Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Dalić je rekao “Ne pada mi na pamet tražiti krivca u igračima” pa opleo po Gvardiolu i Budimiru

Sinoć je izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić gostovao na HRT-u gdje je razgovarao s novinarom Vikijem Ivanovićem. Tema je bio nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu u Njemačkoj gdje Vatreni nisu prošli grupnu fazu Europskog prvenstva po prvi put nakon 2012. godine.

Hrvatska je upisala poraz protiv Španjolske te je remizirala protiv Albanije i Italije, a Dalić je u uvodu emisije kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebat će još puno vremena da zaboravimo, prebolimo šok, tugu, bol koju smo doživjeli. Pogotovo zadnja sekunda protiv Italije, ispadaš s Eura prerano, nismo to očekivali. Neuspjeh. Nije grupna stvar, ja sam taj koji određuje igrače, određuje taktiku, prema tome ja odgovaram. Ne pada mi na pamet tražiti krivca u igračima, sucima, ja sam taj koji odgovara, to je moja odgovornost

Zlatko Dalić, HRT

“Sve tri utakmice svele su se na 90 sekundi”

Nama se cijeli Euro, sve tri utakmice, sveo na 90 sekundi, završnicu s Albanijom i Italijom. Da nismo primili golove u tim zadnjim trenucima, ja sad ne bih bio tu. Govorili bi o fantastičnoj Hrvatskoj koja se bori za prvaka Europe, koja se vratila protiv Albanije, dobila europske prvake, ali nažalost tih 90 sekundi je promijenilo sve. Ovo je neuspjeh, nije dobar rezultat, ali odbijte tih 90 sekundi i Hrvatska je puno drugačija. Ispraćeni smo s velikim očekivanjima, euforijom, pokušao sam kroz istupe to ublažiti, ali nisam uspio. Išli smo u Rusiju, nitko nam nije vjerovao, tako je bilo i u Kataru, ali napravili smo čudo. Ne tražim alibi, uzmite tih 90 sekundi i mi imamo šest bodova.

Zlatko Dalić, HRT

Dalić je također prokomentirao popis od 26 igrača koje je vodio na prvenstvo:

Imali smo utakmicu u Portugalu. Nakon te utakmice svi smo mi bili prezadovoljni, sjajna, kompaktna Hrvatska koja dobije Portugal u Portugalu. I dolazi Španjolska, sličan tip. Da sam išao mijenjati napravio bih grešku. Odlučujemo se za istu priču koja je bila u Portugalu. Dođe Španjolska, uzeli smo posjed, imali više šansi, trčali više, ali smo primili tri prelagana, prejeftina gola. Zaslužen poraz. To je tako bilo. Izabrao sam Portugal jer sam htio jakog protivnika. Jesmo li protiv Portugala trebali igrati drugačije da nas Španjolci ne shvate? Htio sam jakog protivnika da vidimo gdje smo. Razmišljali smo o zamjeni za Brozovića. Gledali smo prema Mori, ali on zadnjih pola godine nije igrao u Bologni. Razmišljali smo i o Jakiću, ali kad nam je falio Brozović, zatvarali smo to s Lukom Mateom i da ćemo tako rješavati. Tko bi nakon Portugala mijenjao za Španjolsku. Erlićeva sezona u Italiji nije bila dobra, klub je ispao iz prve lige. Joška Gvardiola smo pripremali za lijevog beka. Problem je što Joško nije bio na nivou, nije bio agresivan. Protiv Portugala je isto igrao lijevog beka i bio naš najbolji igrač.” 

Zlatko Dalić, HRT

“Imali smo sve u svojim rukama protiv Italije”

“Kiksali smo, izgubili dva boda, ali ostaje šansa protiv Italije. U pripremi sam rekao da je taktika da prvo ne primimo gol jer smo u prve dvije utakmice ušli s minusom. Dobiti gol u prvom poluvremenu protiv Italije je pogubno. Napravimo sve dobro prvo poluvrijeme, drugo poluvrijeme Luka daje gol iz igre, nakon što nije realizirao penal, i napravimo sve što smo trebali. Dolazimo u stanje koje želimo, navijači nas podržavaju, imamo sve u svojim rukama. Pali smo u veznom redu i htjeli smo s Ivanušecom pojačati trku, i ušli su on i Perišić da zatvore našu lijevu stranu. Gvardiol je ostajao sam s Chiesom i htjeli smo to zatvoriti. Bili smo kompaktni, stiskali. Italija je krenula u ofenzivu jer nije imala što izgubiti, ali sve je djelovalo dobro do posljednjih 30 sekundi. Imamo situaciju gdje nam sudac ne svira prekršaj. Budimir je morao tada tu loptu sačuvati da se ona ne izvede brzo. Nakon toga nama pet igrača ispada iz igre. Jedan stoper, drugi stoper. Onda je Talijan pogodio ono što ne bi pogodio još 50 puta da gađa. Neću govoriti o sucu, neću tražiti alibi u njemu. Mislim da kriterij nije bio isti. Maksimum je trebalo biti pet, on je stavio osam minuta nadoknade, ali sve smo to mi mogli spriječiti. Sami smo krivi i sami smo si napravili problem.” 

Zlatko Dalić, HRT

Na kraju je Dalić govorio i o senatorima u reprezentaciji:

Mi govorimo o starim i mladim igračima, samo su dobri i loši. Govorimo o sedmorici igrača. Oduzmimo Kovačića Livakovića koji su mlađi i ostaje pet senatora kojih se ja nikad neću odreći. Mi nemamo boljih. Tko bi se odrekao Luke Modrića? Ivan Perišić je jedan od najzahvalnijih igrača. Da je bio u formi u kojoj je bio prije ozljede, mi bismo lako prošli grupu. Tko bi ga se odrekao? Ne bi nitko. Koliko god da je spreman je pojačanje. Andrej Kramarić gdje god ga staviš on zabija. Marcelo Brozović, najbolji zadnji vezni u hrvatskoj povijesti. Nema nitko takvu energiju i pas kao što ima Marcelo. Slažem se da je pao u formi, ali je i dalje najbolji. Domagoj Vida koji je 104 puta ostavio srce na terenu. On je s nama, ali sam procijenio da je u slabijoj formi od Pongračića Šutala. Zbog tog odnosa s njima ja sam drugi i treći na svijetu. Da imam bolje od njih, oni bi igrali. Da vidim bolje ja bih ih stavio i kad dođu stavit ću ih. Iza svojih odluka stojim čvrsto, nema tu dilema.” 

Zlatko Dalić, HRT
Komentari

Povezano