Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Coleman brži od Lylesa, Mihaljević osmi u finalu kugle

Škotski Glasgow će od 1. do 3. ožujka biti domaćin Svjetskog dvoranskog prvenstva u atletici, a već prvog dana natjecanja smo gledali četiri finala, dok su nastupila i sva tri predstavnika Hrvatske.

U poslijepodnevnoj sesiji smo gledali finale bacanja kugle u ženskoj konkurenciji u kojem je slavila Kanađanka Sarah Mitton koja je kuglu dobacila do 20.22 metra čime je po prvi put u karijeri postala svjetska prvakinja nakon što je na prošlogodišnjem SP-u na otvorenom bila druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebrom se okitila Nijemica Yemisi Ogunleye koja je po prvi put u karijeri prebacila 20 metara (20.19), dok je broncu osvojila Amerikanka Chase Jackson, dvostruka svjetska prvakinja s otvorenog, s 19.67 metara.

Tijekom poslijepodnevnog programa smo u akciji imali dvoje hrvatskih predstavnika. Najmlađa natjecateljica na cjelokupnom Svjetskom prvenstvu, naša petobojka Jana Koščak je u prvoj disciplini (60 metara s preponama) zauzela ukupno deveto mjesto u konkurenciji 12 petobojki s vremenom 8.51 što je bilo dovoljno za 1015 bodova, no ona se nažalost ozlijedila tijekom zagrijavanja skoka u vis te je završila s natjecanjem prije vremena. Ostaje žal za nastupom jer je u skoku u visu, njezinoj najboljoj disciplini, najbolja bila Bianca Salming s preskočena 182 centimetra, dok je Janin najbolji ovosezonski rezultat 184, a ukupno u karijeri 192 centimetra.

Njen otac i trener Patrik Koščak je naglasio da je došlo do boli u gležnju na zagrijavanju tijekom pripreme za skok u visu.

– Jako je žalosna. Za sada se ne zna da li je u pitanju ozbiljna ozljeda, a u ponedjeljak će ići na magnetsku rezonancu.

U petoboju je do zlata došla Belgijka Noora Vidts s 4773 boda, srebrna je bila Finkinja Saga Vanninen (4677), a brončana Nizozemka Sofia Dokter (4571).

U kvalifikacijama utrke na 800 metara je nastupio Marino Bloudek koji je s vremenom 1:49.97 bio posljednji šesti u svojoj kvalifikacijskoj skupini, dok je ukupno zauzeo posljednje 27. mjesto.

Prvo finale večernjeg programa je bilo ono u skoku u vis za žene, a u njemu smo vidjeli manje iznenađenje jer do zlata nije došla Ukrajinka Yaroslava Mahuchikh. Aktualna svjetska prvakinja i na otvorenom i u dvorani je s preskočenih 197 centimetara osvojila srebro, dok je do naslova svjetske dvoranske prvakinje stigla olimpijska doprvakinja Australka Nicola Olyslagers koja je preskočila 199 centimetara. Do iznenađujuće bronce je s novim osobnim rekordom došla 23-godišnja Slovenka Lia Apostolovski koja je preskočila 195 centimetara.

Posljednji Hrvat koji je nastupio danas je bio Filip Mihaljević. Naš najbolji atletičar nije imao najbolji dan te je s najboljim hicem od 20.78 metara zauzeo tek osmo mjesto. Zlato je osvojio fantastični Ryan Crouser s novim rekordom natjecanja (22.77m), dok je srebro osvojio Novozelanđanin Tom Walsh (22.07m) kojem je to bilo peto uzastopno odličje na dvoranskim SP-ima. Broncom se morao zadovoljiti Talijan Leonardo Fabbri (21.96m).

U posljednjem i najiščekivanijem finalu dana, onom na 60 metara za muškarce, do zlata je s najboljim rezultatom sezone (6.41) stigao Amerikanac Christian Coleman. On je bio tri stotinke brži od srebrnog sunarodnjaka Noah Lylesa te pet stotinki brži od brončanog Jamajčanina Ackeema Blakea.

Komentari

Povezano