Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Crouser uz novi rekord obranio titulu svjetskog prvaka, Mihaljević sedmi

Prva večer Svjetskog prvenstva u atletici je iza nas, a tijekom nje smo vidjeli dva nastupa hrvatskih atletičara te tri finala. Ona u muškoj kugli, u utrci na 10.000 metara za žene te u mješovitoj štafeti 4×400 metara.

Oči poklonika atletike u Hrvata su bile uprte u finale bacanje kugle. Filip Mihaljević se kao osmi plasirao u finale, a u samom finalu je zauzeo sedmo mjesto. On je sve do posljednjeg hica treće serije bio na devetom mjesto čime bi bio eliminiran iz natjecanja, ali onda se uspijeva izvući i sa hicem od 20.88 metara skočiti na osmo mjesto te izbaciti Srbina Armina Sinančevića iz daljnjeg natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj najbolji hitac je ostvario u četvrtoj seriji kada je njegova kugla pala na daljinu od 21.57 metara što ga je u tom trenutku podignulo na peto mjesto, a u konačnici je zauzeo sedmo mjesto. Zlato je očekivano pripalo Amerikancu Ryanu Crouseru koji je vodio od prve do posljednje serije, a baš je u toj posljednjoj dobacio do spektakularnih 23.51 čime je oborio rekord Svjetskih prvenstava te je ostao samo pet centimetara kratak od vlastitog svjetskog rekorda.

Srebrnu medalju je osvojio Talijan Leonardo Fabbri koji je postavio svoj najbolji rezultat u karijeri hicem od 22.34, dok je broncu osvojio Joe Kovacs s hicem od 22.12. Amerikancu je to bila čak peta medalja sa Svjetskih prvenstava, a prva brončana nakon što je prethodno osvojio po dva zlata i dva srebra.

U finalu utrke na 10.000 metara smo vidjeli nevjerojatnu završnicu. U završnih 200 metara su u borbi za medalje bile Nizozemka Sifan Hassan i tri Etiopljanke. Činilo se da će Hassan stići do zlata, ali onda par desetaka metara prije cilja se fokusirala na protivnice te je ”zaboravila” trčati pa u konačnici završava na tlu i ostaje bez medalje.

Tako su Etiopljanke ”sweepale” podij. Zlato je osvojila Gudaf Tsegay s vremenom 31:27.18, srebro Letesenbet Gidey, a broncu Ejgayehu Taye.

U posljednjem finalu dana, onom u mješovitoj štafeti 4×400 metara smo također gledali sličnu završnicu. Nizozemska štafeta je bila vodeća nakon tri izmjene, a onda je palicu preuzela njihova najbolja članica – Femke Bol. Vodila je Bol sve do same završnice, a onda kao i njezina sunarodnjakinja nešto ranije jednostavno pada i udara glavom o pod te ju prestižu Alexis Holmes koja je donijela SAD-u zlato uz novi svjetski rekord (3:08.60).

Srebro je osvojila reprezentacija Velike Britanije s vremenom 3:11.06, a broncu Češka s vremenom 3:11.98.

Dodajmo još kako je u kvalifikacijama bacanja diska nastupio Martin Marković koji je hicem od 61.88 metara zauzeo 26. mjesto te nije izborio plasman u finale.

Komentari

Povezano