Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Claudio Ranieri kao heroj napušta Cagliari i odlazi u mirovinu

Nakon trenerske karijere koja je trajala nešto više od 47 godina, Claudio Ranieri je odlučio reći zbogom nogometu.

U svom posljednjem trenerskom angažmanu je Ranieri vodio Cagliari kojeg je prošle sezone uveo u Serie A, a ove sezone ih je u posljednjem kolu uspio održati u najvišem rangu talijanskog klupskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjedom protiv Sassuola s 2:0, Cagliari je matematički osigurao opstanak što je bilo još jedno čudesno postignuće u karijeri ovog trenera. U samom Cagliariju je već radio čuda, ne samo u ovom recentnom periodu, već i u prijelazu iz osamdesetih u devedesete kada ih je odveo od treće do prve lige.

Ranieriju to nije bio jedini klub kojeg je dizao na stepenicu više. 1993. je preuzeo Fiorentinu koju je iste sezone uveo u Serie A te kasnije s njima osvojio kup i superkup. Monaco je također uveo u ligu više iste sezone kada je došao (12/13), a iduće ih je doveo do drugog mjesta lige.

Ranieri je s Valencijom osvajao kup i Intertoto kup te ih je uveo u Ligu prvaka, a pamti se i njegov rad u Chelseaju gdje je u četiri sezone svake iduće imao više bodova nego li prošle pa je tako 2004. klub doveo do drugog mjesta i polufinala Lige prvaka.

Vodio je Ranieri i Napoli, Atletico Madrid, Parmu, Juventus, Romu, Inter, Nantes, Fulham, Sampdoriju, Watford, a kratko je bio i izbornik Grčke, međutim ono po čemu će ga najviše povijest pamtiti je što je bio arhitekt čudesne sezone Leicester Cityja koji je 2016. osvojio naslov prvaka Engleske kada su im šanse za to bile 5000 naprama jedan.

Titula Leicestera se opravdano često naziva najvećim čudom modernog nogometa te je vrlo izgledno da Premier ligu više nikada neće osvojiti takav autsajder kao što je bio Leicester, koji se sezonu prije jedva izborio za opstanak u ligi.

Ranieriju je ostala još utakmica protiv Fiorentine u posljednjem kolu Serie A, a sigurno je da će mu navijači kluba u kojem je praktički započeo svoj profesionalni put i kojem je dao toliko puno, prirediti spektakularni oproštaj. Dilly ding, dilly dong.

Komentari

Povezano