Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Čudesna plivačka noć, srušen svjetski rekord, Francuz osvojio dva zlata u dva sata

Fantastičan plivački program smo gledali u večernjim satima petog dana Olimpijskih igara, a započet je utrkom na 100 m slobodnim stilom za žene.

Velika Sarah Sjöström nikada u karijeri nije osvojila zlato u ovoj disciplini niti na OI niti na Svjetskom prvenstvu, iako je svjetska rekorderka. Do njega je napokon došla u Parizu u utrci u kojoj je s vremenom od 52:16 bila 13 stotinki brža od Amerikanke Torri Huske, a 17 od Siobhan Bernadette Haughey iz Hong Konga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedilo je natjecanje na 200 m leptir za muškarce u kojem je Francuz Leon Marchand morao srušiti olimpijski rekord Kristofa Milaka, da bi bio brži baš od tog Mađara za 54 stotinke. Broncu je osvojio Ilya Kharun iz Kanade.

Na 1500 m slobodno za žene je legendarna Katie Ledecky osvojila svoje osmo zlato u karijeri srušivši olimpijski rekord koji je postavila sama. Srebrna je bila Francuskinja Anastasiia Kirpichinkova s 10 sekundi sporijim vremenom, a brončana Nijemica Isabel Gose.

Dva sata nakon što je osvojio zlato na 200 m leptir, Leon Marchand se pojavio i na 200 m prsno te i tamo osvojio zlato uz srušen olimpijski rekord. Fenomenalni Francuz je skoro za sekundu bio brži od Australca Zaca Stubbletyja-Cooka, a dvije od Nizozemca Caspara Corbeaua. Ovakve dvije izvedbe u samo dva sata razmaka, u različite dvije discipline, su jedna od najimpresivnijih stvari koje smo vidjeli u Parizu.

A da priči o impresivnosti ne bude kraj, pobrinuo se Kinez Zhanle Pan. Pan je osvojio zlatnu medalju na 100 m slobodno ispred Australca Kylea Chalmersa i Rumunja Davida Popovicija uz sekundu brže vrijeme i postavljeni novi svjetski rekord.

Pan je i do sada držao rekord s vremenom 46.80, no sada on iznosi 46.40. Javile su se odmah sumnje u doping nakon ovakvog skoka, a čak su upitani i neki plivači o tome nakon utrke, no zauzeli su stav kakav je Popovici javno i pustio u medije: “Svi su nedužni, dok se ne dokaže da su krivi”.

Komentari

Povezano