Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Brighton pobjedom protiv Arsenala napravio korak prema povijesnom uspjehu

Nedjeljni program 36. kola engleske Premier lige zatvorili smo utakmicom na Emiratesu u kojoj je Brighton pobijedio Arsenal rezultatom 3:0. Nakon poprilično bolnog poraza u prošlom kolu od Evertona, Brighton se vratio na pobjedničke staze te napravio korak prema povijesnom uspjehu, plasmanu u europska natjecanja.

Mikel Arteta je u ovaj dvoboj morao krenuti bez Williama Salibe i Oleksandra Zinchenka, dva standardna i ključna igrača iz obrambene linije. Umjesto njih su krenuli Jakub Kiwior na stoperskoj poziciji te Kieran Tierney na poziciji lijevog beka. Kod gostiju Roberto De Zerbi nije mogao računati na standardne igrače poput Sollya Marcha i Joëla Veltmana, a njih su u početnom sastavu zamijenili Levi Colwill u obrani odnosno Julio Enciso na krilnoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak susreta nisu obilježili udarci i prilike već prekidi igre. Već nakon 30-ak sekundi Pervis Estupiñán je pogodio Martina Ødegaarda loptom u glavu, a nakon toga u 5. minuti Kaoru Mitoma je bio na podu nakon udarca u glavu i duela s Gabrijelom Martinellijem. Da bi nakon te dvije situacije još u 7. minuti Moisés Caicedo napravio prekršaj s leđa nad Martinellijem te smo u samom startu imali nekoliko zagarantiranih minuta sudačke nadoknade.

U 12. minuti vratili smo se prilikama kada je Brighton prvi put zaprijetio vratima Arsenala. Billy Gilmour je uputio izvrsnu dugu loptu, a Julio Enciso vrlo dobro puca u bliži kut no spreman je na to bio Aaron Ramsdale. U 19. minuti vratili smo se prekidima kada je Martinelli ponovno na podu i morat će napustiti igru, a umjesto njega ulazi Leonardo Trossard. Dvije minute kasnije Jorginho je na podu, a igra je poprilično iscjepkana i bez nekog ritma u prvih 20-ak minuta radi svih prekida i prekršaja.

U 24. minuti konačno uzbuđenje pred golom, Martin Odegaard je proigrao Gabriela Jesusa koji puca u bliži kut no Jason Steele je vrlo dobro reagirao i obranio taj pokušaj. Šest minuta kasnije Granit Xhaka je odigrao za Trossarda na lijevoj strani koji ulazi u šesnaesterac i odlično puca međutim njegov udarac završava na gredi. Zanimljivo, uslijed toliko prekida prvi žuti karton na susretu vidjeli smo u 34. minuti kada je opomenu zaradio Estupiñán. Brighton je uzvratio u 37. minuti kada je Mitoma odlično prošao po lijevoj strani i ubacio gdje je Enciso pucao iz vrlo izgledne prilike no njegov udarac je otišao iznad gola. Pokušali su gosti još u 44. minuti preko Evana Fergusona no njegov udarac je otišao pored vratnice.

A onda je tri minute kasnije uslijedila je najbolja prilika Arsenala u prvom poluvremenu. Nakon gužve u šesnaestercu i ubačaja Trossarda, loptu je primirio Bukayo Saka i odlično pucao no njegov udarac odlazi malo pored desne vratnice. Pritisnuli su domaćini pred kraj prvog poluvremena, a do kraja je još u četvrtoj minuti sudačke nadoknade pokušao Odegaard no njegov udarac nije bio dovoljno precizan.

Podosta isprekidano poluvrijeme u kojem smo vidjeli 17 prekršaja, Brighton je imao posjed lopte od 64% no Arsenal je ipak na kraju bio nešto opasniji pred kraj prvog dijela.

Na početku drugog poluvremena u 51. minuti šok za Topnike. Nakon dobre kombinacije na lijevoj strani između Mitome i Estupiñána u petercu se na pravom mjestu našao Enciso koji posprema loptu u mrežu za vodstvo Brightona.

Topnici su zaprijetili preko Reissa Nelsona koji je ušao u nastavku. Odlično je pucao u 63. minuti s ruba šesnaesterca na lijevoj strani, a njegov pokušaj otišao je svega par centimetara uz desnu vratnicu. I to je bilo više manje sve od Arsenala u nastavku, Brighton je ipak bio bolja momčad u drugom poluvremenu, iskoristili su svoje prilike i zasluženo odnijeli sva tri boda. Još su potvrdili pobjedu preko Deniza Undava u 86. i Estupiñána u 96. minuti te tako postavili konačanih i uvjerljivih 3:0.

Arsenalu je ovo tek drugi poraz u posljednjih 14 utakmica u Premier ligi i sada su praktički sigurno ispali iz utrke za naslov prvaka. Brighton je pak pobijedio u četiri od posljednjih pet utakmica na Emiratesu u svim natjecanjima, a pogodak su postigli na 12 gostujućih utakmica u nizu. Sada se nalaze na šestom mjestu koje vodi u Konferencijsku ligu iduće sezone, imaju bod više od prvih pratitelja Tottenhama i Aston Ville, ali i dvije utakmice manje tako da su vrlo blizu povijesnom plasmanu u Europu.

Komentari

Povezano