Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Briljantni Davis vodio Lakerse do breaka, Knicksi izjednačili

Večeras smo pratili dvije utakmice konferencijskih polufinala NBA doigravanja koje su se igrale u Madison Square Gardenu te Chase Centru, a do pobjeda su došle ekipe New York Knicksa te LA Lakersa.

[5] New York Knicks – Miami Heat [8] 111:105 (1-1)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uvodu u drugu utakmicu ovog konferencijskog polufinala su se željno iščekivale informacije o stanju s ozljedama Juliusa Randlea i Jalena Brunsona s jedne strane te Jimmyja Butlera s druge. Obe vijesti su bile negativne za Miami jer je najprije izašla ona da Butler neće moći igrati, a onda i ona druga da Brunson i Randle hoće.

Sjajnu prvu četvrtinu su odigrali košarkaši New Yorka i Miamija koju su Knicksi dobili s 31:29 košem Immanuela Quickleya u posljednjem njihovom napadu. Vidjeli smo kombinirano 11 trica te 15 asistencija na 20 koševa iz igre, a prvo ime uvodne četvrtine je bio RJ Barrett koji je ubacio čak 16 poena (5/8 iz igre uz 3 trice) za Knickse. Njega je pratio Julius Randle, koji nije igrao u prvoj utakmici, s 10 poena. S druge strane su košarkaši Miamija ravnomjerno rasporedili poene između 7 košarkaša, a najviše ih je zabio Caleb Martin – 7.

Miami bolje otvara drugu četvrtinu te serijom od 6:0 tjera Toma Thibodeaua na timeout. Gosti su proveli gotovo cijelu dionicu u vodstvu prije no što je Barrett svojom četvrtom tricom izjednačio na 51:51 u posljednjoj minuti, ali Kevin Love svojom drugom tricom, a ekipno gledano desetom donosi vodstvo Heatu od 54:51 na poluvremenu.

Max Strus je fenomenalno započeo treću četvrtinu postigavši 11 od prvih 13 poena Miamija u dionici tijekom koje su ponovno oni veliku većinu vremena proveli u vodstvu. Za Knickse su u trećoj četvrtini odlični bili Julius Randle i Jalen Brunson koji su kombinirano ubacili 18 od 25 poena, no to nije bilo dovoljno za prednost na ulasku u četvrtu četvrtinu jer su košarkaši Heata vodili sa 77:76.

Nevjerojatna situacija se dogodila pri rezultatu 93:87 za Miami. Nakon timeouta su Knicksi poslije sjajne akcije izradili otvoren šut za Brunsona iz kuta kojeg on pogađa te domaći košarkaši dobivaju i dodatno slobodno bacanje jer je Adebayo prošao kroz Hartensteina koji je postavio blok za svog razigravača. Suci odlaze na monitor pregledati situaciju kako bi vidjeli je li se taj prekršaj dogodio prije ili poslije šuta, a ono što je usporena snimka pokazala i ono što je sudac Scott Foster izrekao nakon tog gledanja je bilo dijametralno suprotno. Knicksima se iz neobjašnjivih razloga priznaje trica, a Hartenstein dobiva slobodno bacanje koje pogađa pa vodstvo Miamija u jednom napadu, zbog ogromne pogreške, pada na samo 2 poena.

Caleb Martin (8) i Gabe Vincent (11) su postigli svih 19 poena koliko su gostujući košarkaši postigli u prvih 7 minuta posljednje dionice te su samostalno održavali Miami u vodstvu. Iščeznula je ta prednost poslije trica Josha Harta i Jalena Brunsona u dva uzastopna napada pa u posljednje 4 minute ulazimo s vodstvom Knicksa od 99:96.

Ponovno su suci u glavnoj ulozi nakon što propuštaju priznati čisto polaganje Miamijevog Vincenta jer nisu vidjeli da je lopta dodirnula obruč prije nego je on uhvatio skok u napadu te sviraju istek vremena. Knicksi serijom od 7:0 stižu do vodstva od 108:100 tridesetak sekundi prije kraja te se činilo kako je utakmica prelomljena, međutim najprije Vincent zabija za 108:102, a onda Randle čini neviđenu pogrešku pri izvođenju lopte iz auta ispod koša te daje slamku spasa Miamiju. Spoelstra odmah uvodi Duncana Robinsona koji hladnokrvno ubacuje tricu iz catch and shoota te smanjuje na samo -3.

Košarkaši Miamija su u sljedećem napadu poslali Harta na crtu slobodnih bacanja te ih on posprema, dok na drugoj strani Vincent promašuje tricu i tu je utakmici i službeno došao kraj.

New York su do pobjede predvodili Jalen Brunson s 30 poena, Julius Randle s 25 poena, 11 skokova i 8 asistencija, RJ Barrett s 24 poena te Josh Hart s 14 poena, 11 skokova i 9 asistencija. Kod poraženih je Caleb Martin ubacio 22 poena, a Gabe Vincent 21. Nedraftirani košarkaši Miamija su postigli čak 74 poena što je novi NBA rekord u doigravanju.

