 2:1 pobjedu protiv Paragvaja.

Kolumbija je i prije ove utakmice osigurala prolazak skupine, dok joj je za prvo mjesto i nešto lakšeg suparnika u četvrtfinalu (Panama) trebao barem bod. Brazilci su potencijalnim porazom uz visoku pobjedu Kostarike potencijalno i završili natjecanje u grupnoj fazi, no to je bio malo vjerojatan scenarij. Pobjedom bi pak oni skočili na prvo mjesto ove skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret je započeo dvama opasnim prilikama iz prekida. Prvo je preporođeni James Rodríguez iz slobodnog udarca pogodio prečku brazilskih vrata, da bi samo koju minutu kasnije na suprotnoj strani pao gol. Raphinha je također iz slobodnog udarca sjajno pogodio mrežu nemoćnog Camila Vargasa za 1:0.

Bio je to zanimljiv susret dvaju momčadi željnih nadigravanja, a kroz prvo poluvrijeme opasnija je bila Kolumbija koja već u 19. minuti stiže do izjednačenja. Ipak, VAR je poništio pogodak Davinsona Sáncheza koji glavom pospremio novi opasni prekid-ubačaj Jamesa jer je Galatasarayev stoper bio u zaleđu.

Pokušao je nešto kasnije ponovno zaprijetiti James iz slobodnog udarca, no spreman je taj lukavi pokušaj bio Alisson Becker. Na drugoj strani Brazilci su se istakli tek jednim driblingom Viníciusa Júniora koji je s bremenom žutog kartona pao u kaznenom prostoru Kolumbijaca tražeći kazneni udarac, no izborio je tek korner.

Nakon nekoliko dobrih reakcija Alisson je imao i veliku pogrešku kada je pokleknuo pod pritiskom Jhona Córdobe, te loptu dodao u noge Luisa Díaza. Liverpoolov krilni napadač pokušao je brzim udarcem svladati klupskog kolegu, no Alisson je dobrom obranom ispravio svoju grešku i sačuvao mrežu netaknutom.

Pred sam kraj poluvremena Los Cafeterosi ipak stižu do zasluženog izjednačenja. Bila je to jedna pomalo nespretna akcija u kojoj je James klizećim startom uspio jednu ničiju loptu pogurati do Córdobe. Kolumbijska špica loptu je primila leđima okrenuta prema golu, pritom na sebe navukla pažnju nekolicine brazilskih defanzivaca, a zatim sjajno na desno proigrala nadirućeg Daniela Muñoza koji iz velike prigode zabija za 1:1.

Drugo poluvrijeme novim pokušajem Raphinhe iz slobodnog udarca otvaraju Brazilci, no snažan udarac prohujao je malo pored Vargasove desne stative. Susret je potom imao odlike šahovske pat-situacije, premda su Kolumbijci i dalje bili konkretnija momčad. Nakon jedne propuštene prilike Córdobe, sjajnu su priliku za pobjedu imali u 84. minuti. Presiječen je jedan krivi pas Brazilaca, lopta potom stiže lijevo do Díaza čiji oštar ubačaj po travnjaku na drugoj stativi pronalazi potpuno usamljenog Rafaela Santosa Borréa. Napadaču Internacionala lopta je odskočila desetinku prije udarca, a on je istu poslao nebu pod oblake.

Kolumbija je time završila kao prvoplasirana momčad ove skupine i osigurala si dvoboj s Panamom u četvrtfinalu. Los Cafeterosima je ovo bio i 26. uzastopni susret bez poraza, te prekid niza od 10 uzastopnih pobjeda. Seleção će pak u najjačem paru četvrtfinala na moćni Urugvaj koji je u svoje dosadašnje tri utakmice upisao tri pobjede. U sraz će ući bez usluga Viníciusa koji propušta susret zbog akumuliranih žutih kartona.

Svjesni činjenice da ne mogu osigurati prolazak, Paragvajci su bez ikakvog motiva zaigrali protiv Kostarike, a vidjelo se to i po mentalitetu igrača pri ulasku u sam susret. S dva pogotka u prvih 10 minuta Los Ticosi su osigurali pobjedu koja im na koncu ipak nije donijela prolazak.

Zanimljivo, Kostariki koja je na kontu imala bod ali i niti jedan zabijeni gol bila su to prva dva udarca u okvir gol na ovom natjecanju. Već u 3. minuti Joseph Mora ubacio je s desne strane a nečuvani Francisco Calvo glavom iz blizine zabio za 1:0. Samo četiri minute kasnije Josimar Alcócer imao je fantastični solo-prodor gdje je primio loptu u svojoj polovici, odslalomirao između paragvajskih igrača te s 20 metara sjajno opalio za 2:0.

Los Guaraníes su nakon toga ipak pokazali da su živi i da postoje na terenu. Nekoliko opasnih situacija nisu realizirali, da bi u 55. minuti Ramón Sosa iskosa s lijeve strane sjajno pogodio suprotne rašlje za 2:1. Nastavili su Paragvajci prijetiti u pokušaju osvajanja svog prvog boda na turniru, a ogromnu su priliku imali u samoj završnici. Nakon kornera lopta stiže do Sose u samom petercu Kostarike, a duh Keylora Navasa ušao je u kostarikanskog vratara Patricka Sequeiru koji čudesnom obranom zadržava prednost na strani svoje momčadi.

U svom šestom nastupu na Copa Américi Kostarika je po četvrti put završila natjecanje u grupnoj fazi, te je s iznimkom debitantskog nastupa 1997. svaki put upisala barem jednu pobjedu. Paragvajcima je ovo s druge strane čak treći put u zadnja četiri nastupa na Copi da turnir završavaju s 0 pobjeda na kontu.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano