Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Chelsea slavio na gostovanju kod Brightona i došao na korak od Europe

U zaostalom 34. kolu engleske Premier lige Chelsea je na gostovanju kod Brightona slavio s 2:1. Velikom pobjedom uoči zadnjeg kola Bluesi su gotovo pa sigurno osigurali europski nogomet iduće sezone.

Prvu priliku na susretu imali su domaćini u 11. minuti, Simon Andigra našao se u dobroj poziciji u gostujućem šesnaestercu, ali pucao je malo pokraj lijeve vratnice. Iduću zanimljivu situaciju dočekali smo pet minuta kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facundo Buonanotte srušio je Marca Cucurellu nedaleko od svog gola, a sudac Michael Salisbury suvereno je pokazao na bijelu točku. Ipak, nakon nekoliko minuta detaljne VAR provjere prvotna odluka je poništena te nismo imali priliku vidjeti 13. jedanaesterac Chelseaja ove sezone.

U 34. minuti gosti su poveli. Nakon što se ove sezone iskazao ubojitom ljevicom, jednako sigurnom desnicom i besprijekornošću s bijele točke, Cole Palmer još je jednom potvrdio polivalentnost svoje napadačke igre. Cucurella je s lijeve strane ubacio, a Palmer fantastično glavom pogodio desne rašlje.

Zvijezda Chelseaja novim se pogotkom učvrstio na drugom mjestu ljestvice najboljih strijelaca s 22 pogotka, odnosno pet manje od Erlinga Haalanda koji je ove sezone 27 puta tresao protivničke mreže.

Neugodnim scenama svjedočili smo u 37. minuti. Na sredini terena sudarili su se Tariq Lamptey i Mykhailo Mudryk, a Ukrajinac u gostujućim redovima ostao je ležati na travnjaku. Slijedilo je petominutno pružanje pomoći Mudryku, s terena je iznesen na nosilima, a u igru je umjesto njega ušao Christopher Nkunku.

S obzirom da je bila riječ o potencijalnom potresu mozga, spomenuta zamjena se ‘nije računala’ te je Mauricio Pochettino je u tom trenutku na raspolaganju imao još uvijek pet zamjena. Do kraja poluvremena vidjeli smo još dvije velike prilike na obje strane.

Prvo je Nicolas Jackson u petoj minuti sudačke nadoknade zatresao mrežu, međutim pogodak je poništen zbog manjeg zaleđa, da bi Joao Pedro u devetoj minuti dodanog vremena dočekao centaršut i udarcem glavom zatresao gredu.

U nastavak je Brighton ušao s jasnom mišlju postizanja izjednačujućeg pogotka, uvelike su podignuli intenzitet i promijenili pristup, a stopostotnu šansu dočekali su u 57. minuti. Lamptey je ubacio s desne strane, a Pascal Gross s pet metara uspio promašiti gol.

Taj promašaj domaćinima je došao na naplatu u 64. minuti. Malo Gusto projurio je po desnoj strani i ubacio u sredinu, a loptu u mrežu pospremio Nkunku. Slijedio je period u kojem nismo vidjeli ozbiljnije prilike, a nadu domaćinima nesmotrenim potezom u 88. minuti vratio je Reece James.

Kapetana Chelseaja na sredini je terena srušio Joao Pedro, a James iz bijesa, ničim izazvanim napadača Brightona s poda udara otvorenim đonom i zarađuje isključenje. Uslijedila je potpuna ofenziva Brightona, a dosuđenih deset minuta sudačke nadoknade omogućilo im je dovoljno vremena za povratak u utakmicu.

Veliku priliku u 95. je minuti imao Adingra, poslao je loptu put peterca koja je u konačnici odsjela na vratnici. Ipak, tri minute kasnije kapitulirala je obrana Bluesa, Joao Pedro je ubacio, a loptu u mrežu poslao Danny Welbeck.

Pokušali su domaćini do kraja svim silama doći barem do boda, ali gosti su izdržali i došli do velike pobjede. Chelsea se ovom pobjedom odvojio na šestom mjestu s 60 bodova te im je u posljednjem kolu dovoljan i bod protiv Bournemoutha za plasman u Konferencijsku ligu iduće sezone.

Chelsea još uvijek teoretski može preskočiti i peti Tottenham, međutim za to će im trebati tri boda protiv Trešnja i poraz Pijetlova kod Sheffield Uniteda.

Komentari

Povezano