Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Brighton i Manchester City remizirali u ljepotici sezone

Utakmica koja je prije mjesec dana izgledala kao potencijalno odlučujuća za naslov prvaka, zbog sunovrata u formi Arsenala, na kraju je bila formalnost i odrađivanje posla za ekipu Manchester Citya u sklopu priprema za finale Lige prvaka i finale FA Cupa koji sada postaju apsolutni prioritet ekipe Pepa Guardiole.

S obzirom da je i Brighton osigurao europsko mjesto po prvi puta u povijesti kluba, a za Europsku ligu im je potreban još samo 1 bod, zahvaljujući još jednom trenerskom genijalcu Robertu De Zerbiju, očekivali smo vidjeti utakmicu bez previše pritiska s jedne i s druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pep Guardiola je ponovno rotirao sastav i od prve minute u igru poslao četvoricu igrača koja su igrala protiv Chelseaja za vikend – vratara Ortegu, Rica Lewisa, Mahreza i Fodena. Slično je napravio i njegov kolega De Zerbi, s nekoliko izmjena, a među ostalima, susret je započeo i 18-godišnji Facundo Buonanotte.

Bomboni su ispadali iz usta i Guardioli i De Zerbiju kad su u konferencijama za medije govorili jedan o drugome, a Guardiola je išao toliko daleko da je De Zerbija nazvao jednim od najutjecajnijih trenera u posljednjih 20 godina.

Zanimljivo zvuči statistika kako su samo Manchester City, Bayern i Barcelona imali veći posjed lopte od Brightona (63%), ako gledamo sve ekipe u Ligama petice. Dodatno, samo Bayern i Real Madrid imaju više udaraca po golu unutar utakmice (18,7) od Brightona (16,7). Sjajan posao talijanskog trenera na jugoistoku Engleske.

Brighton je uoči susreta igrače Manchester Citya dočekao špalirom i čestitao na naslovu prvaka, a De Zerbi i Guardiola su se izgrlili kao dva davno izgubljena rođaka, nakon čega je utakmica mogla započeti.

Manchester City bio je bliže pogotku već u 5. minuti, no i Erling Haaland je pokazao da je samo čovjek, promašivši gol iz neposredne blizine. Dominirali su posjedom i stavili Brighton u situaciju u kakvu nisu navikli, no Galebovi su uzvratili udarac u 19. minuti – sjajno izvedeni slobodan udarac Dannya Welbecka završio je na gredi, a onda je u 25. minuti Haaland poslužio Phila Fodena u situaciji u kojoj je mogao i sam pucaoti, a engleski veznjak pogodio mrežu za 0:1.

Samo 13 minuta nakon, Brighton stiže do izjednačenja. Nakon sjajne akcije koja je krenula iz zadnje linije, još od vratara Jasona Steelea, Julio Enciso imao je prostora na 20 metara od gola i sjajnim udarcem pogodio mrežu iza nemoćnog Ortege za 1:1.

U 43. minuti Welbeck je postigao gol, kojeg je pomoćni sudac poništio zbog zaleđa, pa smo ubrzo morali otići na poluvrijeme ovog sjajnog susreta u kojem je Brighton na gol Manchester Citya uputio 11 udaraca – što je najviše koliko je sastav Pepa Guardiole dopustio svojim protivnicima ove sezone.

U drugom poluvremenu obje su ekipe nastavile nizati šanse, no pogodaka nije bilo ili zbog neraspoloženih strijelaca, raspoloženih vratara ili VAR sobe koja je poništila potencijalno 53. gol sezone Erlinga Haalanda zbog povlačenja Levija Colwilla za dres, što je izludilo Guardiolu pa je zbog reakcije i požutio.

Nakon 4 minute sudačke nadoknade, u susretu u kojem je xG Brightona iznosio 2,53, a Manchester Citya 1,78, u kojem su domaćini na gol Ortege uputili čak 20 udaraca, od čega 7 u okvir, a obje su ekipe gađale vratnicu po 2 puta, možemo reći kako smo uživali u srijedi navečer uz engleski nogomet i dva nogometna inovatora koji su nam pružili apsolutnu zabavu.

Komentari

Povezano