Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Daiki Hashimoto potvrdio status najkompletnijeg gimnastičara svijeta

Nakon finala u ekipnim višebojima, od četvrtka su u Antwerpu krenula individualna finala na Svjetskom prvenstvu u gimnastici. Prvo takvo je bilo ono u muškom višeboju u kojem je dominaciju potvrdio Japanac Daiki Hashimoto.

Hashimoto je u Antwerp stigao kao aktualni svjetski i olimpijski pobjednik, a status svjetskog prvaka je obranio novim uvjerljivim slavljem. Hashimoto je za svoj nastup na šest sprava dobio ukupnu ocjenu od 86.132 boda što je bilo za 1.134 boda više od srebrnog Ukrajinka Illije Kovtuna kojemu je ovo najveći uspjeh u karijeri u višeboju u kojem je dosad imao broncu sa SP-a iz 2021. i EP-a iz 2021. te 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hashimoto je najbolji rezultat ostvario na preči (14.500) i konju s hvataljkama (14.366) gdje je bio prvi, dok je u TOP 3 bio na preskoku (2.), krugovima (2.), ručama (3.) pa mu loš nastup na parteru i 15. mjesto s ocjenom 13.466 nije uspio naštetiti na putu ka šestom zlatu s velikih natjecanja.

Japancu je ovo bila prva obrana naslova svjetskog prvaka, ali slijedi mu dug put do izjednačenja rekorda njegovog sunarodnjaka Koheija Uchimure koji je to učinio čak šest puta u nizu izneđu 2009. i 2015. godine.

Kovtunovo srebro je ujedno i najveći uspjeh nekog muškog ukrajinskog višebojca na Svjetskom prvenstvu jer su dosad imali dvije brončan medalje, jednu spomenutu njegovu te jednu koju je osvojio Oleg Verniaiev 2019. godine u Stuttgartu.

Broncom se okitio 19-godišnji Fred Richard. Amerikanac koji je 2023. godine osvojio NCAA prvenstvo u višeboju je s ukupno 84.332 boda suvereno osvojio treće mjesto za najveći uspjeh seniorske karijere. Richard je upravo na parteru imao najbolji rezultat finala (14.633) što je bilo za 0.033 bolji rezultat od onog u kvalifikacijama partera u kojima je zauzeo drugo mjesto iza Izraelca Artema Dolgopyata, olimpijskog pobjednika iz Tokija, koji je imao senzacionalan nastup u kvalifikacijama.

U petak nas očekuje finale ženskog višeboja.

Komentari

Povezano