Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Cibalia se opet prodaje. Pojavio se novi kupac

Cibalia trenutno zauzima šesto mjesto u SuperSport 1. NL. Momčad koju vodi trener Siniša Sesar ostvarila je tri pobjede, četiri remija i tri poraza. Malo je vjerojatno da će se momčad iz Vinkovaca uključiti u borbu za povratak u SuperSport HNL, iz kojeg su ispali 2018. godine. Prošle sezone su završili osmi u konkurenciji 12 klubova u drugom rangu te bili puno bliži ispadanju nego borbi za vrh. Za prvakom Šibenikom su zaostali 45 bodova.

Klub se već nekoliko godina suočava s ozbiljnim financijskim problemima, ali situacija bi se uskoro mogla napokon promijeniti. Prema pisanju portala Vinkulja.hr, Cibalia je na prodaju, a navodno postoji zainteresirani kupac koji je već poslao pismo namjere. Identitet kupca nije poznat. Vijest je stigla iznenada, neposredno prije početka današnje sjednice gradskog vijeća, zbog čega je i prodaja kluba postala jedna od tema dnevnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u proteklih pet godina bilo nekoliko izraza interesa i natječaja za prodaju kluba, do sada ništa od toga nije realizirano. Očekuje se raspisivanje novog natječaja za prodaju, a uskoro bi se trebale pojaviti i nove informacije o budućnosti ovog slavonskog kluba. Grad Vinkovci je većinski vlasnik Cibalije, a trenutni predsjednik kluba je Damir Mustapić.

Prema danas usvojenom modelu prodaje, potencijalni kupac neće više morati jamčiti za stabilnost kluba kroz bankovnu garanciju od 5 milijuna kuna, već će imati mogućnost uplate pologa na račun Grada Vinkovaca od 300 tisuća eura na rok od dvije godine. Isto tako, novi kupac, ukoliko u roku od 90 dana ne sanira sav dug, gubi taj polog, a klub se vraća u vlasništvo Grada.

Po sanaciji duga u roku od 90 dana, novi vlasnici morat će se držati pravila HNS-a i UEFA-e o tzv. “neto kapitalu”, što znači kako obveze nikada više neće smjeti biti veće od imovine društva. Prema revizorskom izvješću za 2023. godinu, imovina kluba iznosila je 362.466,00 eura, pa prema tome dug neće smjeti biti veći od tog iznosa, a vrlo vjerojatno je riječ i o manjem maksimalnom dugu u budućnosti s obzirom na amortizaciju.

Naravno, postoji i mogućnost da se povećaju maksimalno dopuštene obveze kroz povećanje imovine, a to onda znači kako će novi vlasnik itekako značajno ulagati u Cibaliju što nikome normalnom ne bi trebalo smetati. Konačni “osigurač” ispunjenja obveza tijekom dvogodišnjeg razdoblja, bit će pravo Grada Vinkovaca da zadrži jednog “svog” člana u Nadzornim odboru kluba.

Inače, klub se i dalje prodaje “bez početne cijene” što znači kako netko, teoretski, može ponuditi samo jedan cent, no takav kupac puno riskira jer se Grad obvezao odabrati ponuditelja koji ponudi više. Kroz koji dan može se očekivati Natječaj za prodaju, a ima li uistinu zainteresiranih kupaca, znat će se već po tome je li itko Gradu uplatio 15 tisuća eura kapare (koja također propada ponuditelju ako odustane od ponude).

Standings provided by Sofascore

Komentari

Povezano