Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Bullsi i Šarićevi Thunderi u tijesnim završnicama izborili šansu za doigravanje

Druga večer NBA play-ina nam je donijela okršaje između devetoplasiranih i desetoplasiranih momčadi konferencija nakon kojih su još jednu šansu za plasman u doigravanje dobili Chicago Bullsi svladavši Toronto Raptorse te Oklahoma City Thunderi svladavši New Orleans Pelicanse.

U prvom susretu večeri, košarkaši Toronto Raptorsa su u svojoj Scotiabank Areni uspjeli izgubiti dvoboj u kojem su vodili preko 40 minuta i u kojem je njihova najveća prednost iznosila 19 poena razlike. Chicago Bullsi su u konačnici slavili sa 109:105.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća momčad je zagospodarila utakmicom pa Chicagu nisu dozvolili niti jedno vodstvo u uvodnoj četvrtini tijekom koje su pogodili čak 5 trica. Posebno se istaknuo Fred VanVleet koji je ubacio 3 od tih 5 te je brojao 11 poena nakon 12 minuta poslije kojih su Kanađani imali prednost od 5 poena razlike.

Drugu dionicu su bolje otvorili Bullsi pa serijom od 6:0 dolaze do prvog vodstva na susretu (28:29), ali ono je kratkog vijeka te domaći na poluvrijeme odlaze s ugodnih +11 (58:47). To razdoblje igre je obilježio Pascal Siakam koji je u drugih 12 minuta ubacio 12 poena te je na odmor otišao s ukupno 20 poena na svom kontu.

Raptorsi su nastavili sjajno i u trećoj četvrtini koju su započeli serijom 8:0 te u tom trenutku dolaze do, ispostavit će se, najveće prednosti na utakmici od 19 poena razlike. Tada na scenu stupa Zach Lavine koji ubacuje 17 poena u četvrtini uključujući i posljednjih 11 te praktički samostalno smanjuje na -9 nakon 36 minuta igre. Treću dionicu je obilježilo katastrofalno izvođenje slobodnih bacanja košarkaša Toronta koji su zabili samo 5 od 12. Ponešto zasluga svakako treba dati kćerki DeMara DeRozana koja je doslovce vrištala prije svakog slobodnog bacanja Raptorsa.

Precious Achiuwa je sa svoja 4 uzastopna poena početkom četvrte četvrtine vratio domaćima dvoznamenkastu prednost (87:75), ali serijom 18:6 Chicago se u potpunosti vraća u utakmicu i izjednačava rezultat. Od tih 18 poena, Alex Caruso i Lavine su kombinirano ubacili 14. Nakon toga tricom Patricka Beverleya, ujedno i jedinim njegovim poenima na ovom susretu, Bullsi su po tek drugi put na susretu došli u vodstvo.

S rezultatom 100:100 se ušlo u posljednje 3 minute, a nakon što je Zach Lavine pospremio 2 slobodna bacanja, Bullsi su imali prednost od 107:104 18 sekundi prije kraja. U sljedećem napadu, suci su iz samo njima poznatih razloga Carusu dosudili prekršaj pri šutu Siakama za 3 poena koji je bio sve samo ne prekršaj na šutu, međutim kako lopta nikad ne laže, Kamerunac je zabio samo jedno od tri, a Nikola Vučević s dva pogođena slobodna bacanja s druge strane donosi pobjedu Bullsima. 

Lavine je bio najbolji pojedinac susreta s 39 poena i 6 skokova, njegov suigrač i bivši član Toronta DeMar DeRozan je ubacio 23 uz 7 skokova, dok je Nikola Vučević uknjižio “double-double” učinak od 14 poena i 13 skokova. Ne smijemo zanemariti učinak Alexa Carusa koji je kvalitetno popunio statističke rubrike s 9 poena, 3 skoka, 3 ukradene lopte i 3 blokade. U redovima poraženih, koji su postavili novi rekord franšize 21. stoljeća s čak 18 promašenih slobodnih bacanja, Pascal Siakam je zabio 32 poena uz 9 skokova i 6 asistencija, dok je Fred VanVleet flertovao s “triple-doubleom” ubacivši 26 poena zajedno s 10 uhvaćenih skokova i 8 asistencija.

Chicago Bullsi su tako postali prva desetoplasirana momčad koja je upisala pobjedu u play-inu te ih sada očekuje ogled protiv Miami Heata za osmo mjesto Istočne konferencije, a pobjeda u njemu donosi prvu rundu doigravanja protiv Milwaukee Bucksa.

