Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Celticsi razbili Mavse u petoj utakmici i osvojili naslov prvaka, Brown MVP finala

NBA finale se današnjom petom utakmicom vratilo u Boston gdje su Celticsi pobjedom 106:88 svladali Dallas Maverickse po četvrti put u pet utakmica čime su osvojili ovosezonski naslov prvaka najbolje košarkaške lige svijeta.

Ovo je 18. NBA titula za franšizu Celticsa čime su postali najtrofejnija momčad u povijesti američke lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Celticsi su raspoloženije otvorili dvoboj nametnuvši svoj tempo što se od početka odrazilo na rezultatu. Kelti su brzo došli blizu dvoznamenkastog vodstva, no Mavericksi su uhvatili priključak na svega pola koša deficita na pogon njihovih prvih pogođenih trica. Eksplozivan niz se dogodio u posljednje dvije minute prve dionice kada su Kelti 9:0 nizom ostvarili prvo dvoznamenkasto vodstvo na utakmici pri rezultatu 28:18.

Zvijezda druge četvrtine bio je Jayson Tatum koji je počeo koristiti svoju 206 centimetara visoku staturu probijanjem prema košu, dok je već nakon 20 minuta igre ostvario i čak sedam asistencija bez izgubljene lopte. Njegov and-one je odveo Boston na 46:31, no Dallas je snažno uzvratio i u reketu iskoristio nedostatke niske petorke Celticsa s Tatumom na petici čime se vratio na -9.

Boston je u nastavku svoju izvrsnost pokazao po tisućiti put u sezoni, a njihov odgovor na niz Dallasa bio je nevjerojatan – ponovno su bili nezaustavljivi po obranu Mavericksa pogađajući efikasno sa svih pozicija na terenu, dok su zvjezdani dvojac Dallasa zaustavili na svega devet poena u drugoj šihti. 

Trice “zelenih” su sijevale na sve strane, a Tatum je karakterističnim side stepom preko Dončića u pretposljednjem napadu poluvremena odveo Boston na čak +20. Slovenac je odgovorio svojim poenima, no onda je TD Garden u potpunosti eksplodirao suludom tricom Paytona Pritcharda koji je s centra pogodio sa zvukom sirene za 67:46.

Nakon 24 minute najefikasniji za Celticse bili su Tatum (16 poena i 9 asistencija) i Jaylen Brown (15 poena).

S druge strane, tada jedini dvoznamenkasti za Mavse bio je Derrick Jones Jr. s 10 poena, dok su Dončić (9 poena, 6 skokova) i Kyrie Irving (5 poena, 5 asistencija, 2/8 iz igre) ostali bez svog standardnog učinka. 

Iako je Dallas pobijedio treću dionicu s 21:19, nakon nje ostaje gorak okus u ustima iz razloga što nisu uspjeli ostvariti potpuni priključak. Momčadi iz Teksasa na -19 trebalo je pravo čudo u posljednjih 12 minuta da uspiju okrenuti rezultat u svoju korist.

Pobijediti četvrtinu s 20 poena je neopisivo teško najboljim momčadima u povijesti lige, a za Dallas je ovo bila nemoguća misija. Dončićeve ozljede su ostavile jasan trag na njegovu igru, Irving nije mogao doći do svojih tipičnih šuteva, dok su ostali role igrači izuzev odličnog Josha Greena (4/6 za tricu) muku mučili sa šutem s distance unatoč činjenici da im je Luka kreirao veliki broj otvorenih prilika diljem dvoboja. Boston je ostvarenu prednost održao do samog kraja, a na koncu je bilo 106:88.

Prvi strijelac u ovoj utakmici za prvake bio je Tatum (31 poen, 8 skokova, 11 asistencija), a Brown je dodao 21 poen i 8 skokova

Najefikasniji za Mavse bio je Dončić s 28 poena i 12 skokova.

Nagradu za najefikasnijeg igrača ovosezonskog finala osvojio je Jaylen Brown. Brown je u prosjeku bilježio 20,8 poena, 5,4 skokova i 5 asistencija na šut iz igre 44 posto.

Komentari

Povezano