Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Celticsi ponovno svladali Maverickse za 2-0 u finalnoj seriji

Sinoć je nakon trodnevne pauze odigrana druga utakmica ovogodišnjeg NBA finala između Boston Celticsa i Dallas Mavericksa, a bolja momčad bili su domaćini koji su slavili rezultatom 105:98. Ovom pobjedom Celticsi su poveli 2-0 u velikom finalu te su još dva trijumfa udaljeni od naslova.

Glavni upitnik pred utakmicu bio je nastup Luke Dončića koji je u prethodnom dvoboju zadobio snažan udarac u regiju prsa koji ga je zamalo spriječio od igranja na sinoćnjem susretu. Slovenac je ipak istrčao na teren, a njegov Dallas je bolje započeo susret šutiravši 60 posto iz igre nakon četiri minute što je bilo dovoljno za 13-6 vodstvo nakon kojeg je Joe Mazzulla pozvao prvi timeout dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su Celticsi svoju prvu tricu zabili tek u posljednjem napadu četvrtine (dotad 1/9 za tri), mogli su donekle zadovoljni otići na odmor zbog svega tri poena deficita. Bekovski tandem Dončić – Irving u prvih 12 minuta kombinirao je za 75 posto ukupnih poena svog tima, a najveći problem Mavsa bila je nepreciznost sa slobodnih bacanja (4/9) i pet izgubljenih lopti.

Vruć je bio Dončić i u nastavku koji je s brzih sedam poena u prve dvije minute druge šihte došao do velikih 20 poena. Na žalost po Slovenca on tada nije dobio pomoć suigrača, dok je obrana njegovog sastava bila neuvjerljiva što je ubrzo kaznio Boston ostvarivši svoje prvo vodstvo na utakmici rezultatom 36:35.

U ostalih deset minuta četvrtine Dončić je postigao svega tri poena, a ostatak Mavsa se mučio s realizacijom. S druge strane, napad Celticsa je proradio predvođen 11 poena Jruea Holidaya u drugoj dionici koju su Kelti pobijedili s 29:33, dok je rezultat na poluvremenu bio 54:51 u korist domaćina.

Najbolji strijelci za Celticse na polovici utakmice bili su Holiday (17 poena i četiri skoka) i Kristaps Porziņģis (deset poena). Napad gostiju bio je one man show Dončića s 23 poena. Drugi dvoznamenkasti igrač za teksaški sastav bio je Kyrie Irving s deset poena.

Prva polovica treće četvrtine donijela nam je nastavak šuterske nepreciznosti s distance obje momčadi. Igralo se u egalu, a u drugoj polovici gledali smo drugi susret – Celticsi su 10:0 nizom otišli na vodstvo od rekordnih 12 poena razlike. Jason Kidd je morao pozvati minutu odmora, a do kraja kvotera su njegovi Mavericksi smanjili na -6 nakon čega je Payton Pritchard postigao svoje prve poene nevjerojatnim šutem sa zvukom sirene kojim je odveo svoj Boston do 83:74 vodstva.

Iako su se mnogi nadali neizvjesnoj završnici, ona se u potpunosti nije ostvarila. Mavericksi su osam minuta prije kraja uspjeli srezati deficit na -7 što se u njihovoj ovoliko slaboj šuterskoj večeri ukomponiranom s ozljeđenim Dončićem činio kao njihov maksimum. Celticsi su tri minute prije kraja susreta otišli na čak 14 poena razlike te se činilo da je pitanje pobjednika rješeno, no Mavsi su 9:0 nizom došli na 98:103 minutu prije kraja.

Njihova prilika za potpuni priključak bila je u kontri preko P.J.-a Washingtona, no tada su se ukazali nevjerojatni Derrick White i Brown koji su “zajedničkom” blokadom (pribrojana je Whiteu) zaustavili pokušaj Mavericka. Utakmicu je u korist Celticsa još jedanput u ovom doigravanju presudio Brown za konačnih 105:98.

Zvijezda večeri za pobjednički sastav je bio Holiday (26 poena, 11 skokova, 11/14 iz igre). Preko 20 poena išao je i Brown (21 poen, sedam asistencija, tri ukradene lopte), a Jayson Tatum (18 poena) je izrazito slabu šutersku večer (6/22 iz igre) nadoknadio s devet skokova i 12 asistencija.

Produktivnost Dončića je kroz susret stagnirala, no on je idalje odigrao impresivnu partiju u kojoj je zabilježio triple-double učinak od 32 poena i 11 skokova i asistencija na koje je dodao i četiri ukradene lopte. Drugi strijelac Mavsa bio je Washington s 17 poena i sedam skokova, dok je Irving ostao na 16 poena (7/18 iz igre).

Finalna serija seli u Dallas gdje će Mavericksi ugostiti Celticse za treću utakmicu u noći sa srijede na četvrtak u 02:30 h po našem vremenu. 

Komentari

Povezano