Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska nakon jedanaesteraca pobijedila Tunis i ušla u finale ACUD Cupa

Nakon što je jučer Egipat s 1:0 svladao Novi Zeland u prvoj utakmici ACUD Cupa u sklopu FIFA Series 2024., mini-turnir danas je otvorila i reprezentacija Hrvatske koja je na Međunarodnom stadionu u egipatskom Kairu igrala protiv reprezentacije Tunisa.

Izbornik Zlatko Dalić od prve je minute na travnjak poslao sljedeću jedanaestorku: Livaković – Juranović, Erlić, Gvardiol, Sosa – Brozović, Modrić, Kovačić – Mi. Pašalić, Kramarić, Ivanušec. Tuniški izbornik Montasser Louhichi je Orlove Kartage posložio u sljedećem sastavu: Ben Said – Kechrida, Bronn, Jelassi, Abdi – Haddadi, Ben Romdhane, Ghandri – Laïdouni, Achouri, Rafia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni su odmah preuzeli posjed i prvih 15-ak minuta suvereno držali loptu u svom posjedu, no gusti tuniški blok nije pokazivao naznake ruptura. Prvi smo udarac tako vidjeli tek u 13. minuti kada na jedan pokušaj proigravanja loše reagira obrana, a na ničiju loptu stiže Mario Pašalić. Istu je odmah odložio slobodnom Luki Ivanušecu koji s ruba kaznenog prostora puca prema tuniškim vratima, no lopta od protivničkog bloka stiže samo u ruke vratara Bechira Ben Saida.

Prvu ozbiljnu priliku utakmice imali su Tunižani, u 27. minuti Wajdi Khechrida proletio je desnom stranom i zaobišao Bornu Sosu, ubacio je loptu prema drugoj stativi, a na nju nije adekvatno reagirala naša uža obrana. Stigla je lopta do Alija Abdija koji se lažnjakom riješio bloka, a zatim iz idealne pozicije pucao preko gola.

Uzvraćaju naši u sljedećoj minuti nakon nove greške Tunižana i njihovog pokušaja izlaska iz hrvatskog presinga, Mateo Kovačić dobio je loptu u noge na 20 metara od protivničkih vrata, odložio za Andreja Kramarića koji je mogao uzvratiti dodavanjem, no odabrao je udarac s ruba kaznenog prostora koji odlazi preko vrata.

Igrala se 31. minuti kada su Tunižani i stigli do vodstva. Slobodni udarac s desne strane jeftino su iz naše točke gledanja iskoristili Afrikanci. Loptu je ubacio Mohamed Ali Ben Romdhane, a usamljen na nju natrčao Hamza Jelassi i glavom pospremio pored Dominika Livakovića. Srećom po Vatrene, VAR provjera utvrdila je zaleđe strijelca pa je rezultat ostao 0:0.

Na poluvremenu je izbornik Dalić napravio jednu zamjenu – na vratima je Livakovića zamijenio Ivica Ivušić. Ostatak je postave na početku drugog dijela utakmice bio isti.

Na prijelazu 51. na 52. minutu vidjeli smo i jednu lijepu akciju naših igrača. Probleme je Tunižanima radio pokretljivi Kramarić koji je prvo prošao svog čuvara i ušao u kazneni prostor, da bi zatim s nekoliko sebi svojstvenih lažnjaka zaljuljao tuniške defanzivce. Uslijedio je na koncu ubačaj na glavu Pašalića, no on je na koncu išao malo pored stative.

Opet prijete Vatreni u 56. minuti! Dugo je trajao napad i kruženje s loptom u posjedu oko kaznenog prostora Orlova Kartage. Lopta je na koncu odbijena na volej Jošku Gvardiolu, a defanzivac Manchester Cityja nije dobro pogodio loptu. Ona se odbila na glavu Kramariću koji je refleksno trznuo prema golu, a Ben Said se opružio i iščupao loptu koja je bila na putu prema mreži.

Prve promjene u polju vidjeli smo kad hrvatske reprezentacije u 58. minuti. Teren su napustili Marcelo Brozović, Luka Modrić i Martin Erlić koji je zadobio lakšu ozljedu, a njihova su mjesta zauzeli Marco Pašalić, Nikola Vlašić i Duje Ćaleta-Car.

