Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Carinici zaplijenili dresove marokanskom klubu i spriječili odigravanje utakmice

Zanimljiva nam priča dolazi iz Afrike, gdje je jučerašnji susret između alžirskog USM Algera i marokanskog RS Berkanea otkazan jer su igrači gostujuće momčadi ostali bez dresova! Iste su im na granici pri ulasku u zemlju zaplijenili alžirski carinici, no razlog iza ove odluke je zanimljiv.

RS Berkane ove sezone na svojim dresovima nosi kartografski prikaz Maroka, ali na njemu je kao dio države prikazan i teritorij Zapadne Sahare. Sam teritorij je 1975. prestao biti španjolskom kolonijom, a ubrzo nakon toga je izbio građanski rat između sila koje su nad istim htjele preuzeti upravljanje. Radi se o susjednima Maroku i Mauritaniji, kao i o Sahrawijima, narodu koji živi na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već dugi niz desetljeća Zapadna Sahara egzistira kao “poludržava” koja nije članica UN-a. Otprilike 20% teritorija kontroliraju Sahrawiji, odnosno Sahrawijska Arapska Demokratska Republika (SADR) koju podržava Alžir, dok ostalih 80% administrira Maroko. Zbog nesređenog pitanja tzv. zadnje afričke kolonije su Alžir i Maroko službeno prekinuli diplomatske odnose pred nekoliko godina.

Sama utakmica dio je CAF Konfederacijskog kupa, drugog najjačeg međunarodnog klupskog natjecanja Afrike, a dva kluba trebala su odigrati prvi polufinalni susret. Do zapljene dresova došlo je još u subotu, nakon čega su igrači i osoblje kluba ostali u Alžiru do jučer. Iz Berkanea su potom uputili apel Afričkom nogometnom savezu (CAF), koji je odgovorio da klub cijele sezone igra u tim dresovima i kako im se mora omogućiti odgovarajuća oprema.

Na to su pak reagirali Alžirci, odnosno predsjednik njihovog nogometnog saveza Wafi Sadi, koji je za marokansku momčad nabavio nove dresove, ali one koji na sebi nisu imali spornu kartu. Naravno, Marokanci su odbili istrčati na teren u tim dresovima, zbog čega utakmica na koncu nije odigrana.

Obje su strane najavile da će svoju pravdu tražiti pred službenim tijelima, a tko će na koncu dobiti pravorijek te hoće li se utakmica uopće odigrati, ostaje nam za vidjeti.

Komentari

Povezano