I drugi susret večeri je bio veoma uzbudljiv te je odlučivan u posljednjim sekundama, a do pobjede od 123:118 su stigli košarkaši Oklahoma Cityja.

Košarkaši New Orleansa su bolje otvorili susret protiv Oklahome City pa su tricom Herberta Jonesa došli do vodstva od 9 poena razlike poslije 5:15 minuta igre. Nakon toga su se gosti razigrali pa serijom 14:2 preokreću susret i tricom Shai Gilgeous-Alexandera dolaze do svog prvog vodstva od 24:21. U tim trenucima je na parket ušao i hrvatski reprezentativac Dario Šarić koji je postigao sljedeća 4 poena Oklahome koja nakon uvodne četvrtine ima prednost od 32:29. Prvo ime prve četvrtine je bio Oklahomin Luguentz Dort koji je postigao 14 poena, dok je spomenuti Jones s druge strane ubacio 9. Šarić je prvu četvrtinu okončao s 4 poena, 3 skoka i jednom blokadom.

Uvodne minute druge četvrtine je s 9 poena obilježio Trey Murphy III koji je tako vratio vodstvo domaćoj momčadi. Potpuno izjednačeno je bilo do kraja prvog poluvremena te nijedna momčad nije ostvarila prednost veću od 3 poena razlike sve dok spomenuti Murphy III nije svojom trećom tricom 40 sekundi prije kraja postavio konačnih 63:57 za domaće.

Upravo je on zajedno s Jonesom bio najbolji strijelac Pelicansa s po 15 poena, dok je Jonas Valančiunas već na poluvremenu imao “double-double” učinak od 11 poena i 12 skokova. Kod Thundera je blistao Dort koji je ubacio četiri trice na putu do 20 poena te je tako preuzeo poenterski teret od Gilgeous-Alexandera koji je u prvom dijelu postigao samo 7 poena (3/10 iz igre). Dvoznamenkast je još bio i Josh Giddey s 12 poena.

U trećoj četvrtini se pojavio onaj Shai o kojem smo pisali pa je zabivši 17 poena donio preokret svojoj momčadi koja je na odmor prije 4/4 otišla s vodstvom od 9 poena razlike (96:87). Veliku pomoć je Kanađanin imao u vidu Giddeya koji je postigao 12 poena u trećoj četvrtini, dok je s druge strane Brandon Ingram ubacio 10 poena usprkos tome što se cijelo vrijeme morao “hrvati” s Dortom.

Pelicansi su izvrsno izletjeli u posljednju četvrtinu te su serijom od 9:2 nakon samo dvije minute igre smanjili zaostatak na samo 2 poena razlike. U tim trenucima smo napokon vidjeli nešto i od CJ McColluma (5 poena i asistencija), a zakucavanjem Josha Richardsona u kontranapadu, Pelicansi ponovno vode sa 101:100. I ova utakmica, u kojoj smo vidjeli 13 izmjena u vodstvu i 13 izjednačenja, se odlučivala u posljednjim sekundama. 28 sekundi prije kraja utakmice, Gilgeous-Alexander je preko Jonesa pogodio težak skok šut za vodstvo gostiju od 115:114, a u sljedećem napadu domaćih lopta ide u ruke Ingrama koji s poludistance ne uspijeva pogoditi još jedan težak šut preko Dortove ruke. Nakon toga su poslali Giddeya na crtu slobodnih bacanja, a Australac je oba puta precizan za vodstvo od 3 poena razlike 12 sekundi prije kraja.

Košarkaši Oklahome su nakon svega nešto više od jedne sekunde faulirali Ingrama koji pogađa samo jedno od dva slobodna bacanja za -2, dok na drugoj strani Dort 7 sekundi prije kraja posprema oba za povratak na +4. Nije tu bio kraj uzbuđenjima jer Brandon Ingram pogađa strašnu tricu za -1, a Shai s dva pogođena slobodna bacanja vraća Oklahomu na +3. Utakmica je odlučena nakon što je Jones uputio krivo dodavanje ka McCollumu iz auta, a Shai s nova dva pogođena bacanja završava priču.

Oklahomu je do pobjede predvodio trojac – Shai Gilgeous-Alexander (32 poena), Josh Giddey (31 poen, 10 asistencija, 9 skokova) i Luguentz Dort (27 poena), dok je u redovima poraženih Brandon Ingram postigao 30 poena, Trey Murphy 21, a Herbert Jones 20.

Oklahoma City Thunderi će tako u susretu protiv Minnesota Timberwolvesa tražiti plasman u doigravanje gdje bi u slučaju pobjede igrali protiv Denver Nuggetsa.

Komentari

Povezano