[6] Golden State Warriors – LA Lakers [7] 112:117 (0-1)

Lakersi su katastrofalno otvorili ogled protiv Warriorsa te su, iako su generirali nekoliko otvorenih prilika, promašili 7 od prvih 8 šuteva što su domaći košarkaši itekako znali kazniti pa je nakon uvodne 3 i pol minute rezultat bio 10:2.

Probudili su se Lakersi poslije timeouta poglavito napadanjem preko Anthonyja Davisa koji je ubacio sva 4 šuta na početku dvoboja. Warriorsi su na kraju prve dionice vodili s 31:29, a do te prednosti su ih predvodili ”Splash Brothersi” – Klay Thompson i Stephen Curry koji su postigli po dvije trice i 10 poena. Na drugoj strani je Davis postigao 14 poena (7/8 iz igre) uz 4 skoka i dvije blokade, dok je LeBron James imao 4 poena i 4 asistencije.

Dennis Schroeder je s dva uzastopna koša – poludistanca i polaganje nakon ukradene lopte, doveo Lakerse u prvo vodstvo na utakmici od 33:31. Druga četvrtina je donijela dva potpuno suprotna stila košarke. Lakersi su zakrčili reket pa su se Warriorsi posvetili šutiranju trica što im je oduvijek dobro išlo pa su tako u drugoj dionici ubacili čak 8 trica, dok su Lakersi s druge strane šutnili svega dvije trice te nisu pogodili nijednu.

Momčad Darwina Hama je zato šutirala 12/20 za 2 poena, a izborili su i 13 slobodnih bacanja tijekom drugih 12 minuta pa su, košem LeBrona Jamesa jednu sekundu prije kraja prvog dijela, na predah otišli s vodstvom od 65:64. Predvodio ih je fenomenalni Anthony Davis s 23 poena i 11 skokova, dok je Dennis Schroeder ubacio 13 poena, a LeBron 12 uz 5 skokova i 4 asistencije. U domaćim redovima su se istaknuli Klay Thompson s 18 poena, Jordan Poole s 13 te Stephen Curry s 10. Njih trojica su kombinirano ubacila 10 od 13 trica ”Ratnika” u prvom poluvremenu.

Lakersi su serijom od 13:3 sredinom treće četvrtine došli do prvog dvoznamenkastog vodstva na cijelom susretu – 86:76. Sjajni su bili bekovi Lakersa nakon prvih 7 minuta treće dionice jer su i D’Angelo Russell i Austin Reaves ubacili po 8 poena, a generalno bolju igru u nastavku, u kojem su čak postigli i jednu tricu više od branitelja naslova, gosti su iskoristili za vodstvo od 96:88 nakon 36 minuta.

Nakon što je LeBron James šest minuta prije kraja utakmice pogodio šut s poludistance za vodstvo od 112:98, činilo se kako Lakersi imaju utakmicu u džepu. Ipak, ovdje se radi o braniteljima naslova koji serijom od nevjerojatnih 14:0 tijekom sljedeće četiri i pol minute izjednačavaju na 112:112. Stephen Curry je bio inicijator niza s 8 poena. Taj niz je prekinuo D’Angelo Russell svojim košem od tablu, a na drugoj strani parketa Anthony Davis blokira Stephena Curryja što dovodi do kontranapada LeBrona Jamesa i njegovog odlaska na crtu slobodnih bacanja.

James zabija jedno od dva za vodstvo od 3 poena razlike, dok Jordan Poole u gužvi promašuje polaganje s istekom napada. LeBron je pokušao tricom osigurati pobjedu Lakersima, no ne pogađa, a s druge strane Poole usamljen s 9 metara poteže za izjednačenje, ali pogađa samo prvi obruč i Schroeder osigurava obrambeni skok 4.7 sekundi prije kraja utakmice.

Upravo su Nijemca Warriorsi poslali na crtu slobodnih bacanja, a on kao špricer zabija oba za pobjedu i break na samom startu.

Fantastični Anthony Davis je predvodio Lakerse do pobjede s 30 poena, 23 skoka, 5 asistencija i 4 blokade, dok je LeBron James, iako nije briljirao, također upisao “double-double” učinak od 22 poena i 11 skokova čemu je dodao i 5 asistencija te 3 blokade. Njih dvojica su večeras postali prvi suigrači s 20+ poena, 10+ skokova i 5+ asistencija uz 3 upisane blokade u jednoj playoff utakmici otkad se u statistiku upisuju blokade, točnije od sezone 1973./74.

Oba razigravača su bila od velike pomoći njima dvojici te su i D’Angelo Russell i Dennis Schroeder ubacili po 19 poena. Učinak Jarreda Vanderbilta možda ne impresionira kada se iščita statistika od 8 poena, 6 skokova, 2 ukradene lopte i 2 blokade, no njegova uloga u otežavanju života Stephena Curryja ne smije proći nespomenutom.

Kod poraženih, koji su postigli čak 21 tricu, Stephen Curry je ubacio 27 poena, Klay Thompson 25, dok je Jordan Poole zabio 21 poen. Svaki od njih trojice je postigao po 6 trica te su tako ispisali povijest postavši prvi trojac koji je u jednoj utakmici NBA doigravanja postigao po 6 ili više trice svaki.

Komentari

Povezano