Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Chelseaju prijeti oduzimanje bodova

Prema informacijama engleskog Guardiana, londonski premierligaš Chelsea naći će se uskoro pred novim upitima i optužbama vezano za njihovo poslovanje i financiranje pod bivšim vlasnikom Romanom Abramovičem.

U javnost su procurili dokumenti koji otkrivaju novčane transakcije u vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna funti kroz vremenski period od desetljeća, koje su izgledno vršene u koriste Plavaca, a nisu bile prijavljene nadležnim nogometnim tijelima u financijskim izvješćima kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva istraživanja pokazuju kako su u pitanju transkacije vezane za agenta Edena Hazarda, zatim Federica Pastorella – suradnika Antonija Contea, kao i transfere Williana i Samuela Eto’oa. Svi su ovi podaci izašli na svjetlo u sklopu međunarodnog istraživanja poznatog pod nazivom Cyprus Confidential – radi se o serijalu dokumenata koji su procurili u javnost, a potječu iz šest dobavljača off-shore financijskih servisa baziranih na Cipru.

Nadležna tijela Premier lige već mjesecima istražuju financijsko poslovanje Chelseaja u periodu od 2012. do 2019. zahvaljujući novoj klupskoj upravi koja je i sama izvjestila o nepotpunim financijskim informacijama za vrijeme vladavine Abramoviča. Sada se istraživanju pridružio i Engleski nogometni savez, dok je UEFA već kaznila klub s 8,6 milijuna funti vezano za ovu problematiku, premda je europska krovna nogometna organizacija ograničena u svom djelovanju jer istraživanje prema vlastitim pravilima može proširiti samo na zadnje tri godine.

U nešto detaljnijem opisu gore navedenih spornih transakcija, uočeno je kako je 18.7.2017. Conibair Holdings, tvrtka bazirana na Britanskim Djevičanskim Otocima, a koja je u vlasništvu Abramoviča, potpisala ugovor s Pastorellom, talijanskim nogometnim agentom. Pastorellu je isplaćeno 10 milijuna funti za 75% vlasničkog udjela u američkoj tvrtci Excellence Investment Fund. Istog je dana Chelsea objavio kako je Conte potpisao novi trenerski ugovor. Premda je baš Pastorello ranije u javnosti nastupao kao Conteov zastupnik, pričajući o njegovim pregovorima vezano za ugovore, za ovaj je slučaj rekao kako Conte nije bio njegov klijent.

Vezano za Hazarda i njegovog agenta Johna Bico-Penaquea, 29.3.2013. Leiston Holdings, još jedna tvrtka s Britanskih Djevičanskih Otoka, a također u vlasništu ruskog oligarha, platila je 7 milijuna eura tvrtci Gulf Value FZE iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za savjetodavne usluge vezano za sportsko istraživanje i savjetovanje. Ugovor je u ime LH potpisao baš Bico-Penaque.

Ista je Abramovičeva tvrtka drugom prilikom platila milijun funti klubu Association des Jeunes Espoirs de Bobo, bivšem klubu Bertranda Traoréa, a ugovor je u ime tvrtke potpisao igračev brat David. Do ove je transakcije došlo dva mjeseca nakon što je Traoré potpisao za Chelsea.

Nadalje, između 2005. i 2017. izvršeno je nekoliko uplata na račun Zorana i Vladice Lemić. Vladica je bio jedan od ključnih Abramovičevih savjetnika, i navodno jedna od centralnih figura u dolascima Arjena Robbena, Branislava Ivanovića, Nemanje Matića i Carla Ancelottija.

Konačno, vezano za transfere Eto’oa i Williana, poznato je kako je dvojac stigao iz tada ruskog prvoligaša Anžija iz Mahačkale, a danas ugašenog kluba. Anži je 2011. naglo postao jedan od moćnijih ruskih klubova, kada je ruski milijarder Suleiman Kerimov kupio klub i krenuo ulagati ogromne svote u dovođenje velikih igračkih imena.

Dvije godine kasnije Kerimov je jednako naglo odlučio prestatit trošiti na klub, što je Anži gurnulo na rub bankrota, te aktirivalo naglu prodaju igračkog asortimana. U samo dva dana za Chelsea su u ljeto 2013. potpisali Eto’o i Willian. Brazilac je bio na rubu potpisa za Tottenham, da bi Chelsea “preoteo” igrača gradskom rivalu, i to nakon navodnog telefonskog poziva Abramoviča Kerimovu. Dva mjeseca ranije, Leiston Holdings isplatio je dvama tvrtkama u vlasništu Kerimova ukupno 12 milijuna eura za usluge u nogometu, uključujući skautiranje i druge savjete vezane za nogomet.

Sve navedeno bi osim financijskih kazni, za Chelsea moglo značiti i kaznu u vidu oduzimanja bodova. Nadležna tijela Engleskog nogometnog saveza i Premier lige trenutno su samo kratko komentirala kako su svjesni navedenih informacija, te kako je istraživanje u tijeku.

Komentari

Povezano