Dobro je opalio Ivanušec iskosa s 20-ak metara u 59. minuti, morao se dobro ispružiti golman Ben Said no lopta je ipak išla van okvira gola.

Nova izmjene uslijedile su u 68. minuti, tada teren napuštaju Ivanušec i Kovačić, a u igru ulaze Lovro Majer i Bruno Petković.

Već u sljedećoj minuti nova opasna situacija za Vatrene, tada je nakon kornera u skoku bio najviši Ćaleta-Car, no ni njegov udarac nije pronašao metu te lopta odlazi iznad gola. Ista situacija dogodila se jednu minutu kasnije, samo je Majerov korner ovaj put pronašao glavu Gvardiola, no rasplet situacije bio je identičan onom prethodnom.

Prvu dobru priliku poluvremena imali su i Tunižani u 76. minuti. U nekoliko navrata nisu dobro reagirali naši igrači nespretnim obrambenim reakcijama, na koncu se u jako dobro poziciji našao Sayfallah Ltaief koji glavom iz blizine puca, no kao i većina aktera danas i on je bio neprecizan.

Nakon što se Tunižani iskusno okrenuli gubljenju vremena zadnjih 10 minuta regularnog vremena, nismo vidjeli puno zanimljivosti na terenu. Sve do 93. minute i novog kornera naših, gdje Tunižani izbacuju loptu iz svog šesnaesterca. Ona stiže na nogu Marca Pašalića koji je nisko i oštro opalio po istoj, a Ben Said refleksno obranio jako dobar pokušaj krilnog napadača Rijeke.

Nakon devedeset minuta igre pogodaka nije bilo, pa su momčadi pristupile udarcima s bijele točke kako bi se odlučilo tko će na megdan Egiptu u finalu ovog turnira, a tko će u utakmici za treće mjesto snage odmjeriti s Novim Zelandom.

Seriju udaraca započeli su Vatreni, točnije Vlašić, koji nije pucao pretjerano snažno, a njegov je pokušaj pročitao rezervni vratar Tunisa Aymen Dahmen te obranio taj udarac. Nakon što je Ben Romdhane zabio svoj udarac, odgovornost je preuzeo Kramarić koji je klinički naciljao i pogodio malu mrežicu za 1:1. Aïssa Laïdouni potom je poslao Ivušića u jednu a loptu u drugu stranu za vodstvo 2:1.

Na kreč je zatim stao Petković čiji je udarac Dahmen pročitao, no bio je on presnažan te je lopta prošla kroz rukavice afričkog vratara za 2:2. Kao i Laïdouni, i Abda je pogodio istu stranu i Ivušića poslao na suprotnu za 2:3.

Četvrtu seriju otvorio je Majer koji precizno i snažno gađa za 3:3. Potom je loptu u ruke uzeo Jelassi, no očito mu danas nije bilo suđeno zabiti. Nakon poništenog gola Ivušić je pročitao njegov udarac i obranio udarac!

Mario Pašalić zatim je po sredini gola povaljavši tuniškog vratara zabio za prvo hrvatsko vodstvo – 4:3. Ltaief je potom imao teret pogotka za nastavak serije, a isti je ponio na svoj leđima i hladnokrvno poentirao za 4:4.

Šestu je rundu otvorio Josip Juranović lošim udarcem, slično kao i Vlašić, kojeg opet čita i brani Dahmen. Seifeddine Jaziri potom je mogao Orlovima Kartage donijeti pobjedu, no ni on nije dobro pucao. Pročitao je to Ivušić i održao Hrvatsku na životu!

Marco Pašalić je kao i svoj imenjak bez većih briga poentirao za hrvatsko vodstvo 5:4. Oussama Haddadi zatim je morao zabiti da raspucavanje odvede i u osmu seriju, no nije mu to pošlo za nogom jer je Ivušić obranio svoj treći jedanaesterac i tako Hrvatsku pogurao u finale ACUD Cupa.

Utakmica protiv Egipta na rasporedu je u utorak 26. ožujka u 21 sat na Misr stadionu u New Administrative Capitalu. Istovremeno će na stadionu u Kairu Novi Zeland i Tunis odigrati utakmicu za treće mjesto.

Komentari

Povezano