Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Brazilski klub promijenio ime. Napravio je to u čast Ukrajine

Klub Associação Atlética Batel, poznatiji kao Batel, igra u trećoj ligi regije Paraná na jugu Brazila, praktički 8. ligi na razini države. Kroz svoju povijest nisu imali previše uspjeha, a najveći je što su se dokopali brazilske jedinstvene trećeligaške Série C u dva navrata, 1994. i 1995. godine.

Klub dolazi iz grada po imenu Guarapuava koji ima nešto manje od 200.000 stanovnika, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1.120m. To znači da snijeg i temperature ispod ništice, klimatske pojave koje ne biste normalno povezivali s Brazilom, i nisu tako neuobičajene pojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno su temperature i vremenski uvjeti jedan od razloga da su baš ovu saveznu državu i ovaj kraj za svoje trajno nastanjenje odabrali – Ukrajinci. Da, dobro ste pročitali, Ukrajinci čine 0,5% brazilske populacije tj. u apsolutnom broju radi se o otprilike 600.000 ljudi ukrajinskog podrijetla. Nazivaju se “Ucraino-brasileiros“, a čak 75% stanovništva Guarapuave je ukrajinskog podrijetla.

Ukrajinci su u Brazil počeli stizati krajem 19. i početkom 20. stoljeća iz povijesne regije Galicije (današnja jugoistična Poljska i zapadna Ukrajina) uslijed općeg siromaštva kao seljaci i poljoprivrednici, trbuhom za kruhom. Neke je put preko Atlantskog oceana doveo do SAD-a, neke do Kanade, a neke i do Brazila. Ukrajinci su u Brazil stizali u većim brojevima u još nekoliko valova, prvenstveno između dva svjetska rata, kao i po završetku 2. svjetskog rata, bježeći iz SSSR-a. Ukrajinci su do danas zadržali svoju kulturu, vjeru (većina doseljenika pripada Grkokatoličkoj crkvi) i jezik. Jedan od našim čitateljima najpoznatijih brazilskih Ukrajinaca mogao bi biti Rafel Sőbis, umirovljeni napadač koji je u karijeri zaigrao za Internacional, Betis, Al-Jaziru, Fluminense, Tigres i Cruzeiro.

Dobri i prijateljski odnosi između dviju država uspostavili su se po ukrajinskom osamostaljenju, a po početku ruske agresije na Ukrajinu, brazilski je predsjednik Jair Bolsonaro pozvao sve ugrožene Ukrajince da dođu u Brazil.

Stoga se možemo vratiti na početak priče i reći kako nismo previše iznenađeni da je nogometni klub AA Batel iz grada Guarapuava odlučio promijeniti svoje ime, dres i grb u čast ukrajinskog FC Mariupola, kluba koji je obustavio svoje aktivnosti prije više od godine dana zbog ruske agresije na to područje i njihov grad. Njima u čast, Batel se od ovog tjedna zove FC Mariupol, a u proglasu kluba su obrazloženi detalji:

19. ožujka 2022. bio je dan utakmice koja se nije dogodila. FC Mariupola čekao je FC Kollos za utakmicu ukrajinske Premier lige. Utakmica se trebala igrati na stadionu Volodymyr Boyko, 57,3 km udaljenosti od ruske granice. Nakon nemilosrdnih napada ruske vojske, grad je ostao u ruševinama. Centar za obuku je bombardiran. Kampus Kluba postao je neprijateljska vojarna. I momčad koja je nekada bila simbol zajedništva i identiteta prestala je postojati. No, nogomet nije samo igra. To je vitalna nužnost našeg postojanja kao ljudi. Zajednička osnova koja povezuje svaku osobu na Zemlji. U najmračnijim vremenima, to je simbol nade u svjetlije sutra. Godinu dana kasnije, nogomet iz Mariupola nastavit će živjeti u zemlji nogometa. Ukrajina je Brazilcima uvijek otvarala vrata Europe. Sada je vrijeme da Brazil dočeka
Ukrajince i održati FC Mariupol na životu. Mi ćemo pretvoriti AA Batel, nogometni tim iz najveće ukrajinske zajednice u Južnoj Americi, u FC Mariupol. Nogomet je simbol otpora. Bio je i uvijek će biti
biti ujedinjujuća snaga kada je u pitanju zbližavanje ljudi. Nogomet je već zaustavio mnoge ratove.
Ali nijedan rat nikada neće zaustaviti nogometni duh. Pobrinut ćemo se za FC Mariupol, sve dok svi Ukrajinaca ne budu mogli ponovno otići na stadion Volodymyr Boyko gledati kako igra njihov domaći tim. #FCMariupolLives

Naravno, ne treba ni reći kako su u Mariupolju bili ganuti ovom gestom, a sada obje strane rade na tome da se utakmice brazilskog FC Mariupola prenose na ukrajinskim TV kanalima.

Nogomet zaista ruši sve granice.

Komentari

Povezano